Kaç Kat İmar İzni Sorgulama E-Devlet

  • Tugba yazdı.
  • 25 Nisan 2023
  • 248 okunma

Kaç kat imar izni olduğunu öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden de sorgulama yapılabilir. Kaç kat imar izni olduğunu öğrenmek için e-Devlet kullanılarak kolayca sonuca ulaşılabilir. İmar iznine ilişkin detaylar, imar durum belgesi üzerinden öğrenilir.

İmar durum belgesi, arsada yapılacak inşaatların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini belirtir. Bu belgede kat planlarına ilişkin bilgiler de yer alır. Böylece yapılaşma, yasalara ve belediyenin verdiği izne uygun şekilde gerçekleşir. İmar durum belgelerinde belirtilen detayların dışına çıkmamak için arsanın ne kadarlık bir kısmında yapılaşmaya izin verildiğine de bakmalısınız.

Belediyeler, yaptıkları çalışmalar neticesinde hangi bölgede kaç kata kadar yapılaşmanın uygun olduğuna karar verir. Burada zeminin yapısı, bölgedeki deprem riski gibi detaylar etkilidir. Bu detaylara uygun hareket edilmediği takdirde yapılarda çökme riski söz konusu olabilir.

İmar Durum Belgesi Nedir?

İmar Durum Belgesi Nedir?

İmar durum belgesi arsanın kullanım standartlarına ilişkin bir dokümandır. Bu dokümanda sadece kat planları değil yapıya ilişkin pek çok bilgi yer alır. Bu bilgilerden yola çıkarak mimari detayları belirleyebilirsiniz. E-Devlet üzerinde farklı şehirlerin ve ilçe belediyelerinin imar durum belgesi sorgulama ekranı yer alır.

İmar durum belgesinde yer alan bilgiler şunlardır:

  • Yapıların yola olan mesafesi
  • İnşaatın hangi cephede yapılacağı
  • İnşaatın ne kadar derinliğe yapılması gerektiği
  • İnşaat taban alanının genişliği
  • İnşaatın ayrık mı yoksa bitişik mi olacağı
  • Kat sayısı
  • Saçak seviyesi
  • Kot yapısı
  • Yapının yaklaşma aralığı

İmar durum belgesinin onaylı örneğini almak için belirli bir harç ödemek gerekir. Harç miktarı arsanın genişliğine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kaç Kat İnşaat Yapılabileceği Nereden Öğrenilir?

Kaç Kat İnşaat Yapılabileceği Nereden Öğrenilir?

Kaç kat inşaat yapılabileceğini öğrenmek için imar durum belgesini incelemek gerekir. İmar durum belgesinin kolay bir şekilde alınması için e-plan.gov.tr adresinde çalışmalar devam etmektedir. Bu adrese girdikten sonra sol kısımda yer alan menüden "İmar Durumu Bilgilendirme" seçeneğine tıklamalısınız. Bu seçenek henüz aktif olmasa da bir süre sonra aktif hale getirilecektir. e-Plan üzerinden şu bilgilere de ulaşabilirsiniz:

  • Askıdaki planlar
  • Yürürlükteki planlar
  • İmar durumu bilgilendirme
  • GML veri doğrulama
  • Görüş modülü

Sorgulama işlemlerini parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de yapabilirsiniz. Bu adresten parsel sorgulaması yaparak arsa hakkında detaylara erişebilirsiniz. Burada; idari, adres, taşınmaz no, analiz ve coğrafi seçenekleri üzerinden sorgulama yapılabilir. Ekranda sizden istenen bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz.

E-Devlet'ten İmar Durum Belgesine Nasıl Bakılır?

E-Devlet'ten imar durum belgesine bakmak için turkiye.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Bu adrese girdikten sonra ekranın sağında bulunan "Giriş Yap" linkine tıklamalısınız.

E-Devlet'ten İmar Durum Belgesine Nasıl Bakılır?

Ardından gelen ekranda şifrenizle ve kimlik numaranızla giriş işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. E-Devlet'e giriş için farklı yöntemler de vardır.  E-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı gibi farklı yöntemlerle sisteme giriş yapabilirsiniz. Henüz şifre alma fırsatınız olmadıysa PTT şubelerine giderek alabilirsiniz.

E-Devlet'ten İmar Durum Belgesine Nasıl Bakılır?

Sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili kısma, arama alanını kullanarak ulaşabilirsiniz. Arama alanına, "İmar Durum Belgesi" yazarak bağlı olduğunuz belediyeye ait sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

kaç kat sorgulama

Yukarıdaki ekrandan ilgili belediyeyi seçtikten sonra sorgulama için sizden istenen bilgileri girmelisiniz.

imar durum belgesi

Sorgulama işlemini adres ya da ada-parsel bilgileriyle yapabilirsiniz. Ada-parsel bilgilerini parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Sorgulama sırasında sizden mahalle adı, cadde sokak adı, dış kapı numarası istenir. Bu bilgileri girerek sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

Kaç kat imar izni olduğunu öğrenmek için e-Devlet'ten gerekli işlemleri yaparak ihtiyacınız olan bilgiye ulaşabilirsiniz. Böylece inşaat çalışmalarına vakit kaybetmeden başlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

İmar durum belgesi e-Devlet üzerinden alınabilir.

TKGM parsel sorgu sitesinden kaç kat sorgulama yapılabilir.

E-Devlet üzerinden imar durum belgesine ulaşarak sorgulama yapabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Borsadan Nasıl Para Kazanılır?

  • 25 Nisan 2023