Geveze Lori Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi

  • Minik Tospik yazdı.
  • 10 Eylül 2021
  • 481 okunma

Anavatanının Endonezya olduğu bilinmektedir. Avustralya, Yeni Zelanda, Hong Kong ve Tazmanya’da da görülmektedir. Lori papağanlarının en büyüleyici özellikleri renkleridir. Bazı türleri tepeden tırnağa rengârenk tüylere sahiptirler ve bu yüzden de o türlerine Gökkuşağı Lori denilmektedir. Ama şurası kesin ki bütün Lori türleri göz alıcı renklerde ve güzelliktedir.

Ortalama 30 cm uzunluğunda boyları olan ve ortalama 30 yıl yaşayan Lori’ler kendi türleri ile yaşama eğiliminde olduklarından diğer kuş türlerine karşı saldırgan olabilmektedirler.

Geveze Lori papağanı, esasen sıcakkanlı ve neşelidir. Bulunduğu ortamı neşelendirir. Etrafında sevdiği kişiler varsa şarkılar söyleyerek öter. Eğer evinizde sessizlik ve sükûnet istiyorsanız, bilin ki Lori size göre değil! Çünkü ilgiyi çok sevdiği için, evdeki varlığını göstermek için uğraşır adeta…

Bu yazımızda Lori papağanı beslemek isteyenler için Geveze Lori papağanını araştırdık.  Ama önce bu Geveze Lori’nin ne gibi türleri varmış onu merak ettik ve yazımıza oradan başladık. Bu nedenle ilk başlığımız türlerle ilgili…

Lori Papağanı Türleri

Lori Papağanı Türleri

Lori papağanlarının iki genel türü vardır:

Gökkuşağı Lori: Gökkuşağı olarak adlandırılan Loriler adeta gökkuşağı gibi renkli olduklarından bu adla anılmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle olağanüstü güzellikte ve çarpıcı görünümdedirler. Bu türün tam olarak 22 farklı alt cinsi bulunmaktadır. Gökkuşağı Lorileri yetişkin olduklarında yaklaşık 30 cm büyüklüğe ulaşabilmektedir. Dişisi ve erkeği aynı renklere sahiptir. Bakımı oldukça kolaydır.

Kardinal Lori: Kardinal Lori papağanı, diğer türdeki Loriler gibi rengârenk değildir.  Ancak nar renginde kırmızı gövdesi ve tüyleri ile Kardinal Lorilerin de albenisi çok fazladır. Dişi ve erkeğini ayırt etmek çok zordur. Kardinal de Gökkuşağı gibi 30 cm kadar büyümektedir. Bakımı ise Gökkuşağı Lori kadar kolay değildir. Devamlı gözlenmeli ve gereksinimleri bekletilmeden karşılanmalıdır.

Ayrıca Sultan Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Lori Papağanı Bakımı

Lori Papağanı Bakımı

Lori papağanı yavru olarak sahiplenildiğinde hem sahibine hem de büyüdüğü ortama kolaylıkla uyum sağlar ve bakımları da kolaydır. Ancak kendisiyle çok zaman geçirilsin ister çünkü ilgiyi çok sever. Oyalanması için kafesinde oyuncaklar bulundurulmalıdır. Kafesleri her zaman kilitli olmalıdır. Çünkü çok zekidirler ve hile yapmaya kaçma planları yapmaya meyillidirler. Hatta evin içinde kaçabilecekleri diğer alanlar da kilitli ya da en azından kapalı olmalıdır. Geniş alanlarda yaşamaya ihtiyaç duyan Loriler geniş ve büyük kafeslerde daha sağlıklı yaşayabilirler. En az “genişlik 0.5*uzunluk 1.5* yükseklik 1” metre ebatlarında kafes alınmalıdır. Kafesleri sağlam ve metalden yapılmış olmalıdır. Ahşap kafesleri, içlerindeki kaçma dürtüsüyle, gagalayarak; kafese zarar verebilir ve yarattıkları boşluktan kaçabilirler.

Lori papağanları yaşadıkları alanın temiz olmasına gereksinim duyar. En temel ihtiyaçları da sudur. Beslenmeleri sıvı temelli olduğundan dışkılarının temizliği zorlayıcı olabilir. Kafesin duracağı konumun belirlenmesinde bu bilgi göz ardı edilmemelidir. Etrafın kolayca temizlenebilmesi açısından, temizliği kolay alanlarda ve kirlenmesi sıkıntı yaratmayacak eşyaların olduğu yerlerde bulundurulmasında yarar vardır. Lori papağanı beslenme alışkanlığından kaynaklı olarak bakterilere bağlı enfeksiyon kapmaya yatkındır. Bunun önüne geçmek için yemek verilen kaplar ile sulukları her gün düzenli olarak temizlenmeli ve suyu her zaman temiz tutulmalıdır.

Evde bakılabilen Jako Papağanı bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Lori Papağanı Özellikleri

Lori Papağanı Özellikleri

Genel Özellikleri

Çok konuştuğu için Geveze papağan; çok renkli olduğu için de Gökkuşağı papağanı adları verilen bu papağan türü gerçekten de rengârenk tüyleriyle büyüleyici özelliktedir. Dillerinin uç kısmı fırçalıdır ve sıvı ağırlıklı beslenirler. Ortalama 30 cm. olsa da kanatlarını açtığında 40 cm. büyüklüğe ulaşabilir. Yaklaşıl 30 yıl yaşadıklarından papağan türleri içinde uzun ömürlü sayılabilirler. Fiziksel ve/veya zihinsel açıdan hareketsiz kalmaları onları depresyona sokabilir ve depresyona giren her papağan türü gibi tüylerini yolabilirler.

Davranış Özellikleri

Lori Papağanı, sevecen ve neşeli karakter yapısına sahiptir. İlgi odağı olmayı çok sevdiğinden devamlı komiklikler, şaklabanlıklar yaparak kendini gösterir. Son derece sosyaldir. Özellikle sevdiği kişilerle iletişim kurmayı, oynamayı çok sever. Kendi yaşadıkları alana karşı korumacı tavır takınırlar. Bu yüzden başka papağanlarla veya diğer kuş türleriyle aynı ortamda bulundurulduğunda saldırganlaşabilir.  Çok meraklıdırlar ve son derece keskin zekâları vardır. Doğal yaşamlarında tehlikelere karşı kendini korumasını ve kaçmasını sağlayan bu zekâ kafesten kurtulmak için de kullandığı özelliğidir. Bu yüzden kafesi kilitli tutulmalıdır.

Konuşma ve Ses Çıkarma Özellikleri

Adı üstünde geveze yani çok konuşkan olan Lori papağanının ses tonu da epey yüksektir ve son derece tizdir. Konuşmayı çok hızlı öğrenir ve çok iyi konuşurlar. Hele hele sevdiklerinin yanında Lori papağanı hem sesini daha çok yükseltir hem de daha çok konuşur. Eğer apartman katında ve/veya komşularınızla yakın mesafelerde yaşıyorsanız bu sizin için ciddi sorun yaratabilir. Bu şartlarda Lori papağanı edinmemek daha sağlıklı ve yerinde olacaktır. Adı üstünde Geveze Loriler, geveze olduklarından devamlı öter, konuşur ve ses çıkartırlar. Bu özellikleri nedeniyle herkes için uygun olmayabilirler.

Ayrıca Varoluşla İlgili Soru Soran, Akıllı Papağan Alex adlı yazımıza göz atabilirsiniz'

Lori Papağanı Beslenmesi

Lori Papağanı Beslenmesi

Lori Papağanı edinmek isteyen kişilerin papağanı yavruyken alması ve sahibine alışana kadar kendi eliyle beslemesi tavsiye edilmektedir. Fırçalı dil yapıları nedeniyle doğada çiçek nektarı ve polenleri ile beslenen Loriler bu yönleriyle diğer papağanlardan farklılık göstermektedir. Ev ortamında da onlara özel üretilen nektarlar ile beslenebilmektedirler. Günde 2-3 öğün bu vb. besinler verilebilir. Oldukça obur olduklarından günde yaklaşık üç saatlerini (toplamda) yem ya da verilen diğer besinlerle beslenerek geçirebilirler.

Lorilerin yemleri her gün yenilenmeli ve taze olarak verilmelidir. Bayatlayan yemler sindirim sorunları yaşamasına neden olabilmektedir. Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgilleri sindiremezler. Bu yüzden diyetinde yer verilmemelidir. Diğer taze meyvelerden günde 1 sefer verilerek beslenmesi takviye edilebilir. Yeşil sebzeleri severler ve yulaf tüketebilirler ki bu besinler onların sağlıklı beslenmesi için de idealdir. Tohum gibi sert besinler Loriler için uygun değildir. Bu tür besinler dil uçlarındaki fırçalı yapıyı zedeleyebilir. Ayrıca kahve, çikolata, alkol veya içeriğinde bunları barındıran gıda maddesi Lori papağanını zehirleyerek yaşamını tehdit edebilmektedir.

Yemliklerinde sürekli yiyecek bulundurulması tavsiye edilmez. Özellikle meyve cinsinden şekerli gıdalar birkaç saat sonra durdukları yerde bakteri üretirler. Bu da hayvanın hastalanmasına yol açar. Bu yüzden yemi ya da yiyeceği diğer besinler taze olarak ve yiyeceği zaman hazırlanarak verilmeli; eğer bitmemişse en geç 3 saat içinde yemliği temizlenmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Enerji dolu yapıları bulunan Lori papağanları bu enerjilerini atamadıkları zamanlarda veya uzun süre yalnız kaldıklarında veyahut ihtiyaçlarından daha küçük kafeste bakıldıklarında son derece huzursuz olurlar. Bu nedenlerden kaynaklanan huzursuzluk uzun sürdüğü takdirde Lori papağanı depresyona girebilir. Lorinin depresyona girdiği tüylerini yolmasından anlaşılabilir.

Lori papağanı devamlı ilgi bekler. Evde çok zaman geçirmeyen ve onu yalnız bırakacak kişilerin Lori papağanı edinmesi hata olur. Ayrıca yüksek ve tiz ses tonu komşular açısından rahatsız edici olabilir. Bakımının gerektirdiği sorumluluğu üstlenemeyecek kişilerin Lori papağanı sahiplenmesi çok uygun değildir.

İlgili Yazılar