Hayran Kalacağınız En Farklı Renklerde 15 Balık

  • Minik Tospik yazdı.
  • 1 Haziran 2021
  • 1.479 okunma

Kimi korkudan kimi ise imkanların yetersizliğinden… Ne yazık ki herkes derin denizlerdeki canlılarla tanışma fırsatı bulamıyor. Okyanuslarda ve denizlerde olağandışı veya tam anlamıyla çirkin balıklara rastlamak da mümkün fakat muhteşem ve rengarenk örnekler de mevcuttur. İşte bu muhteşem 15 balığın sahip oldukları canlı renkler ve havalı desenler…

1. Benekli Mandarin Kaya Balığı

Benekli Mandarin Kaya Balığı

Bilimsel adı: Synchiropus picturatus

Bölgesi: Filipinler, Kuzeybatı Avustralya ve Doğu Endonezya çevresindeki Hint-Batı Pasifik Okyanusu

Bu barışçıl deniz balıkları, turuncu, mavi, yeşil ve siyah renkte göz kamaştırıcı desenlerle baştan kuyruğa kadar kaplanmış adeta renk cümbüşüdür. Boyları yaklaşık 7,5 cm uzunluğunda büyür ve eğer evinizde besleme şansı yakalarsanız onun için en az 30 galonluk olgun tank gerekmektedir.   

2. İmparator Melek Balığı

İmparator Melek Balığı

Bilimsel adı: Pomacanthus imperator

Bölgesi: Kızıldeniz’den Austral Adaları ve Hawaii’ye kadar Pasifik ve Hint Okyanusları’nda resiflerde yaşar.

Türün özellikle gençleri başlarını ve vücutlarını süsleyen çelik mavisi ve beyaz halkalarıyla göz alıcıdır. Yetişkinlerinin de aşağı kalır yanı yoktur. Sarı ve mavi çizgileri ve göz çevrelerinde siyah benekleri bulunmaktadır. En farklı renklerde balıklar arasında kendini belli eden bu yarı agresif balıkların olgunlaşması yaklaşık 24 ila 30 ay arası sürer ve yaklaşık 40 cm’ye kadar uzayabilirler.

3. Diskus

Diskus

Bilimsel adı: Symphysodon aequifasciatus

Bölgesi: Amazon Havzası’nın doğu ve orta bölgelerinden gelen tropikal tatlı sularında yaşar.

Mavi, kahverengi ve yeşil olmak üzere üç ana türü vardır. Yaklaşık 22 cm’ye kadar uzarlar ve ne yazık ki hepsi esaret altındadır. Bu parlak renkli balıkların alt türlerinde mavi, yeşil, kırmızı, turuncu, kahverengi, turkuaz, sarı ve altın renkler görülebilir. Bazıları düz renkliyken bazılarında ise koyu dikey çubukları ya da coşkun renklerde çizgiler bulunmaktadır.

Ayrıca Derin Denizlerdeki 15 İlginç Canlı adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

4. Aslan Balığı

Aslan Balığı

Bilimsel adı: Pterois

Bölgesi: Hint-Pasifik

Kendi içinde 16 türü olan aslan balığı en farklı renklerde balıklara örnek verilebilir. Muhteşem kırmızı, krem rengi, siyah ve beyaz şeritleri, gösterişli pektoral yüzgeçleri ve dik dikenli yüzgeçleri yırtıcılar için caydırıcı amaçlı kullanılır. Juvenil türü sadece 2,5 cm uzunluğunda olabilirken yetişkinleri 45 cm’ye kadar uzayabilir. Ancak bu balıkların zehirli olduğunu ve dikenleri arasında zehir gizlediğini unutmamak gerek!

5. Nudibranch

Nudibranch

Bilimsel adı: Nudibranchia

Bölgesi: Kuzey Kutbu’ndan ılıman tropikal bölgelere, Antarktika çevresindeki Güney Okyanusu’na kadar uzanan dünya denizleri

En farklı renklerde balıklardan olan nudibranch türü, larva aşamasından ayrıldıktan sonra sert kabuklarını döken yumuşak gövdeli deniz karından bacaklı yumuşakçalarıdır. Hepsi olağanüstü renk ve şekillere sahip 3000’den fazla Nudi türü vardır.

6. Palyaço Tetik Balığı

Palyaço Tetik Balığı

Bilimsel adı: Balistoides conspicillum

Bölgesi: Afrika’nın doğu kıyılarından güneye Durban’a ve ardından doğuya Samoa’ya doğru uzanır. Ayrıca Güney Japonya ve Yeni Kaledonya’da da bulunabilir.

Adından da anlaşılacağı üzere en farklı renklerde balıklar arasında olmayı garantileyen bu tür 50 cm’ye kadar uzayabilir. Bu agresif türün gövdesi üzerinde büyük beyaz beneklerle bezenmiş koyu kahverengi temel renge sahiptir. Ağzı sarı renktedir ve sırtında sarı ‘eyer’ bulunur. Kuyruk yüzgeci sapı genellikle eyer yamasıyla aynı, sarı-altın renk tonuna sahiptir.

7. Peygamberdevesi Karidesi

Peygamberdevesi Karidesi

Bilimsel adı: Stomatopoda

Bölgesi: Hint ve Pasifik Okyanusları

Soyları 500 milyon yıl öncesine kadar izlenebilen bu parlak renkli yaratıkların 400’den fazla türü vardır. Bazı peygamberdevesi karidesleri, avlarını yakalamak için kullandıkları keskin ön ayaklar geliştirirken diğerleri 22’lik mermiye eşit hızla yumruk atabilmektedir. Parlak kırmızı, yeşil, mavi ve turuncu gibi renklerde bulunabilir.

8. Mağribi İdol

Mağribi İdol

Bilimsel adı: Zanclus cornutus

Bölgesi: Hint-Pasifik ve Doğu Pasifik Okyanusları’ndaki tropikal bölgeler

Beyaz, siyah ve altın sarısı renkte gösterişli zıt bantlarla güzelce işaretlenmiş disk şeklindeki gövdelere sahip mağribi idoller, 22 cm’ye kadar uzayabilir. Genellikle akvaryumda beslemeye uygun değillerdir çünkü çok seçici yiyicilerdir ve akvaryumlarda açlıktan ölürler.

9. Palyaço Balığı

Palyaço Balığı

Bilimsel adı: Amphiprion ocellaris

Bölgesi: Hint ve Pasifik Okyanusları’ndan, Kuzeybatı Avustralya, Japonya ve Güneydoğu Asya’dan gelen özel tropik mercan resifleri

Kayıp Balık Nemo’dan görüntüsüne aşina olduğumuz bu küçük tuzlu su balıkları yaklaşık 10 cm’ye kadar uzarlar, dolayısıyla ev akvaryumları için uygundurlar. Siyahla vurgulanan üç adet parlak, beyaz çizgili desenli parlak turuncu renkte balıklardır.

10. Gökkuşağı Papağan Balığı

Gökkuşağı Papağan Balığı

Bilimsel adı: Scarus guacamaia

Bölgesi: Batı Atlantik ve Bermuda’dan Güney Florida, Bahamalar ve Karayipler’den Venezuela’ya kadar bulunabilir.

Papağan balıkları, en farklı renklerde balıklar arasında kafa karıştırıcı ve esrarengiz olanlardandır. Bu balıklar, 7 yıllık yaşamları boyunca sadece şekil değil, aynı zamanda cinsiyetlerini ve renklerini de değiştirebilirler. Mercanları kırmak için kullandıkları gaga benzeri ağızları vardır ve bu aynı zamanda balıkların beslendikleri sert deniz otunu sindirmelerine yardımcı olur. Bu sucul bukalemunlar sıcak pembe, parlak mavi, turkuaz, yeşil ve sarı dahil gökkuşağının her tonunu tam anlamıyla barındırabilirler.

11. Flowerhorn Balığı

Flowerhorn Balığı

Bilimsel adı: Amphilophus labiatus veya Amphilophus trimaculatus

Bölgesi: Uzak Doğu, özellikle Tayland, Tayvan ve Malezya

Renkleriyle en farklı kategorisine girmeye hak kazanan bu balıklar, Tayland, Tayvan ve Malezya’da geliştirilmiş insan yapımı melez balıktır. Çarpıcı renk varyasyonları ve türe adını veren kafasındaki büyük ‘ense’ kamburu ile süs balığı konumundadır. Ne yazık ki, fazlasıyla istenmeyen Flowerhorn vardır ve vahşi doğaya bırakılmışlardır. Bu tür, Malezya ve Singapur’da istilacı haşere türü olarak görülmektedir. Avustralya’da ise ithalatı yasaklanmıştır.

12. Royal Gramma

Royal Gramma

Bilimsel adı: Gramma loreto

Bölgesi: Karayipler’de derin su resifleri

Parlak ve farklı renkler söz konusu olduğunda, çok az balık Royal Gramma ile rekabet edebilir. Balığın vücudunun ön yarısı, kuyruğuna doğru altın sarısına karışan şaşırtıcı ve yanardöner menekşe rengindedir. İki rengin birleştiği vücudun merkezinde, her balıkta benzersiz olan noktalar vardır. Ayrıca balığın ağzından gözler boyunca uzanan ince siyah çizgi ve sırt yüzgecinde küçük siyah nokta bulunmaktadır.

Ayrıca Denizde, Havuzda Ailece Oynayabileceğiniz Su Oyunları adlı yazımızı inceleyebilirsiniz

13. Kavgacı Siyam Balığı

Kavgacı Siyam Balığı

Bilimsel adı: Betta splendens

Bölgesi: Güneydoğu Asya’nın Mekong Deltası

Kavgacı Siyam Balıkları, koyu mavi, koyu kırmızı, pastel ve mermer tonları, siyah, albino ve metalik renkler dahil olmak üzere göz kamaştırıcı renklerde görülebilir. Kuyruk ışınları arasındaki şerit büyük ölçüde kısadır, bu da dikenli ışınların daha belirgin görünmesini sağlar ve taç benzeri görünüme sahip kuyruğu oluşturur. Erkekleri, diğer erkeklere karşı oldukça saldırgandır ve ölümüne savaşırlar.

14. Mavi Cerrahbalığı

Mavi Cerrahbalığı

Bilimsel adı: Paracanthurus hepatus

Bölgesi: Hint-Pasifik resifleri

En farklı renklerdeki balıklar arasından Mavi Cerrahbalığı, ressamların paletinden çıkmış gibi koyu siyah işaretlerle süslenmiş, şaşırtıcı derecede canlı, neon mavi renkte düz gövdeye sahiptir. Alt tarafı ve kuyruğu ise parlak sarı renktedir. Boyları ise, yaklaşık 30 cm’ye kadar ulaşabilmektedir.

15. Arap Melek Balığı

Arap Melek Balığı

Bilimsel adı: Pomacanthus asfur

Bölgesi: Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nden Zanzibar’a kadar Doğu Afrika kıyı sularında, 50 fit derinliğe kadar kayalık resiflerde ve Basra Körfezi mağaralarında

Bu göz alıcı balıklar yaklaşık 40 cm’ye kadar uzayabilir. İlginç şekilde, gençleri ve yetişkinleri tamamen farklı görünmektedir. Gençler, uçuk mavi ve beyaz dikey çizgilerle süslenmiş çelik mavisi taban rengine sahipken yetişkinler ise geniş hilal şeklinde sarı kemer ve parlak sarı kuyruk ile koyu gri veya siyah tabana sahiptir.

Sıkça Sorulan Sorular

Neon tetra, lepistes, moli, beta, japon, melek, altın cüce diken ve gökkuşağı gibi tatlı su balıkları akvaryum için en çok tercih edilen balıklar arasındadır.

Elverişli bakım şartlarında süs balıkları 3-4 ay ile 5-10 yıl arasında yaşayabilir. Ancak akvaryum suyunun temiz tutulmaması veya balıklara gereğinden fazla yem verilmesi gibi etmenler dolayısıyla daha az yaşamaktadırlar.   

İlgili Yazılar