Kedi Hapşırma Sebepleri Nelerdir?

  • Tugba yazdı.
  • 4 Ocak 2023
  • 119 okunma

Kedi hapşırma sebepleri, farklı durumlardan ileri gelebilir. Bu sebepler bazı durumlarda insanlarda hapşırığa yol açan durumlarla benzerlik gösterir. Bazen bir toz ya da burna kaçan küçük bir cisim buna neden olabilir. Kedilerin kumları da bu duruma sebep olabilir. Günde bir kaç defa hapşırık normal kabul edilir.

Kedi hapşırma sebepleri bazen ciddi durumlardan da kaynaklanabilir. Özellikle kanser bu duruma yol açan en ciddi hastalıktır. Normalin üzerinde bir hapşırma gripten de kaynaklanabilir. Bu nedenle sevimli dostunuzun durumunu takip etmelisiniz. Hapşırık sayısı gün içinde çok fazlaysa ve eşlik eden farklı belirtiler varsa veteriner hekime danışmanızda fayda vardır.

Kediler Neden Hapşırır?

2023/01/post-1672673976-3659-kedi-1.webp

Kedilerin hapşırma nedenleri nazal faktörlerden kaynaklanabilir. Burun boşluklarında yer alan rahatsız edici faktörler, hapşırık yapabilir. Bunun yanı sıra sevimli dostunuz heyecanlandığı için ya da çok fazla hareket sonrasında da hapşırabilir. İnsanlar gibi kediler de tozlu ortamlardan etkilenir. Toz taneleri burun deliklerine geldiğinde karşılığını hapşırık olarak verirler.

Kedinizin alerjik bir bünyesi de olabilir. Polen ve toz alerjisi en sık karşılaşılan durumlardandır. Hapşırığa yol açan diğer durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar
  • Maruz kalınan bazı toksinler
  • Yabancı cisimlerin burna kaçması
  • Yapısal faktörlerden kaynaklanan anormallikler
  • Lenfoma
  • Skuamöz hücreli karsinom
  • Mantar
  • Diş ve diş eti hastalıkları

Kedilerin hapşırma sebeplerini anlamak için diğer belirtilere de dikkat edilmelidir. Böylece temel nedeni daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Eğer hapşırmaya nefes sesindeki değişimler eşlik ediyorsa üşütmeden bahsedilebilir. Soğuk algınlığı yaşayan kedilerde nefes sesi hırıltılıdır. Boğazda bir problem olması halinde hapşırığın yanı sıra öksürük de görülür.

Grip belirtileri arasında burun akıntısı da ortaya çıkar. Mukus yapısı bazen kanlı olabilir. Kanlı mukus yapısı yaralanmaya işaret edebilir. Bu nedenle kedinizin herhangi bir darbe alıp almadığından emin olmalısınız. Yetişkin kedilerde sık ortaya çıkan durumlardan biri burun kanamasıdır. Kanser belirtisi olabileceği için bu durum ayrı bir dikkat gerektirir. Böyle sorunlarda hemen veteriner tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır.

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir mi?

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir mi?

Kedi hapşırmasının insana zarar vermesi pek mümkün değildir. Kedi gribi kedilere özel bir hastalıktır. Bu nedenle insana geçmez. Kedilerinizden herhangi bir hastalığın size geçmemesi için düzenli veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Aynı zamanda aşılarını da zamanında yaptırmalısınız. Hijyen de bu noktada oldukça önemlidir. Hijyenik olmayan şartlarda bakılan kedilerden çok sayıda hastalık insanlara geçebilir.

Eğer kedinizi sokağa çıkarıyorsanız diğer kedilerle temasını kısıtlamalısınız. Dışarıda zaman geçiren kedilerin ise temizliğine azami derecede özen göstermelisiniz. Veterinere, kedinizin günlük rutini hakkında bilgi vererek hastalıkların çözümüne daha kolay biçimde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda sevimli dostunuzu aşırı soğuk, sıcak gibi olumsuz hava koşullarından korumanız da önemlidir.

Kedilerde Hapşırma Nasıl Geçer?

kedi hapşırma nasıl geçer

Kedilerde hapşırmanın geçmesi için veteriner tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Enfeksiyon kaynaklı durumlarda antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra veteriner tarafından burun damlalarının kullanımı da uygun görülebilir. Kedilerde lösemi ve benzeri hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıklarda genellikle belirtileri hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanır. Lösemi gibi hastalıkların tam olarak tedavisi mümkün değildir.

Hapşırık tek belirti olarak ortaya çıktıysa yaşam alanında bir sorun olabilir. Yaşam alanında yer alan koku yapıcı maddeler, tozlar ya da farklı bir etken hapşırığa sebebiyet verebilir. Yeterli hijyen şartlarının sağlanmaması da kedilerin hapşırmasına yol açabilir. Bu nedenle etrafta kirliliğe yol açan unsurlar kaldırılmalıdır. Kedilerin hapşırma sebeplerini kısa sürede tespit ederek veteriner kontrolünü aksatmamanızda fayda vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler; alerji, soğuk algınlığı ya da kanser gibi nedenlerle hapşırabilir.

Sık sık hapşırması durumunda sevimli dostunuzu veteriner kontrolüne götürmelisiniz.

Burun akıntısı, kanaması gibi belirtiler hapşırığa eşlik edebilir.

İlgili Yazılar