Geçmişten Bugüne Eurovision Serüvenimiz - Katılan Sanatçılar ve Şarkıları

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 25 Şubat 2021
  • 1.700 okunma
  • 1 beğeni

Müziğin evrensel boyutu çok zaman teşvik edici yönleriyle kıtaları aşmış ve ciddi etkileşimlere girmiştir. Hayatın ritmini yansıtan ve günümüzde üretkenliğin en güzel aracı olan müzikler, yapılmış şarkılar kültürümüze ait izleri de yansıtmakta. Eurovision Şarkı Yarışması 1956 senesinde Avrupa Yayın Birliği ülkelerince yapılmaya başlanmıştır. Her yıl düzenlenen adeta geleneksel bir boyuta taşınan şarkı yarışması katılımcılar düzeyini Avrupa’nın ötesine Asya, hatta Orta Doğu ve Avustralya kıtasına da ulaştırmış, ciddi bir organizasyondur. Ülke tanıtımları için ciddi bir fırsat olma şansı veren bu organizasyona, Türkiye ilk kez 1975 senesinde Semiha Yankı’nın “Seninle bir dakika” isimli parçasıyla katılmıştır. Her yıl fanlarının dahi oluştuğu ve ilgiyle takip ettiği Eurovision Şarkı Yarışması kendi starlarını da yaratmıştır diyebiliriz. “ABBA”, “Celine Dion”, “Dana International”, “Alexander Rybak” gibi bazı isimleri sayabiliriz. 2013 senesine kadar her yıl katılım gösterdiğimiz bu organizasyonda yer alan sanatçılarımız da bu heyecana bizleri taşımıştır. Bugün sayfamıza Eurovision’a katılan Türk sanatçılar ve şarkılarını taşıyacağız.

Bu serüvene dahil olduğumuz 1975 senesinden günümüze kronolojik sıralamasıyla,işte Eurovision’a katılan Türk sanatçılar...

Semiha Yankı: Seninle Bir Dakika (1975)

Bestesi Kemal Ebcioğlu sözleri Münir Ebcioğlu’na ait “Seninle bir dakika” adlı eser, ilk Eurovision tarihine dahil olduğumuz 1975 senesinde Semiha Yankı’nın seslendirdiği parçadır. Türkiye elemelerinde o sene popüler olan Cici Kızlar’ın seslendirdiği “Delisin” isimli parçayı geçerek yarışması için Türk müzik otoritelerince belirlenmiş “Seninle bir dakika” adlı eser, halk oyu ve TRT jürisinin oylarıyla elemeleri kazanmış ve aday olmuştu. Stockholm’de gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkelerin kendi belirlediği halk jürilerinin verdiği oylara istinaden “Seninle bir dakika” adlı eser 3 puanla 19. olmuştur. Yarışmayı o sene Teach-in grubunun seslendirdiği “Ding a Dong”adlı şarkıyı temsilen Hollanda kazanmıştır.

Türkiye'de 70'ler hakkındaki yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz..

Nilüfer & Grup Nazar: Sevince (1978)

Kuşkusuz Eurovision’a dahil olduğumuz ilk seneler, tecrübe eksikliği ve Türkçe şarkılarla katılım göstermemiz müziğimizin öne çıkması için zorlayabilen etmenlerdendi. Ayrıca günümüzde olan Televoting sistemi yani halk oylamasının o dönemler olmaması ve sıkı komşu ilişkileri de puan durumunu etkileyen konular arasındaydı. Nilüfer’in Türkiye’de şöhretinin arttığı yıllarda Grup Nazar ile katıldığı 1978 senesi de Eurovision tarihi açısından hüsranla sonuçlanmıştı. Paris’te gerçekleşen yarışmada orkestrayı Onno Tunç yönetmiş, sözleri Hulki Aktunç ve sözleri Dağhan Baydur’a ait olan “Sevince” adlı şarkı bizi temsil etmiştir. Yarışma sonucu 2 puan alan parça 18. olmuştur. O sene yarışmayı The Alpha Beta- Kohen adıyla katılan İsrail temsilcisi, A-Ba-Ni-Bi isimli parçayla kazanmıştır.

Ajda Pekkan: Petrol (1980)

Arada bazı tarihlerin boş olduğunu fark ediyorsunuz. Bu tarihlerde yarışma için uygun parçanın belirlenmemesi, politik olduğuna inanılan bazı sebepler de seçeceğimiz parçaları o sene yarışmadan çekmemize neden olabilmiştir. Süper starımız Ajda Pekkan’da Eurovision Şarkı Yarışması’na “Petrol” isimli parçasıyla 1980 tarihinde katılmıştır. Hollanda’nın Lahey şehrinde gerçekleştirilen yarışmada ülkemizi temsilen yarışan Ajda Pekkan’ın seslendirdiği “Petrol” isimli parçanın sözlerini Şanar Yurdatapan yazmış ve bestesini Atilla Özdemiroğlu üstlenmiştir. Ajda Pekkan’ın ülkemizi temsil eden Petrol isimli parça 23 puan alarak 15. olmuştur. 1980 senesinde Eurovision birinciliği İrlanda adına yarışan Johnny Logan’ın seslendirdiği “What’s Another Year” isimli parça elde etmiştir.

Ayşegül Aldinç & Modern Folk Üçlüsü: Dönme Dolap (1981)

Halk jürisi tarafından seçilen ve oldukça beğenilen “Dönme dolap” isimli parçanın elemeler öncesi Sezen Aksu ve Doğan Canku’nun seslendirmesinin doğru olacağı düşünülmüştü. Ara ara sanatçılarda değişikliğe gidilerek Zerrin Özer ve Modern Folk Üçlüsü grubu şeklinde katılmanın uygun olacağı düşünüldü. Bu durumlara bakarak aslında o dönemlerin bizler için Eurovision Şarkı Yarışması’nın ne denli önemli olduğunu da anlamak mümkün. Söz ve müziği Ali Kocatepe ve düzenlemesi Onno Tunç’a ait parçayı Türkiye ulusal elemelerinde yarışan Ayşegül Aldinç ve Modern Folk Üçlüsü kazanmıştır. Aynı parça Dublin’de gerçekleşen yarışmada 9 puan alarak 18. olmuştur. Dublin’de yapılan yarışmayı İngiltere adına yarışan Bucks Fizz, “Making Your Mind” adlı parçayla kazanmıştır.

Nobel'e aday olan Türkler hakkındaki yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz..

Neco: Hani (1982)

Ülkemizde yapılan ulusal seçmeleri başarıyla geçen Neco ve seslendirdiği “Hani” isimli parça 1982 senesinde İngiltere’nin Harrogate kentinde yapılan yarışmada 20 puan alarak 15. olmuştur. Sözlerini ve bestesini Faik- Olcayto Ahmet Tuğsuz’a ait eser Neco’nun Türkiye elemelerine dahil olan 4 şarkısından biri olarak biliniyordu. Aynı sene yarışmayı Almanya adına katılan Nicole, “Ein Bisschen Frieden” parçasıyla kazanmıştır.

Çetin Alp: Opera (1983)

Güçlü bariton sesi ve müzikal yetkinliğiyle ülkemizi 1983 yılında “Opera” isimli parçasıyla temsil eden Çetin Alp olmuştur. Almanya’nın Münih kentinde yapılan yarışmada başarısız bir sonuçla dönen Çetin Alp, ne yazık ki birçok yıkıcı ve zorlayıcı eleştirilere de maruz kalmıştır. Sözlerini Aysel Gürel, bestesini Buğra Uğur’un yaptığı parça 19. olmuştur. O sene Türkiye elemelerinde pek çok ünlü ismin de adaylar arasında yer aldığını hatırlatmakta fayda var. Bu ünlüler arasında Sezen Aksu, Barış Manço, Coşkun Demir’i sayabiliriz. Münih’te gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması 1983 yılı birincisi Lüksemburg adına yarışan “Si La Vie Est Cadeau” parçasıyla Corinne Hermes olmuştur.

Beş Yıl Önce On Yıl Sonra: Halay (1984)

Sözlerini Ülkü Aker, bestesini Selçuk Başar’ın yaptığı “Halay” isimli parça, derece olarak ülkemizi biraz umutlandıran bir gelişme yaratmıştır. Grupta yer alan Nilgün Onatkut, Mehmet Horoz, Şebgün Tansel, Atakan Ünüvar ile ülkemizi Lüksemburg’ta temsil eden grup 37 puan alarak 12. olmuştur. 1984 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’nı İsveç adına katılan Herreys Grubu “Diggilo Diggiley” isimli parçayla kazanmıştır.

Mazhar & Fuat & Özkan: Diday Diday Da (1985)

Pek çok yeni yüzün yer aldığı 1985 Türkiye elemelerinde ilk olarak “Aşık oldum” parçasıyla katılan ve elemeyi başarıyla geçen MFÖ ekibinin parça adı sonrasında “Diday Diday Da” olarak değiştirilmişti. Sözleri Mazhar Alanson, müziği Fuat Güner ve düzenlemesi Garo Mafyan’a ait olan parça, İsveç’te yapılan Eurovision finalinde 36 puan alarak 14. olmuştur. Aynı sene yarışmayı Norveç adına katılan, Bobbysocks grubu “La det Swinge” isimli parçayla birinci tamamlamıştır.

Klips ve Onlar Grubu: Halley (1986)

Türkiye ulusal seçmelerde Seyyal Taner ile başa baş bir rekabet yaşamış olan Klips ve Onlar Grubu, 1986 Eurovision finaliyle o zamana dek alınan en iyi sonucu ülkemize getirmişti. Sözleri İlhan İrem, müziği ve düzenlemesi Melih Kibar’a ait olan Halley isimli parça, Norveç’te gerçekleşen Eurovision finalinde 53 puan alarak 9. olmuştur. Candan Erçetin, Sevingül Bahadır, Gür Akad, Aydın Karabulut ve Emre Tukur’un yer aldığı Klips ve Onlar Grubu sonrasında “Halley” adını verdikleri bir albüm çıkarmışlardır. Norveç’te gerçekleşen yarışmanın o seneki birincisi,”J’aime la vie” adlı parçasıyla Belçika’yı temsil eden Sandra Kim olmuştur.

Seyyal Taner & Grup Lokomotif: Şarkım Sevgi Üstüne (1987)

Yüksek bir puan alarak açık ara önde bir şekilde Türkiye elemelerini kazanan Seyyal Taner, Melis Sökmen ve Grup Lokomotif’in seslendirdiği “Şarkım Sevgim Üstüne” adlı parça 1987’de ülkemizi  Belçika’da temsil etmiştir. Söz ve müziğini Olcayto Ahmet Tuğsuz’un yazdığı parçanın düzenlemesini ve orkestra şefliğini Garo Mafyan üstlenmiştir. Eurovision finalinde birinciliği İrlanda adına katılan Johnny Logan’ın “Hold Me Now” isimli parçası alırken, ülkemiz maalesef bu yarıştan puansız şekilde ayrılmak zorunda kalmıştır.

Mazhar & Fuat & Özkan: Sufi (1988)

Kültürümüze özgü tasavvufi unsurları öne çıkartan “Sufi” isimli parçası ve farklı bir imajla ikinci kez Türkiye elemelerini geçen MFÖ grubu 1988 senesinde bizi tekrar temsil hakkı kazanmıştır. Söz ve bestesini yine grubunun kendisinin yaptığı “Sufi” isimli parçanın orkestra şefliğini Turhan Yükseler yapmıştır. Dublin’de gerçekleşen Eurovision finalinde 37 puan alan parça 15. olmuştur. O sene, İsviçre’yi temsilen “Ne Partez Pas Sans Moi” isimli parçasıyla Celine Dion birincilik kazanmıştır.

Grup Pan: Bana Bana (1989)

Ülkemizi 1989 senesinde Lozan’da temsil eden “Arzu Ece, Sarper Semiz, Hazal Selçuk ve Vedat Sakman”dan oluşan Grup Pan yarışmaya “Bana Bana” isimli parçayla katılmışlardır. Timur Selçuk’un yazıp bestelediği çalışma Eurovision finalinde 5 puanla 21. olmuştur. Aynı sene yapılan yarışmanın birincisi ise “Rock Me” adlı parçasıyla Yugoslavya’yı temsil eden Riva olmuştur.

Kayahan: Gözlerinin Hapsindeyim (1990)

Ülkemizi temsil etme hakkına kavuşmuş olan bir başka önemli sanatçımız da Kayahan’dı. 1990 senesinde söz ve müziğini kendisinin yaptığı “Gözlerinin Hapsindeyim” isimli parçasıyla ülkemizi Zagreb’te temsil eden Kayahan’a Demet Sağıroğlu vokalde eşlik etmiştir. İskender Paydaş’ın akordeonu ve Türk kültürünü yansıtan ögelerin süslediği parça 21 puan alarak 17. olmuştur. O sene birincisi Toto Cutugno’nun seslendirdiği “Insieme” adlı parçayla İtalya olmuştur.

İzel & Reyhan & Can: İki Dakika (1991)

Ülkemizi “İki dakika” isimli parçayla 1991 senesinde İtalya’da gerçekleşen yarışmada temsil eden “İzel Çeliköz”, “Reyhan Karaca” ve “Can Uğurluer”den oluşan ekip, Türkiye elemelerinde neredeyse çoğu amatör yeni şarkıcılar arasından sıyrılarak temsil etme şansı kazanmıştı. Sözleri Aysel Gürel, müziği Şevket Uğurluer’e ait olan parça Eurovision finalinde 44 puan alarak yarışmayı 12. tamamlamıştır. O sene İsveç temsilcisi Carola “Fangad av en stormvind” parçasıyla yarışmanın birincisi seçilmiştir.

Aylin Vatankoş: Yaz Bitti (1992)

Sözleri Aylin Uçanlar müziği Aldoğan Şimşekyay’a ait olan Aylin Vatankoş’un seslendirdiği “Yaz Bitti” isimli parça ülkemizi İsveç’te temsil etmiş ve 17 puan alarak 19. olmuştur. O seneki Eurovision finalini İrlanda adına yarışan Linda Martin “Why Me” isimli parçasıyla kazanmıştır.

Burak Aydos: Esmer Yarim (1993)

Söz ve müziği Burak Aydos’a ait olan “Esmer Yarim” isimli parça, İrlanda’da gerçekleşen yarışmada 10 puan alarak 21.olmuştur. O sene katılımcı ülke artışı nedeniyle yeni eklenen bir kural sonucu, son 5’te yer alan ülkenin bir sonraki sene yarışmalara dahil edilmemesi şart koşuldu. Bu sebeple ülkemiz 1994 senesinde yarışma hakkını kaybetmiştir.

Arzu Ece: Sev (1995)

Grup Pan’ın bir üyesi olarak 1989 yılında yarışmaya katılım göstermiş olan Arzu Ece, 1995 senesinde  “Sev” isimli parçayla ülkemizi temsil etmiştir. Dublin’de gerçekleşen finalde Arzu Ece 21 puan alarak 16. olmuştur. Aynı sene yarışmanın birinciliğini Secret Garden grubuna ait “Nocturne” isimli parçayla Norveç ikinci defa kazanmıştır.

Şebnem Paker: Beşinci Mevsim (1996)

Sözleri Selma Çuhacı ve bestesi Levent Çoker’e ait bir çalışma olan Şebnem Paker’in seslendirdiği 1996 senesi temsilcisi “Beşinci mevsim” isimli parça Norveç’te düzenlenen yarışmada 57 puan alarak 12. olmuştur. Aynı sene Oslo’da gerçekleşen yarışmanın birinciliğini “The Voice” isimli parçasıyla  İrlanda adına yarışan Eimar Quinn kazanmıştır.

Şebnem Paker & Grup Etnik: Dinle (1997)

Bir sonraki yıl da ülkemizi temsil şansını elde etmiş olan Şebnem Paker, Türk kültürünü yansıtan ezgiler eşliğinde Dublin’de gerçekleşen yarışmaya “Dinle” isimli parçayla katılmış ve ülkemize 3.lük kazandırmıştır. Sözleri Mehtap Alnıtemiz ve bestesi Levent Çoker’e ait bir bestedir. Türkçe sözlerle Eurovision tarihinde en iyi sonucu elde etmiş bir parçadır. Dublin’de yapılan yarışmayı o sene İngiltere’yi temsilen Katrina & The Waves grubu "Love Shine a Light " isimli parçasıyla kazanmıştır.

Tüzmen: Unutamazsın (1998)

Sözleri ve bestesi Erdinç Tunç’a ait olan Tüzmen’in seslendirdiği “Unutamazsın” adlı eser 1998 yılında ülkemizi İngiltere’de temsil etmiştir. Beş ülkeden alınan 25 puanla 14. olmuştur. Aynı sene İsrail’i temsil eden Dana International’a ait “Diva” isimli parça birinci olmuştur.

Tuba Önal & Grup Mistik: Dön Artık (1999)

Söz ve bestesi Canan ve Erdinç Tunç’a ait olan “Dön Artık” isimli parça 1999 senesinde Kudüs’te ülkemizi temsil etmiş, 21 puan alarak 16. olmuştur. Yarışmayı İsveç temsilcisi Charlotte Nilsson “Take me to your heaven” isimli parçayla birinci tamamlamıştır.

Pınar Ayhan & Grup SOS: Yorgunum Anla (2000)

Söz ve bestesini Pınar ve Orkun Yazgan’ın yaptığı “Yorgunum Anla” isimli parça ülkemizi 2000 senesinde Stockholm’de temsil etmiştir. Yarı Türkçe ve İngilizce sözlerden oluşan parça 59 puan alarak yarışmayı 10. olarak tamamlamıştır. Danimarka adına yarışan Olsen Brothers grubu “Fly on the wings of love” adlı eserleriyle birinci olmuştur.

Sedat Yüce: Sevgiliye Son (2001)

Söz ve bestesini Semih ve Nurdan Güneri’nin yazdığı Sedat Yüce’nin seslendirdiği 2001 yılı temsilcimiz olan “Sevgiliye son” isimli parça ülkemizi Kopenhag’ta temsil etmiştir. Yarışmada 41 puan alan eser 11. olmuştur. Aynı sene yarışmayı Estonya adına yarışan Dave Benton ve 2XL grubu “Everybody” parçasıyla kazanmıştır.

Buket Bengisu & Safir: Leylaklar Soldu Kalbimde (2002)

Söz ve bestesi Figen Çakmak’a ait Buket Bengisu’nun seslendirdiği “Leylaklar Soldu Kalbimde” adlı eser Estonya’daki finalde 29 puan alarak yarışmayı 16. tamamlamıştır. Letonya adına yarışan Marie N. “I wanna” isimli parçayla birinci olmuştur.,

Sertab Erener: Everyway That I can (2003)

Pek çok açıdan Sertab Erener’in bu başarısı Türk Eurovision tarihi için de bir miladı temsil ediyor.

1975 senesinden beri sürdürülen mücadelenin seyrini değiştiren bir akım başlatmış da olan Sertab Erener, 2003 senesinde sözlerini ve bestesini Demir Demirkan  ve Ozan Çolakoğlu ile birlikte hazırladıkları eserle ülkemize birincilik kazandırmıştır. Letonya’nın Riga kentinde yapılan yarışma son ülke oylarının açıklanmasına kadar başa baş bir çekişmeye sahne oldu. Halk oylarının dahil olduğu “televoting” oyları sonucu kazandığımız yarışma, ülkemizde sevinç yaratmıştır. Müthiş bir performans ve koreografi ile katıldığımız Eurovision şarkı yarışmasını “Everyway That I Can” adlı parçayla İngilizce söyleyen Sertab Erener, sonraki yıllarda katılımcılar için de bu yolu aralamış oldu.

Athena: For Real (2004)

Ev sahipliği yaptığımız 2004 senesi Eurovision Şarkı Yarışması, İstanbul Abdi İpekçi Arena’da gerçekleştirilmiştir. TRT’nin sunumuyla başlayan organizasyon ayrıca ülke tanıtımı ve kültürüne has güzelliklerin tanıtımı adına güzel bir vesile olmuştur. Ülkemizi “For Real” adlı parçasıyla temsil eden Athena Grubu, o yıl 195 puan alarak yarışmayı 4. tamamlamıştır. Bu puan aynı zamanda ülkemizin Eurovision tarihinde almış olduğu en yüksek puan olarak belirtilmektedir. İstanbul’da gerçekleşen yarışmayı “Wild Dance” adlı parçasıyla Ukrayna’yı temsil eden Ruslana kazanmıştır.

Gülseren: Rimi Rimi Ley (2005)

Sözleri Gökhan Arman ve bestesi Erdinç Tunç’a ait olan Gülseren’in seslendirdiği “Rimi Rimi Ley” isimli parça ülkemizi Kiev’de temsil etmiştir. Shaman Grubu’nun koreografi çalışmalarıyla eşlik ettiği yarışmada “Rimi rimi ley” adlı parça 92 puanla 13. olmuştur. O sene yapılan yarışmada Yunanistan temsilcisi Helena Paparizou’nun seslendirdiği “My number one” parçası birinci olmuştur.

Sibel Tüzün: Superstar (2006)

Söz ve bestesi Sibel Tüzün’e ait olan “Superstar” isimli parça ülkemizi 2006 yılında Atina’da temsil etmiş, aldığı 91 puanla 11. olarak yarışmayı tamamlamıştır. O sene yarışmayı Finlandiya adına katılan Rock grubu Lordi “Hard rock hallelujah” adlı parça ile kazanmıştır.

Kenan Doğulu: Shake It Up Şekerim (2007)

İçinde her ne kadar şekerim gibi bir ifade geçse de İngilizce bir parça olan “Shake it up şekerim” adlı çalışmayla Kenan Doğulu, ülkemizi Helsinki’de temsil etmiştir. Söz ve bestesi kendisine ait olan "Shake it up" adlı parça yarı finalde 3. ve finalde 4. olarak yarışmayı 163 puanla tamamlamıştır.

O sene yarışmayı Sırbistan temsilcisi Marija Şerifovic, “Molitva” isimli parçayla birinci tamamlamıştır.

Mor ve Ötesi: Deli (2008)

Ülkemizi “Deli” isimli çalışmasıyla 2008 senesinde Belgrad’da temsil eden Mor ve Ötesi grubu ve solisti Harun Tekin, “Deli” isimli parçalarını Türkçe Rock tarzında sunmuşlardır. Söz ve müziği kendilerine ait olan grup, yarışmada 138 puan alarak 7. olmuşlardır. O sene Rusya adına yarışan Dima Bilan’a ait “Believe” parçası birinci olmuştur.

Hadise: Düm Tek Tek (2009)

Söz ve müziğini Sinan Akçıl ile birlikte yapan ve ülkemizi “Düm tek tek” adlı ritmik bir parçayla temsil eden Hadise, aldığı oylar sonucu 177 puanla ülkemize 4. lük getirmiştir. Türk ezgilerinin ve danslarının öne çıktığı parça, oldukça ilgi toplamıştı. Aynı sene yarışmayı Norveç temsilcisi Alexander Rybak, “Fairy Tale” isimli parçasıyla Eurovision tarihinin yüksek puanıyla birinci tamamlamıştır.

Nasa'da çalışan Türkler ile ilgili yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Manga: We Could Be The Same (2010)

Oslo kentinde gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın Sertab Erener’den sonra heyecan yaşatan ikinci ismi Manga Grubu olmuştur. İlginç sahne şovu ile “We could be the same” adlı rock türündeki parçasıyla dünya barışını vurgulamıştır. Söz ve müziği Ferman Akgül ve Yağmur Sarıgül’e ait parçayla birlikte Manga 2010 yılında gerçekleşen bu yarışmada 170 puan alarak yarışmayı Almanya temsilcisi Lena Meyer ardından 2.likle tamamlamıştır.

Yüksek Sadakat: Live It Up (2011)

Kuşkusuz 2011 yılı bizim için şaşırtıcı bir yıl olmuştur. Keza yarı final ve final şeklinde iki tur oylamadan geçerek sonuca ulaşılabilen Eurovision Şarkı Yarışması azizliklerinden birine uğradığımız da doğrudur. Başa baş oylar neticesinde yarı finalden çıkamayıp 13. olarak finallere katılamadığımız bir parçadır, “Live it up” parçası. Sözleri ve müziği Kutlu Özmakinacı ve Sami Cingi’ye ait parçadır. O sene yarışmayı Azerbaycan temsilcileri Eldar ve Nigar “Running Scared” adlı parçayla kazanarak galibiyetlerini Türkiye’ye ithaf etmişlerdir.

Türkiye'nin dünyaca ünlü ve ödüllü sporcularını merak ediyorsanız linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Can Bonomo: Love Me Back (2012)

Son Eurovision temsilcimiz Can Bonomo da ülkemizi Eurovision’da temsil etmiş isimlerden. Söz ve bestesi yine kendisine ait olan “Love me back” adlı parçayla ülkemizi Bakü’de temsil eden Bonomo, aldığı oylarla 112 puan alarak, yarışmayı 7. tamamlamıştır.

Eurovision Şarkı Yarışmaları usulsüz oylamaların verildiği yönünde kanaatleri nedeniyle TRT tarafından 2012 senesinden bu yana Türkiye’nin katılımı olmadan devam etmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Eurovision Şarkı Yarışması ilk kez 1956 senesinde İsviçre’nin Lugano kentinde yapılmıştır. Yarışmada sadece 7 ülke ve her ülkenin 2’şer şarkıyla katıldığı 14 şarkı derecelendirilmekteydi.

İsviçre temsilcisi Lys Assia 1956 senesinde seslendirdiği “Refrain” adlı parçayla yarışmayı kazanmıştır.

İlgili Yazılar