Schengen Vizesi Nasıl Alınır? Başvuru Süreci ve Gerekli Olan 11 Evrak

  • Minik Tospik yazdı.
  • 28 Ağustos 2021
  • 166 okunma

Seneler önce İsviçre’ye gitmek için başka, Almanya’ya gitmek için başka vize alınması gerekmekteydi. Ancak bu devir epey eskide kaldı; ‘Schengen Bölgesi’ olarak adlandırılan ortak vize ve sınır uygulaması aracılığıyla Avrupa bölgesindeki 33 ülkeye tek vize alarak girmek artık mümkün… Diğer deyişle eğer Schengen vizesine sahipseniz bu, örneğin Almanya’ya gittiğinizde oradan Avusturya’ya, İsviçre’ye ya da İtalya’ya geçme özgürlüğünüz var demektir. Heyecanlandığınızı biliyoruz… İşte, Schengen vizesi almak için gerekli olan ve vize hakkında bilmeniz gereken her şey…

Schengen İçin Başvuru Süreci

Schengen İçin Başvuru Süreci

#Adım 1: Öncelikle kendi pasaportunuzun geçerlilik tarihini kontrol etmelisiniz.

Schengen vizesine başvurabilmeniz için ilk olarak pasaportunuzun son geçerlilik tarihine en az 6 ay olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz değerlendirmeye bile alınmaz. Hatta başvuracağınız ülkenin şartlarını dikkatli incelemelisiniz çünkü kimi ülkeler en az 1 yıl geçerlilik isteyebiliyor.

#Adım 2: Ardından Schengen vizesi için başvuru yapmayı düşündüğünüz ülkenin başvuru formunu doldurmalısınız. Bu formu, başvuru yapacağınız ülkenin anlaşmalı olarak çalıştığı aracı kurumların web sitelerinden doldurmanız mümkündür.

Schengen asıl olarak 33 ülkede geçen tek vize gibi görünebilir ancak bu vizeyi vermek için her ülkenin doldurttuğu form aynı olmayabilir. Yani tüm ülkelerde geçerliliği olan standart ve tek form yok; ilk olarak gideceğiniz, Schengen başvurusu yapacağınız ülkenin formuyla başvuru yapmanız gerekir.

#Adım 3: Randevunuzdan önce, talep edeceğiniz vizenin türüne göre sunmanız gereken evrakları hazırlamalısınız.

Tıpkı başvuru formunda olduğu gibi, ülkelerin Schengen vizesi için istediği belgeler de farklılık gösterebilir. Öte yandan, öğrenciler, çalışanlar, işverenler ya da emeklilerden istenen belgeler de farklılık gösterebilir.

#Adım 4: Formu doldurduktan sonra site üzerinden ya da telefonla direkt kurumu arayarak dijital fotoğraf çekimi, parmak izi kaydı gibi biyometrik verilerin ve diğer belgelerinizin teslim edilmesi için randevu almalısınız.

Evraklarınızı elden teslim etmek ve parmak izi ve fotoğraf gibi biyometrik verilerinizi vermek için ilk olarak gideceğiniz ülkenin aracı kurumundan randevu almalısınız, bu aşamada konsoloslukla işiniz yok… Web siteleri ya da telefon görüşmesiyle alabileceğiniz randevu için gitmeniz gereken yer yine konsolosluk yerine aracı kurum olacaktır. Bu konuya tek istisna Slovenya’dır. Burada konsolosluk aracı kuruma ihtiyaç duymadan kendisi tüm süreci yürütmektedir. Normal vize başvurusundaki gibi aracı kurumlar mülakata ihtiyaç duymuyor. Yalnızca gerekli gördükleri durumlarda konsolosluklar kişiyi görüşmeye çağırabiliyorlar. Eğer benzer durumla karşılaşırsanız, konsoloslukların öğrenmek istediği sadece seyahatinizle ilgili detaylar olacaktır.

Not! Kimi ülkeler başvuru açısından daha yoğun olduğu için bir ülke 2 gün sonrasına randevu verirken diğeri 1 hafta sonrasına randevu verebilir. Acil olarak Schengen vizesi almanız gerekirse daha az yoğunluğu olan ülkeleri tercih etmeniz faydalı olacaktır. Ancak ilk olarak o ülkeye gitmeniz gerektiği detayını atlamayın.

#Adım 5: Kendiniz belirlediğiniz tarih ve saatteki randevunuza giderek vize ücretini ödemeli, biyometrik verilerin kaydını yaptırmalı, görevlilerle görüşerek diğer evraklarınızı teslim etmelisiniz.

2014 senesinde Schengen Bölgesi’ndeki tüm ülkeler, dijital fotoğraf çekimi ve parmak izini zorunlu kıldı. Dolayısıyla daha önce parmak izi vermediyseniz randevu gününüzde, vize merkezine parmak izi kaydettirme ve fotoğraf çektirme uygulamasını gerçekleştirmek için bizzat gitmeniz gerekir. Ancak 2014 senesinden sonra, herhangi bir Schengen ülkesine yaptığınız vize başvurusunda parmak izi vermiş ve vizenizin üzerinde ‘VIS (yani Visa Information System)’ yazılmışsa şahsi olarak vize kurumuna gitmenize gerek yoktur. Şartları sağlayan kişiler, vekilleri aracılığıyla Schengen için başvuru yapabilirler. Vize merkezine gittiğinizde öncelikle sıra numarası almalısınız. Sıra size geldiğinde süreç para yatırma, biyometrik verilerin teslimi ve son olarak evrakların teslimi şeklinde devam etmektedir.

Tüm bu süreç bittikten sonra aracı kurumdaki randevunuz esnasında verdiğiniz adrese pasaportunuz geliyor.

Konuyla ilgili Türkiye'den Vizesiz Gidilen En Güzel Ülkeler ve Şehirleri hakkında bilgileri de inceleyebilirsiniz.

Schengen Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Schengen Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Başvuru formlarının ve talep edilen evrakların ülkeden ülkeye değişebildiğini daha önce söylemiştik. Dolayısıyla birazdan ayrıntısını vereceğimiz belgeler, hangi ülkeden başvuru yaparsanız yapın dosyanızda bulunması zorunlu olanlardır. Öte yandan, iş ve eğitim halinize göre bu belgelere eklemeniz gerekenler vardır. Çalışan, öğrenci, işveren, emekli ya da 18 yaşından küçüklerden ayrıca talep edilen belgeleri de bu aracı kurumların web sitelerinde bulmanız mümkündür. Tüm bunlar haricinde ülkelerin özel olarak isteyebileceği evraklar olduğunu da unutmayın. Şu anda bizim vereceğimiz liste, klasik turistik vize C tipi Schengen için istenen belgelerin listesidir. Haliyle turistik yerine eğitim, medikal veya iş gibi farklı nedenlerle Schengen başvurusu yapıyorsanız buna dikkat etmeniz gerekir. Her tip ve her ülkenin Schengen vizesi için mutlaka bulunması gereken evraklar:

1- Vize Başvuru Dilekçesi

Vize başvuru dilekçenizde özellikle şu noktaları açıklamanız gerekir:

  • Seyahatinizin amacını,
  • Planladığınız kalma ve ayrılma sürelerini,
  • Seyahatinizin masraflarını kimin (sizin ya da başkasının) üstlendiğini,
  • Seyahati madden üstlenen kişinin bu masrafları nasıl karşılayacağını açıklayan kısa bölüm (5 senedir çalıştığım firmada müdürüm veya bu kadar kira gelirim var ve benzeri gibi),
  • Uzun vadeli vize talebinde bulunuyorsanız mutlaka uzun sürenin sebebi (İsviçre’de yaşayan ailemi seneden pek çok kez ziyarete geliyorum ve benzeri gibi),
  • Daha önce İngiliz-Amerikan-Kanada vizeleri ya da Schengen aldıysanız bu bilgiler dilekçenizde yer almalıdır. 

2- Schengen Vizesi İçin Ödenen Ücretin Dekontu

Vizenizin ücretini başvuru merkezindeki gişede, nakit olarak ödemelisiniz. Fakat gişede sizden istenecek olan tutar vize ücretinizden daha fazla olacak çünkü vize merkezi hizmet bedelini de sizden alacaktır. Bu hizmet bedelleri aracı kurumlar arasında farklılık gösterebilir.

3- Kimliğinizin Fotokopisi

Kimliğinizde eksik bilgi olmaması, mutlaka fotoğraf ve T.C. numaranızın bulunması önemlidir.

4- Schengen Vizesi İçin Doldurduğunuz Başvuru Formu

Daha önce tekrar tekrar söylediğimiz gibi, her ülke aynı başvuru formunu kullanmadığından ilk olarak ayak basacağınız, yani Schengen’e başvuracağınız ülkenin formunu doldurmanız şarttır. Formu boş biçimde bastırdıktan sonra tükenmez kalem ile kendiniz doldurmanız ve imzalamanız gerekir. Norveç, Finlandiya ve Belçika bu konuda istisnadır, dijital ortamlarda doldurulmuş formları kabul ederler. Ancak her halükârda ıslak imzalı olmalıdır.

5- 2 Tane Biyometrik Fotoğraf

Bazı vize başvuru merkezlerinde, randevunuz sırasında dijital olarak biyometrik fotoğrafınızı alırlar ancak yine de yanınızda fotoğrafınızı getirmenizi isterler. Hazır biyometrik fotoğrafı olanlar, fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olmasına dikkat etmelidir.

6- Güncel ve Eski Pasaportlarınız

Evet geçmiş ve güncel tüm pasaportlarınız kesinlikle yanınızda olmalıdır ancak güncel pasaportunuzun şu şartları sağladığından emin olun: En az 6 ay geçerlilik, en az 2 sayfası boş, sağlam ve içindeki tüm bilgileri okunaklı pasaportlar kabul edilir.

7- Varsa Daha Önceden Aldığınız Schengen Vizelerinizin Fotokopisi

Daha önceden Schengen vizesi aldıysanız bu sürecinizi kesinlikle olumlu etkileyecektir. Dolayısıyla fotokopisini/fotokopilerini dosyanıza eklemeyi unutmayın.

8- Uçak ya da Otel Rezervasyonunuz

Turistik seyahatlerinizin gidiş-dönüş uçak rezervasyonu ya da otel bilgilerine ek olarak başvuran kişinin bilgilerini içeren otel tarafından onaylanmış belgesi dosyanızda bulunmalıdır.

9- Seyahat Sigortası

Minimum 30.000 € garantisi olacak şekilde seyahat sağlık sigortası gereklidir. Konsolosluktan Schengen vizeniz için red kararı çıkması halinde sigortanızı iptal etmeniz mümkündür.

10- Seyahatinizin Masraflarını Karşılayabileceğinize Dair Finansal Yeterliliğinizin Olduğunu Kanıtlayan Belgeler

Geçmişe dönük son 3 aya ait maaş bordronuz, banka hesap dökümleriniz, SGK hizmet dökümünüz, varsa gayrimenkul ya da araba tapularınız faydalı olabilir. Ancak ilk kez Schengen’e başvuruluyorsa çok daha ayrıntılı finansal belgeler istenmesi söz konusu olabilir.

11- Davet Mektubu

Başvurduğunuz ülkede ziyaret edeceğiniz biri varsa, dosyanızı güçlendirmek adına ondan vize davet mektubu isteyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Vize talebinizin ve başvuru evraklarınızın incelenmesi ve neticeye karar verilmesi 10 güne kadar sürebilir. Genellikle 5 gün içerisinde sonuçlanır ancak aksilikler yaşanabildiğinden 10 günü aşması bile söz konusu olabilir.

Seyahat tarihinizden en az 20-30 gün öncesinde başvuru yapılması mantıklı olacaktır. Hatta resmî tatil, bayram gibi yoğun dönemler için başvuru yapıyorsanız çok daha öncesinden başvurmalısınız. Schengen vizesi kurallarına göre en erken 90 gün öncesinde başvuru yapabilmektesiniz.

İlgili Yazılar