Senegal Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi
- Minik Tospik yazdı.
- 13 Eylül 2021
- 321 okunma
Dikkate değer biçimde sakin ve sessiz olan Senegal papağanlarına pek çok evcil hayvan mağazasında rastlamak mümkündür. Hem şaşırtıcı özellikleriyle hem de diğer papağan türlerine oranla daha uygun fiyatlı olmalarıyla konuşan evcil papağan almak isteyen herkesin ilk tercihleri arasında bulunurlar. Ancak tabii ki herhangi bir evcil hayvan edinmeden önce bunun için hazır olup olmadığınızı iyice düşünmeli ve net karar verdikten sonra adım atmalısınız. Hatta papağanlar için bu durum daha da önemlidir çünkü bu eşsiz canlılar sahiplerine çabuk bağlanırlar ama aynı zamanda çabuk küserler. Dolayısıyla papağanı sahiplendikten sonra onu herhangi bir yere terk etmeniz neredeyse ölmesine izin vermeniz ile eşdeğerdir. İşte bu sebeple sizin için Senegal papağanı hakkında tüm bilgileri derledik… Kim bilir belki hiç aklınızda yokken papağan sahiplenmeye karar verirsiniz.
Senegal Papağanı Özellikleri
Evde beslenebilecek kuş türleri arasında yer alan Senegal Papağanı hakkında bilinmesi gereken özellikler:
- Latince adı poicephalus senegalus’dur.
- Papağangiller (psittacidae) familyası içerisinde bulunur.
- Afrika’ya has papağan türleri arasındadır. Doğal yaşam alanları, Senegal başta olmak üzere Fildişi Sahili, Nijerya, Kamerun, Gana ve diğer Afrika ülkeleri olabilir.
- Kafa, boyun, gırtlak ve yanakları gridir. Bu bölgeler dışında genellikle turuncu, sarı veya yeşil renge sahip olurlar.
- Senegal’lerin baş kısımları küllü gri denilen koyu gri tonlarda olur. Bu grilik belli olgunluğa erişmelerinden sonra oluşur, gövdeleri ise genellikle yeşil renktedir. Karın kısımlarında turuncu, sarı, kırmızıya dönen tüyler bulunur. Bu tüyler ‘V’ biçiminde dizilir.
- Renk çeşitliliğine bağlı olarak iki alt türü vardır: Sarı ve turuncu göğüs renklerine sahip türlerdir.
- Bilimsel olarak ise 9 alt türü vardır; en bilinenleri melanocephala ve pallida’dır.
- Gagaları genellikle siyah renktedir.
- Sıcak iklimlerden hoşlanırlar.
- Yetişkin Senegal papağanlarının göz irisleri saman sarısı renk alır. Yavruların ise genellikle koyu gri ya da siyahtır.
- Yetişkin Senegal papağanlarının boyu yaklaşık olarak 25 cm’i bulur. Ağırlıkları ise, 130-160 gram aralığında değişir. Papağan türleri arasında orta boylu kategoriye girerler.
- Ortalama yaşam süreleri 25-30 sene aralığında değişir. İyi şartlarda bakıldığında bu yaşam süresi 40-45 seneye kadar çıkabilir.
- Doğal yaşam alanları içerisinde 1000 m yüksekliğe kadar yaşam kurabilirler.
- Konuşma yetileri diğer papağan türlerine oranla azdır. Haliyle diğer papağanlara göre daha sessiz yapıları vardır.
- Islık çalarak değişik sesler çıkarabilirler.
- Gagaları oldukça güçlü ve çeviktir. Bu sayede en sert kabuklu yemişleri bile kırarak tüketirler.
- Çok çabuk yorulurlar. Bu yüzden hiç kıpırdamadan sakince durabilirler.
- Üreme zamanlarında tavırlarında değişiklik görülebilir.
- Fazlasıyla sakin ve sessiz papağan türlerinden olduğu için evcilleştirmeye çok çabuk uyum sağlar.
- Tehlike anlarında sesleri yükselir ve güçlenir. Bu sayede sürülerindeki diğer papağanlara alarm verirler. Fazlasıyla ürkektirler, en ufak tehlikede bile bu tiz ve güçlü sesi çıkararak kaçarlar.
- Kuluçka süreleri 25-26 gün kadardır.
- Yumurtadan çıktıktan yaklaşık 70 gün sonra Senegal’ler ailelerinden ayrılarak bağımsız hareket etmeye başlarlar.
- Doğal yaşam alanlarında özgürce barınırlar. Yalnızca yavruları doğduğunda korunma iç güdüleri ön plana çıkar.
- Kuluçka zamanlarının dışında yüksek ağaçların tepelerinde yaklaşık olarak 30 çiftlik küçük gruplar halinde yaşarlar. Tüm ihtiyaçlarını bu ağaç tepelerinde giderebilirler. Ağaç tepelerindeki meyveler, tohumlar ve yemişlerle beslenirler.
- Dolayısıyla genel olarak yaşadıkları alandan ayrılmazlar. Sadece yiyecekleri bittiğinde yiyecek bulmak adına kısa mesafeli uçuşlar yapabilirler.
- Gün içerisinde daha fazla ses çıkardıkları bazı zaman aralıkları olabilir.
- Konuşma yetileri çok iyi olmamasına rağmen iyi eğitildiklerinde belli sözcükleri öğrenebilirler. Kapasiteleri maksimum 50 kelimeye kadardır.
- Kimi zaman çevresindeki kişilerin hareketlerini taklit ederler.
- Gün içerisinde 12-14 saat aralığında uyumayı tercih ederler. Genelde kafasını sırtına doğru döndürerek uyurlar.
- Tiz çığlıkları rahatsız edici olabilse de birden fazla Senegal papağanının birbirleriyle olan diyaloglarındaki değişik tonları dinlemek epey ilginç olabilir.
- Çift Senegal papağanın yanına, tek erkek ya da tek dişi asla koymamak gerekir çünkü bu durumda ortaya çıkabilecek kavgalar ölümle bile sonuçlanabilir.
- Senegal’lerde dikkat çeken diğer özellik ise grup içindeki sosyal hiyerarşidir. Bu düzen ciddi şekilde işler ve her ufak grubun daima erkek yöneticisi vardır; idare erkek Senegal’dedir.
- Senegal papağanlarının üremesini sağlamak kimi zaman seneler sürebilir çünkü yetişkinler bu aşamaya ancak 3 yaşında gelir.
- Yuvalıklarda maksimum 2-4 tane yumurta bırakırlar.
- Ocak-Şubat ayları eşleşme dönemi olarak bilinir; bu döneme kuluçka süresi de dahildir.
Ayrıca Geveze Lori Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi adlı yazımıza göz atın!
Senegal Papağanı Bakımı
- Senegal papağanları direkt olarak elle beslendikleri zaman ideal evcil hayvan olurlar.
- Genel olarak eğlenceli mizaca ve cana yakın kişilikleri vardır ancak tüm aileyle ilgilenerek etkileşimde bulunmasını istiyorsanız bu imkânsıza yakındır. Çünkü Senegal’ler tek kişilik bağlanma niteliğine sahiplerdir. Dolayısıyla sahipleriyle iletişim kurduktan sonra diğer kişileri önemsemeyebilirler. İstisnalar bulunsa da genelde durum böyledir. Fakat Senegal’i yavruyken sahiplenip onun tüm aile bireyleriyle yakınlaşması sağlanabilirse istisna gerçekleşir. Bunu gerçekleştirmek için her gün beslenme saatinde farklı aile bireyi görevi yerine getirebilir. Böylelikle Senegal, tek kişilik bağlanma özelliğini çoğul olarak değiştirir.
- En sık yaşadıkları rahatsızlık mantar sebebiyle oluşan Aspergilloz’dur. Bu hastalığa yakalanmamaları için papağanın temizliğine önem verilmelidir. Bu sebeple kafesi temiz olmalıdır. Suluğundaki su her gün yenisiyle değiştirilmelidir.
- Enfeksiyon ihtimalini azaltmak adına dengeli beslenmeleri de şarttır.
- Öte yandan nemli ve sıcak havalar Senegal’ler için elverişli değildir. Bu yüzden bulundukları evin düzenli olarak havalandırılması önemlidir.
- Ancak ev havalandırılırken kuş cereyanda da kalmamalıdır. Aksi takdirde hastalanabilir ve can kaybı bile yaşanabilir. Çünkü epey hassas yapıya sahiptirler.
- Bornavirüs, Senegal’leri etkileyen diğer bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalık genel olarak enfekte olan diğer kuşlardan geçer ve belirti göstermeden önce senelerce kuş böyle yaşayabilir. Ancak kilo kaybı ve zayıf sindirim sistemi sahibine ipucu verebilir. Öte yandan ne yazık ki bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla Senegal sahiplerinin papağan dikkatlice karantinaya alınana dek diğer kuşlarla temas etmesine izin vermemek konusunda dikkatli olması gerekir.
- Senegal papağanları uçma konusunda çok başarılı olmamalarına rağmen kafes dışında geniş alanlara ihtiyaç duyarlar.
- Yorulmadıkları sürece gün içerisinde çok sakin duran kuşlar değildirler, hatta bu özellikleri itibariyle Geveze Lori türüne oldukça benzerler. Bu sebeple bakımları için en elverişli yöntem, kendi türüne ayrılan ve minimum 2 x 1 m2 ebatlarında olan salmalarda kalmalarıdır.
- Tür olarak şaklabanlık yapmak ve ortalığı karıştırmayı çok sevdiklerinden elle yem verilirken şaka yollu bile olsa eli kuvvetli şekilde ısırma ihtimali vardır. Bu tür hareketleri gördüğünüzde şaşırmayın.
Ayrıca Bakımı Kolay Olan, Evde Beslenebilecek Hayvan Türleri adlı yazımıza da bakabilirsiniz.
Senegal Papağanı Beslenmesi
- Senegal’ler tıpkı diğer papağan türleri gibi doğal yaşam alanlarında bulunan tohumları, sebze ve meyveleri tüketirler.
- Kafeste beslendiklerinde bu türlere küçük hububat ürünleri vermek mümkündür.
- Kabuklu yemişleri kolay parçalayabildikleri için tüketebilirler. Örneğin yer fıstığını çok severler.
- Besin kaynakları fazlasıyla geniştir. Ancak Senegal’ler de diğer türleri gibi her besinin tazesini severler.
- Ancak her şeyden azar azar yerler. Dolayısıyla Senegal’in günlük yemek listesi biraz kalabalık olabilir.
- Öte yandan her Senegal için sevilen yiyecekler çeşitlilik gösterebilir, bu zamanla ve sahibinin takibiyle anlaşılabilir.
- Çeyrek fincan, besin miktarı için günlük olarak yeterli olacaktır. Kuruyemiş verilirken yağ miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.
- Yemek artıklarını mutlaka kafesin içerisinden temizlenmeli, aksi takdirde bakteri oluşturacaktır.
- Mümkünse verilen sebze ve meyvelerin ufak parçalar halinde verilmesi gerekir. Büyük parçalar halinde verilen meyvelerden 2-3 ısırık aldıktan sonra atmaları muhtemeldir. Haliyle düzgün beslenmemiş olurlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Çoğu papağan türünde olduğu gibi cinsiyetlerini öğrenmenin en kesin yolu özel testler ya da DNA testidir. Uzman kişilere göre göğüs kısmındaki turuncu tüyler erkek ve dişilerde farklılık gösterebilmektedir. Ancak yavruların tüylenmesi 85 günü bulmaktadır.
Senegal’ler fazlasıyla arkadaş canlısıdır ve sosyaldir, zekilerdir ve az da olsa yeterli ilgi gördüklerinde kelimeler öğrenebilirler, diğer papağan türlerine göre daha sessiz ve sakin olduklarından apartmanlarda bakılmaya oldukça elverişlilerdir.