Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

  • Tugba yazdı.
  • 27 Ekim 2022
  • 99 okunma

Kedilerde ağız kokusu nedenleri, farklı hastalıklar olarak ifade edilebilir. Kediler, en favori evcil hayvanlar arasında yer alır. Temizliklerinin kolay olması, cana yakın davranışları ve sevimli görüntüleri ile bir kediler, herkesi kolayca cezbedebilir. Ancak evcil hayvan beslemenin bir sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu taşıyamayan kişiler, kısa sürede hayvanı aldıkları yere iade eder ya da çok kötü bir seçenek olsa da onları sokağa bırakır. Bu tarz durumlar yaşamamak için kendinizi evcil hayvan beslemeye hazır hissetmeden bir kediyi hayatınıza dâhil etmemelisiniz. Kedilerde ağız kokusu nedenleri çoğunlukla doğru zamanda sahiplenilmeyen hayvanların gerektiği gibi bakılmamasından dolayı ortaya çıkar.

Bazı hastalıklar, ağızda koku oluşumunu tetikler. Bunun yanı sıra beslenme tarzı da bu durumun yaşanmasında etkili olabilir. Kedinizi belirli aralıklarla veteriner kontrolüne götürerek, yaşadığı sağlık sorunlarının neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kedilerde Ağız Kokusu Normal midir?

Kedilerde Ağız Kokusu Normal midir?

Kedilerde ağız kokusunun normal olduğundan bahsetmek bazı durumlarda mümkündür. Diş çıkarma normal olarak kabul edilen bir durumdur. Bunun dışındaki durumlar, hastalıkla ilintili olarak değerlendirildiği için normal olarak kabul edilmez. Kediler doğduktan sonra 15 gün içerisinde diş çıkarmaya başlar. Bu süreç bir ya da iki ay içerisinde tamamlanır. Yeni diş çıkarma sürecinde oluşan ağız kokusu, bu süreç tamamlandığında ortadan kalkar.

Kedilerde Ağız Kokusu Hangi Durumlarla Beraber Seyreder?

Kedilerde ağız kokusuna neden olan durumlar da en az ağız kokusu kadar rahatsızlık verici olabilir. Ağız kokusuna eşlik eden huzursuzluk, hareketsizlik bir hastalık sonucunda bu durumun ortaya çıktığını gösterir. Bunun yanı sıra beslenme sürecinde de sorunlar yaşanabilir. İştahsızlık ya da yemek yerken zorlanma, kedinizin halsiz düşmesine ve zayıflamasına sebebiyet verir. Kedinizin bu davranışlarının nedenini anlamak için ağzına bakmaya çalıştığınızda kaçıyorsa sorun, ağız içindeki bir problemden kaynaklanabilir.

Salya Akması

Salya akması, genellikle kedinin diş etlerinde bir iltihaplanma olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra çürükler de salya akıntısına ve buna eşlik eden kokuya yol açar. Kediniz bu süreçte acı ve ağrı da hissedeceği için keyfi çok fazla yerinde olmayabilir. Bir an önce veterinerinize başvurarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Sorunu görmezden geldiğiniz takdirde iltihaplar vücudun farklı noktalarına yayılabilir.

Dişlerde Çürüme

dişlerde çürüme

Dişlerde çürüme beslenme tarzıyla alakalı olabilir. Kedilere kendi yediğiniz yemeklerden veriyorsanız diş sağlığını olumsuz etkileyebilirsiniz. Sürekli yaş mama ile kedileri beslemek de aynı soruna yol açar. Yaş ve kuru mama dengeli olarak kediye verilmelidir. Haftada bir yaş, diğer günler kuru mama şeklinde bir beslenme programı oluşturabilirsiniz. Şeker ve karbonhidrat da çürüklere yol açan önemli etkenlerdir.

Ağızda Yara Oluşumu

Ağızda yara oluşumu, besinlerin sivri parçalarının ağza batmasından kaynaklanabilir. Balıklarda bulunan kılçık, tavukların kemikleri ağız içine batarak yaralanmaya sebebiyet verir. Bu durum zamanında fark edilmediği takdirde yaralar iltihaba dönüşebilir. Ağızda oluşan yaraları zamanında fark etmek için kedinizin davranışlarını gözlemlemelisiniz. Yemek yerken ağzının bir tarafını kullanamama, yutkunmada güçlük gibi durumlarla karşılaşırsanız ağızda yara oluşumundan şüphelenebilirsiniz.

İç Parazit

iç parazit

İç parazit, ağızda koku oluşumunun temel nedenleri arasındadır. Düzenli olarak aşılanmayan ve aşıları geciktirilen kedilerde, parazit kaynaklı ağız kokusu meydana gelir. İç ve dış parazit aşılarını eksiksiz şekilde yaptırdığınız takdirde bu sorunlarla karşılaşmazsınız. Özellikle sokakta yaşayan bir kedi sahiplendiyseniz bir an önce aşılarını yaptırarak ve veterinerde diğer kontrollerini de yaptırarak evinize götürmelisiniz. Kedilerde ağız kokusu nedenleri öğrenildikten sonra gerekli tedbir alınarak minik dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesini mümkün kılabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde ağız kokusu hastalık ve diş çıkarma kaynaklı olabilir.

Kedilerde ağız kokusu veteriner kontrolü ve sağlıklı beslenme ile önlenebilir.

Kedilerde ağız kokusu, nedenler ortadan kaldırıldığında geçer.

İlgili Yazılar