İstanbullular İçin Hafta Sonu Gezilecek Şehir İçi Tarihi 16 Yer
- Cahil Uzman yazdı.
- 27 Nisan 2022
- 274 okunma
Dersaadet, yani ‘’saadet kapısı’’, yani İstanbul… Tam 8 bin yıllık geçmişinde bu efsanevi şehir için kimler kimler seferler düzenledi, savaştı ve can verdi. Günümüzde şehrin her yanına dağılmış olan çok sayıda tarihi yapı, İstanbul’u adeta devasa açık hava müzesi yapıyor. Ayrıca toplumsal hafızamızın canlı kalmasını sağlayan mekan, kafe ya da restoranlar da şehrin nostaljik etkisi anlamında büyük önem taşıyor. Biliyoruz şehrin sakinleri için durum bu kadar romantik değil ancak İstanbul’a yine, yeni ve yeniden hayran olmak isteyen şehirlilerin yanı sıra yerli ve yabancı turistler için de bu olağanüstü yerlerin listelenmesi gerektiğini düşündük. Sonuçta İstanbul hala dünyanın en ünlü, en eski ve en güzel şehirlerinden biri! İşte güzel şehirde İstanbullular için hafta sonu gezilecek şehir içi tarihi yerler…
Tam anlamıyla gezi listesi işlevi görmesi adına sizler için rotalar oluşturduk. Keyifli okumalar ve gezmeler…
1) Boğaz, Beşiktaş ve Ortaköy
Boğaz hattında geziler düzenleyen ya da ulaşımı sağlayan vapurlara binmek, şehri hiç yorulmadan keşfetmenin belki de en keyifli yoludur. Eğer başlangıç noktanız Anadolu Yakası ise Kadıköy-Beşiktaş vapuruna binerek Haydarpaşa Garı’nı, Topkapı ve Dolmabahçe saraylarını ve Galata Kulesi’ni uzaktan da olsa görebilirsiniz.
Kıyılardaki önemli sarayların seyri de cabası! Beşiktaş’ta indiğinizde Beşiktaş çarşısı turu yapabilir, sonrasında belediye otobüsleriyle kolayca Ortaköy’e ulaşabilirsiniz. Meşhur Ortaköy Camii’nin önünde fotoğraf çekildikten sonra isterseniz sahildeki kafelerde kahve keyfi yapabilir veya sıra sıra dizilen kumpircilerden aldığınız kumpirle lezzete doyabilirsiniz.
2) Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı
İstanbul Boğazı’nın kenarında ilerleyen bu rota belki de şehrin en keyifli yürüyüş yolu olabilir. Ortaköy’den başlayarakRumeli Hisarı’na devam eden bu rotayı 1 saat gibi kısa sürede yürüyebilirsiniz. Üstelik Boğaz’ın eşsiz manzarasına doyma garantisi veriyoruz! 1 saat nasıl yürüyeyim diye düşünüyorsanız üzülmeyin, rotanızda bulunan Kuruçeşme Parkı ve Bebek Parkı dinlenmeniz için en güzel seçenekler arasındadır. Ayrıca İstanbul’un en güzel parkları arasında yer alan Bebek Parkı’ndan hemen önce rastlayacağınız meşhur dondurmacıda ufak lezzet şöleni yaşayabilirsiniz.
Dinlenmek için Bebek Kahvesi’nde duraklayıp çay ya da kahve içmek de seçenekler arasında sıralana bilir. Tabii buralarda sağınıza solunuza iyi bakın, ünlüler yanınızdan geçiyor olabilir.
3) Emirgan Korusu
Çok yakınına gelmişken Emirgan Korusu ziyareti yapmamak olmaz.İstanbul’un doğal yerleri arasında ilk sıralara adını koyabileceğimiz koru, hafta sonları şehrin keşmekeşinden kaçarak doğayla buluşmak isteyen İstanbulluların uğrak yeridir.
Emirgan Korusu’nda mis kokulu çiçekler ve ağaçların yanında Boğaz manzarasıyla da eşsiz fotoğraflara sahip olabilirsiniz. Ayrıca epey müsait olan alanında piknik yapabilir ya da içerisindeki köşklerden birinde yemek yiyebilirsiniz.
4) Dolmabahçe Sarayı
Beşiktaş ve Kabataş’ın arasında, boğazın kıyısında ve 250 bin metrekarelik alanda bulunan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı döneminde yaptırılmış olsa da en önemli özelliklerinden biri Atatürk’ün şehri ziyaretleri sırasında burada kalıyor olmasıdır. Hatta 10 Kasım 1938’de bu sarayda vefat etmiştir. Bu özellikleriyle saray hem Osmanlı’nın son dönem saray hayatından izler taşır hem de Atatürk’ün son zamanlarını geçirdiği yerdir. Yani aslında İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listesinde ilk sıraya bile koyabiliriz.
5) Beyoğlu, Taksim, Galata Kulesi
Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra Taksim’e geçmek son derece keyifli olacaktır. Yoğun saatlerde değilse Beşiktaş’tan otobüsle Taksim’e çıkmak en fazla 15 dakikayı bulacaktır. Üstelik seyrine doyulmayan güzergahı sayesinde otobüsten inmek istemeyeceksiniz!
Taksim’e ulaştığınızda öncelikle meydandan başlayarak İstiklal Caddesi boyunca yürüyebilir, yan taraflardaki kafe ve butiklerden beğendiklerinize girebilirsiniz. Eğer Galatasaray Lisesi civarına geldiğinizde aç hissediyorsanız Nevizade Sokak veya Çiçek Pasajı içindeki kafe/restoranlar son derece keyifli olacaktır. Daha sonra İstiklal Caddesi boyunca devam ederek Tünel’e ulaşabilirsiniz. Buraya ulaştığınızda Tünel tramvayını kullanarak Karaköy’e inebilir veya yürümeye devam ederek Galata Kulesi’ne gidebilirsiniz. Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata’ya çıkarak İstanbul Boğazı’nı, Haliç’i ve çevreyi doyasıya izleyebilirsiniz.
6) Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi
Rotamızda biraz geriye dönmüş olacağız ancak bu müzeyi ayrıca ele almak istedik çünkü Taksim’e kadar gelmişken Türkiye’deki ilk Madame Tussauds’yu ziyaret etmek oldukça eğlenceli olacaktır. 2016 senesinde açılan müzeyi gezerek Zeki Müren, Madonna, Einstein, Leonardo da Vanci, Arda Turan, Hidayet Türkoğlu, Justin Bieber, Lady Gaga, Rihanna, MFÖ, Adile Naşit ve Barış Manço gibi yerli ve yabancı pek çok sanatçının balmumu heykelleriyle selfie çekilebilirsiniz!
Şimdi sırada İstanbul’da gezilecek tarihi yerlerin esas listesi var: Rotamız Tarihi Yarımada!
7) Sultanahmet Meydanı, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı
Eğer Taksim’den Karaköy’e indiyseniz ve Sultanahmet’e gitmek istiyorsanız en uygun yol, Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanmaktır. Sultanahmet durağında indikten sonraSultanahmet Meydanı’nda yer alan Alman Çeşmesi, Örme Dikilitaş, Yılanlı Sütunu ve Mısır Dikilitaş’ı inceledikten sonra meşhur Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Yalnız dikkat! Klostrofobiniz varsa Yerebatan Sarnıcı sizin için en doğru yer olmayabilir, çünkü yerin altına inmeniz gerekecek… Ardından altı minareli Sultanahmet Camii’ni hem dışarıdan hem içeriden incelemek eşsiz deneyimler listesine yazılabilir.
8) Tarihi Sultanahmet Köftecisi, Sultanahmet Parkı, Erol Taş Kahvesi
Çok gezmek karın acıktırır. Eğer tam buralarda açlık hissederseniz Tarihi Sultanahmet Köftecisi hiç değişmeyen, tamamen orijinal haliyle sizleri bekliyor olacak. Burada köfte-piyaz yemeden bölgeyi terk etmek, gezinizi kesinlikle eksik bırakacaktır. Lezzetli mi lezzeti köfteye doyduktan sonra Sultanahmet Arkeolojik Parkı’nda tur atabilir, içerisindeki havuzun başında soluklanarak hem Sultanahmet hem de Ayasofya camilerini seyre dalabilirsiniz. Buradan devam ederek yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde yer alan Cankurtaran’a giderek rahmetli oyuncu Erol Taş Kahvesi’ni gezebilirsiniz. Oyuncunun filmlerden kalan zamanında işlettiği kahve onun resimleriyle dolu ve adeta müze havasında…
9) Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi (şimdilerde camisi) havada asılı duruyormuş izlenimi veren kubbesi, olağanüstü mozaikleri ve oyma mermer sütunlarıyla hem sanat hem de mimarlık tarihi açısından dünyanın en önemli tarihi yerlerinden biridir diyebiliriz. Dolayısıyla İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listesinin de ilk sıralardaki vazgeçilmezlerindendir. Öte yandan en çok ziyaret edilen müzeler arasında olan Ayasofya, dünyanın sekizinci harikası olarak ifade edilir ve 2020 yazından itibaren bir kısmı cami olarak kullanılmak üzere halka açılmıştır.
10) Topkapı Sarayı
Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edilen ve Cumhuriyet döneminde müze yapılarak halka açılan Topkapı Sarayı, Ayasofya’dan sonra gitmek için en uygun destinasyondur. İstanbul’da gezilecek turistik yerlerin başında gelen saray, Osmanlı İmparatorluğu yönetimine tam 400 sene ev sahipliği yapmıştır; yani esasında turistik öneminden çok tarihi önemiyle dikkat çeker.
Sarayı ziyaret ettikten sonra yine Osmanlı döneminde sarayın güllerle dolu dış bahçesi olarak hizmet gören, ayrıca Nazım Hikmet’in içerisinde ceviz ağacı olduğunu söylediği Gülhane Parkı’nı gezebilir ya da banklarında biraz soluklanabilirsiniz.
11) Panorama 1453 Tarih Müzesi
Yine Kabataş-Bağcılar tramvay duraklarından Topkapı bölgesinde bulunan, Topkapı Kültür Parkı sınırlarındaki Panorama 1453 Tarih Müzesi bu rotada ziyaret edilebilecek tarihi yerler arasındadır. Burada top sesi, mehter marşı ya da at kişnemesi gibi efektler duyarsanız şaşırmayın. Müzede bu gibi ses efektleri ve olağanüstü görsellerle fetih simülasyonu yapılıyor. Bu gösteri için ayrılan odanın içerisinde aslında çok yakınında olduğunuz İstanbul surlarındaki fethi izleme şansı yakalıyorsunuz.
12) Beyazıt Meydanı, Sahaflar Çarşısı, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı
Bu sefer tramvayın Beyazıt durağında inebilir veBeyazıt Meydanı’na kolayca ulaşabilirsiniz. Meydanın hem kendisini hem de İstanbul Üniversitesi’nin meşhur girişişini doyasıya izlemenizi ve fotoğraflar çekmenizi öneririz. Daha sonra eğer kitap okumayı seviyorsanız ya da içinizde koleksiyoncu yaşatıyorsanız Sahaflar Çarşısı tam size göre olacaktır. Burası aynı zamanda Kapalı Çarşı’nın güneybatı girişi olduğundan buradan Kapalı Çarşı’ya, oradan da Mısır Çarşısı ve Eminönü’ne gezerek yürüme fırsatı yakalarsınız.
13) Eminönü Balık - Ekmekçileri, Galata Köprüsü
Eski dönemlerden beri Eminönü, şehrin en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Bugün hala bazı kitleler tarafından saat, ev eşyası, elektronik eşya gibi alışverişler buradan yapılıyor. İhtiyacınız varsa veya sadece merak ediyorsanız buralarda gezebilirsiniz. Ardından sahildeki krallara layık süslenmiş balık-ekmekçilerde karnınızı doyurabilirsiniz. Ancak memnun kalma ihtimaliniz biraz düşük olabilir. Ama bu noktanın şu açıdan güzel olduğunu söyleyebiliriz: Tam karşısında meşhur Galata Kulesi vardır. Yani kule manzaralı yemek yemek istiyorsanız burası ideal! Öte yandan yine Galata Köprüsü de buradadır; köprüden yürüyerek karşıya geçerken balıkçıları izleyip İstanbul havasını içinize çekebilirsiniz.
14) Haliç, Rahmi Koç Müzesi
Eminönü’nde gezintiniz bittiğindeHaliç’e doğru uzanarak şehrin en görmeye değer müzelerinden Rahmi Koç Müzesi ile tanışabilirsiniz. 1994’te iş insanı Rahmi Koç’un desteğiyle açılan müze ülkemizde sanayi, endüstri, iletişim ve ulaşım tarihine adanmış ilk önemli müze olma özelliği taşır. Burada nostaljik Fenerbahçe vapurunu gezebilir, Renkli Matematik Dünyası kısmındaki interaktif deney setleriyle eğlenebilir ya da klasik arabaları inceleyebilirsiniz.
15) Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti Tepesi
Haliç’e kadar ulaşmışken İstanbul’un eski ruhunu yansıtan Eyüp’e ve içerisinde barındırdığı Osmanlı mirasıEyüp Sultan Camii’ne uğramamak ayıp olur. Bölgede aynı zamanda Tarihi Eyüp Sultan Güveççisi’nde yemek yiyebilir ya da Pierre Loti Tepesi’ne çıkabilirsiniz. İstanbul’da gezilecek tarihi yerler listesindeki en güzel seçeneklerden ikisine kolayca ulaşmak mümkün!
16) Miniatürk
Miniatürk’te, Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından tam 128 maket eser sergilenir. Yani Selimiye, Ayasofya, Safranbolu Evleri, Sümela Manastırı, Rumeli Hisarı, Galata Kulesi, Nemrut Dağı Kalıntıları ve Amasya Yalıboyu Evleri gibi ülkemizin pek çok tarihi ve turistik yerini buradan gezebilirsiniz. Üstelik Boğaz Köprüsü’nden yaya olarak geçebileceksiniz!
Sıkça Sorulan Sorular
Haliç kıyılarında yer alan Miniatürk, tam olarak Sütlüce semtindedir. Minyatür Türkiye Park’a metrobüs veya uygun belediye otobüsleriyle ulaşmak mümkündür.
Madame Tussauds, Londra’daki kendi yaptığı balmumu heykelleri sergilediği aynı isimli ana müzenin kurucusudur.