Çocuk Bilim İnsanları Hayatları ve Çalışmaları
- Minik Tospik yazdı.
- 18 Haziran 2021
- 296 okunma
Başarı kriterlerinden IQ ile sıkı çalışma arasındaki tartışmada, algılanan yeteneğinin ne kadarının genetiğe dayandığı konusunda hala süregelen kararsızlıklar bulunmaktadır. Toplumun çoğu içinse bu çizgi epey bulanıktır. Ancak öyle durumlar vardır ki kişinin dahi olduğu açıktır çünkü çok erken yaşlarda bu yeteneğin ışıltısı belli olmaya başlar. Bazıları yakın tarihimizde, bazıları ise yüzyıllar önce dünyayı ve kültürleri etkileyen, çocuk yaşta bilim insanı rütbesine erişen kişiler olmuştur. İşte 8 çocuk bilim insanı…
1. Akrit Jaswal
Jaswal, henüz 7 yaşındayken özgeçmişine ‘cerrah’ unvanını eklemeyi başardı. 1993 senesinde dünyaya gelen çocuk cerrah, Hindistan’ın en genç doktoru ve üniversite öğrencisi oldu. Jaswal’a göre onun tek dezavantajı, çevresindeki insanların onun ne kadar yetenekli olduğunu bilmesiydi. Başarılı olması için ona edilen yardımı olumsuz görüyordu ve şöyle söylüyordu: ‘İnsanlar potansiyelimi gördü ve hayatta başarılı olmama yardım etmek istediler… Sanırım ortalamanın üstünde zekaya sahipler ama benim kadar zeki değiller.’ Akrit Jaswal’ın IQ’su 146.
Ayrıca Ünlü 10 Türk Bilim İnsanı ve Çalışmaları adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Jacob Barnett
Barnett, 8 yaşında Indiana Üniversitesi- Purdue Universitesi Indianapolis’e (IUPUI) gitmeye başladı. Albert Einstein’ınkinden daha yüksek olan 170 IQ’su ile Jacob Barnett, dünyanın önde gelen bilim insanlarından olarak 13 yaşında üniversitede profesör olmayı başarmasıyla gelecekte Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilebilir.
Barnett’in annesi Indianapolis Star’a, oğlunun ön verandalarında sadece iki hafta çalıştıktan sonra Cebir 1 ve 2, Geometri, Trigonometri gibi alanları kapsayan tüm lise müfredatını öğrendikten sonra üniversiteye başvurduğunu söyledi. Barnett, otizmin hafif türlerinden olan Asperges Sendromu’nun onu yavaşlatmasına izin vermedi. Üniversiteye kaydolduğundan beri Jacob, ileri astrofizik dersleri almaktadır ve Einstein’in görelilik teorisini genişletmek için çalışmaktadır. Ayrıca Big Bang teorisine meydan okumak için çalışmaktadır ve 2012’de ‘Forget What You Know (Bildiklerini Unut)’ isimle TEDxTeen konuşması yapmıştır.
3. Shakuntala Devi
1939’da Hindistan’ın Bangalore kentinde aslan terbiyecisi babanın çocuğu olarak dünyaya gelen çocuk bilim insanı Shakuntala Devi, sayılarla ilişkisine 3 yaşında babasıyla oynadığı kart numaralarıyla başladı. ‘İnsan Bilgisayarı’ ve ‘Hindu Matematik Büyücüsü’ lakaplı Devi, matematik yeteneklerini çocukken Mysore Üniversitesi ve Annamalai Üniversitesi’nde sergiledi.
201 basamaklı sayının 23.kökünü zihinsel olarak çıkarabilmesi ve 332.812.557’nin küp kökünü saniyeler içinde bulabilmesi gibi örneklerle Guinness Rekorlar Kitabı’nda pek çok kez yeteneğinden bahsedildi. 2006 yılında ise, rakamlar tarafından büyülenen kız hakkında olan hikayesi ‘In the Wonderland of Numbers (Sayıların Harikalar Diyarında) yayınladı.
4. Colin Carlson
Carlson, henüz yürümeye yeni başladığında kendi kendine okumayı öğrendi ve 11 yaşında Stanford Üniversitesi’nin çevrimiçi lise programından mezun oldu. 9 yaşında ise Connecticut Üniversitesi’nde kredili dersler almaya başlayarak 12 yaşına geldiğinde tam zamanlı olarak üniversiteye ikinci sınıf olarak kaydoldu.
2011’de Colin Carlson, ekoloji ve evrimsel biyoloji ve çevre alanlarında çift diploma alarak ve onur öğrencisi olarak 3.9 not ortalamasıyla mezun oldu. Yakın zamanda, Güney Afrika’ya seyahat etmesini gerektirecek saha çalışmasına katılma talebini reddettiklerinde üniversiteye karşı yaş ayrımcılığı şikayetinde bulundu. Çocuk bilim insanlarından Carlson, Sierra Club’ta staj yaptı ve kendi çevre örgütünü kurdu.
5. Gregory Smith
1999’da 10 yaşındayken Gregory Smith, Randolph-Macon Üniversitesi’nden yaklaşık 70.000 dolar değerinde dört yıllık burs kazandı. Çocuk bilim insanı, Matematik alanında ana dal, Tarih ve Biyoloji yan dallarında lisans derecesini bitirirken birinci oldu. İki yıl sonra Smith, Bill Clinton ve Mihail Gorbaçov ile görüşmeyi, BM önünde konuşmayı ve Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmeyi hayattaki başarıları arasında ekledi. Sonrasında da Doğu Timor, Sao Paolo, Ruanda ve Kenya’daki insani çalışmaları nedeniyle toplamda üç kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Smith, 16 yaşında matematik, uzay mühendisliği, uluslararası ilişkiler ve biyomedikal araştırma alanlarında doktora yapmak üzere Virginia Üniversitesi’ne girdi.
6. Kim Ung-Yong
Kim Ung-Yong, 3 yaşındayken Güney Kore’deki Hanyang Üniversitesi’nde misafir fizik öğrencisi olarak ders almaya başladı. NASA tarafından, 8 yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri’nde okumak üzere davet edildi.
1962 doğumlu Kim Ung-Yong, IQ’su 210 derece ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini aldı. Henüz 6 aylıkken konuşmaya başlayan ve üçüncü doğum gününde Japonca, Korece, Almanca ve İngilizce’yi çözen Ung-Yong, 16 yaşında NASA’dan ayrılarak kendi seçtiği inşaat mühendisliği alanında doktora yapmak üzere Kore’ye döndü.
7. Kathleen Holtz
Popüler bilimlerin aksine hukuk alanında dehasını kanıtlamış isimlerden Kathleen Holtz, Los Angeles’taki California Eyalet Üniversitesi’ne 10 yaşındayken başladı ve Felsefe alanında yüksek dereceyle mezun oldu. 15 yaşında hukuk fakültesine girmeye karar veren Holtz, 2007’de 18 yaşındayken Kaliforniya’nın ve büyük olasılıkla ülkenin en genç avukatı oldu ki Kaliforniya’da baro sınavına giren bireylerin yaş ortalaması 30’dur.
Baro sınavını başarıyla geçtikten sonra, TroyGould hukuk firması için çalıştı. Öte yandan, 2009’da FOX’un, Holtz’un hikayesine dayanan ve Holtz’un Hilary Duff tarafından canlandırılacağı diziyi planladığı ancak projeyi gerçek hayata geçirmediği bilinmektedir.
Ayrıca Kadın Bilim İnsanları ve Hikayeleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
8. William Rowan Hamilton
1805’te İrlanda, Dublin’de doğan William Rowan Hamilton, olağan bilim alanlarından başka yollarda kendini geliştirdi. Çocuk bilim insanlarının arasında sayılabilecek Hamilton, entelektüel yeteneklerini erken yaşta gösterdi ve 5 yaşında Latince, Yunanca ve İbranice’de ustalaştı. Gelecekte matematik alanında uzmanlaşacak olan dahi, 13 yaşına geldiğinde Sanskritçe, Farsça, İtalyanca, Arapça, Süryanice ve Hint lehçeleri dahil olmak üzere 13 farklı dil biliyordu. Aradan geçen zamanda ilgisi dilbilimden matematiğe doğru kaydı ve 15 yaşındayken Fransız matematikçi Pierre-Simon Laplace’in çalışmalarını incelerken hatalar buldu. Henüz hala üniversite öğrencisi olarak okurken Astronomi Profesörü, Dunsink Gözlemevi Direktörü ve İrlanda Kraliyet Astronomu olarak atandı. En büyük katkıları arasında matematikte üç boyutlu uzay için kullanılan yöntem olan dinamikler ve kuaterniyonlar teorisi vardır.
Sıkça Sorulan Sorular
Türk üniversitelerde olmasa da Almanya’da yaşayan üstün zekalı Mert Açıkel 11 yaşındayken Berlin’de, Yalova’da yaşayan 11 yaşındaki Ilgaz Altınören ise ABD’de John Hopkins Üniversitesi’nde eğitim programlarına dahil edilmişlerdir.
Şu anda dünyadaki en genç üniversite mezunu unvanını taşıyan kişi, 10 yaşındayken ABD’de Alabama Üniversitesi’nden mezun olan Michael Kearney’dir.