İBB Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Tugba yazdı.
  • 13 Şubat 2023
  • 218 okunma

İBB sosyal yardım başvurusu, SEDEP adı verilen bir program kapsamında yapılır. SEDEP'in açılımı, Sosyal ve Ekonomik Destek Programıdır. Program kapsamında ayni ve nakdi yardımlar gerçekleştirilir. SEDEP kapsamında başvurular, internet üzerinden ve 153 Beyaz Masa'dan yapılır. İBB sosyal yardım başvurusu, sosyalyardim.ibb.gov.tr adresinde yer alan formun doldurulması ile yapılır. Bu formda yer alan bazı sorular şöyledir:

  • Başvuru türü(geçim-sofra destek)
  • Kimlik numarası
  • Doğum tarihi
  • Ad ve soyad

Bu bilgileri doldurduktan sonra "Kaydet ve Devam Et" seçeneğine tıklayarak işlemlerinizi sürdürebilirsiniz. Sosyal yardım başvurusu sonrası birtakım aşamalar vardır. Başvurularınız ilk önce ön değerlendirmeye alınır. Ön değerlendirmeyi geçen başvuru sahiplerinden çeşitli belgeler talep edilir. Belgelerin yanı sıra hane incelemesi de söz konusudur. İBB yetkilileri evinize gelerek gerçekten maddi yardıma ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirir. Tüm aşamaların sonunda uygun görülmesi halinde yardım almaya hak kazanırsınız.

İBB Sosyal Destek Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İBB Sosyal Destek Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İBB sosyal destek kartı başvurusu, sosyalyardim.ibb.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Bu adreste yer alan başvuru formunu doldurarak hem sosyal destek kartına hem de diğer yardımlara başvurabilirsiniz. Başvuruların tek bir yerden yapılması sayesinde ayrı ayrı form doldurmanıza gerek kalmaz. İhtiyacınıza göre gereken yardımlar, İBB tarafından yapılacak inceleme sonucunda sağlanır.

İBB sosyal destek kartı için yaptığınız başvuruların incelenmesi neticesinde sizden birtakım evraklar istenir. Evrakları İBB tarafından size belirtilen gün ve saatte teslim etmelisiniz. Randevulu teslimat sayesinde çok fazla beklemenize gerek kalmaz. Evraklarınızı teslim ettikten sonra evinize inceleme amacıyla yetkililer gelir. Yetkililer yaptıkları inceleme neticesinde muhtaçlık durumunuzu tespit etmeye çalışır.

İBB Nakdi Yardım Yapar mı?

İBB Nakdi Yardım Yapar mı?

İBB nakdi yardım yapan belediyeler arasında yer alır. İBB sosyal yardım başvurusu sayesinde hem nakdi hem de ayni yardımlara ulaşabilirsiniz. Nakdi yardımlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Tersine göç hizmeti
  • İhtiyaç sahiplerine yönelik nakdi yardımlar
  • Genç üniversiteli desteği
  • Sen oku diye eğitim desteği

İstanbul'da yaşayan ancak çeşitli zorluklar nedeniyle yaşamını sürdürmekte zorlanan kişilere tersine göç desteği verilir. Bu destek sayesinde vatandaşların İstanbul'dan kendi memleketlerine dönüş yapması sağlanır. İhtiyaç sahiplerine ise ihtiyaçlarına göre yardım öngörülür. Genç üniversiteli desteği, İstanbullu öğrencilere yöneliktir. Bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin ailesi ya da kendisi İstanbul'da yaşamalıdır. Sen Oku Diye Eğitim Desteği ise eğitimin tüm kademelerinde yer alan öğrenciler içindir.

İBB Erzak Kolisi Dağıtır mı?

İBB Erzak Kolisi Dağıtır mı?

İBB erzak kolisi dağıtımı yapar. Bu dağıtımların yanı sıra sosyal kart yardımıyla bireyler ve aileler gıda ihtiyaçlarını karşılayabilir. Erzak kolisi, Ramazan ayı ve belirli zamanlarda dağıtılır. Erzak kolisi alabilmek için Alo 153 İBB Çağrı Merkezi üzerinden başvuru yapılabilir. Bu başvurular sayesinde içerisinde temel gıda maddelerinin ve temizlik malzemelerinin yer aldığı koli teslim alınabilir. Yardım talebini bağlı bulunduğunuz muhtarlık aracılığıyla da İBB'ye ulaştırabilirsiniz. İnternet üzerinden de başvurunuzu iletebilirsiniz.

Başvurular sırasında sizden şu belgeler talep edilir:

  • Sosyal güvence durumunu gösteren belge
  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Muhtaçlık durumunu gösteren belge

İBB Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

İBB sosyal yardım başvurusu sorgulama işlemi internet üzerinden yapılabilir. Yapmanız gereken sosyalyardim.ibb.gov.tr adresine giriş yapmak ve ardından "Başvuru Sorgulama" yazan alana tıklamaktır. Burada size kimlik numaranız, doğum tarihiniz; ad ve soyad bilginiz sorulur. Bu bilgileri doldurarak daha önce yaptığınız başvurunun durumunu öğrenebilirsiniz. İBB sosyal yardım başvurusunu sorgulayarak işlemin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İBB nakdi yardımların kaç ayda bir yapılacağı yardım türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin Sen Oku Diye Eğitim Desteği yılda bir kere yapılır.

İBB sosyal yardım geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlara verilir. Burada hane içindeki toplam gelir dikkate alınır.

Aile destek paketi gönüllü olan kişiler tarafından yapılan bir yardımdır. Yardımseverler 100 ya da 250 TL tutarında yardım yapar.

İlgili Yazılar