Bakımı Kolay Olan, Evde Beslenebilecek Hayvan Türleri
- Minik Tospik yazdı.
- 6 Eylül 2021
- 629 okunma
Hayvan dostlarımızla kendi yaşam alanımızda beraber olmak ve hayatı paylaşmak çok güzeldir ama sorumluluk almayı gerektirir.
Kimimiz yalnızlığına ortak ararken kimimiz de çocuklarının talepleri ve hatta ısrarlarına dayanamadığından, evcil hayvan satın alıyor ya da sahipleniyoruz. Ancak bazılarımız evcil hayvanları aldıktan sonra gerek iş yoğunluğu gerek başka sebeplerle hayvan dostlarıyla ve onların bakımlarıyla gerektiği gibi ilgilenememektedir. Dolayısıyla onları sahiplenirken duyulan heves söner ve hayvancıklar evin demirbaşı gibi görülmeye başlanır.
Bu nedenle öncelikle bu sorumluluğu taşıyamayacak kişiler ne olursa olsun evcil hayvan sahiplenmemelidir. Ama illa da sahiplenilmek isteniyorsa hangi tür hayvanların evde kolayca bakılabileceğinin bilinmesinde yarar var! O doğrultuda da hangi hayvanın sahiplenileceğine karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşamımıza katacağımız bu sevimli dostları anlık heveslerle peşimizden sürüklemek doğru değildir.
Kişilerin yaşam tarzları ve standartları da evcil hayvan seçiminde belirleyici olmalıdır. Ona sağlanabilecek olanakları göz önünde bulundurmak, onun özel gereksinimleri olacağını unutmadan karar vermek daha doğru olur. Bu özen, sahipleneni de sahiplenileni de daha çok mutlu edecektir. Dediğimiz gibi kolay gibi görünebilir ancak evcil hayvan beslemek sorumluluk işidir.
Bu yazı içeriğimizde evcil hayvan edinme sorumluluğunun farkında olan ve evcil hayvan edinmek isteyenler için evde bakılıp beslenebilecek çoğu bilinen hayvan türlerini ve genel hatlarıyla özelliklerini derledik.
1. Kedi
Evde bakımı en kolay ve en tercih edilen evcil hayvan türlerinden olduğu herkesin malumu… Basit tuvalet eğitimi ve su/mama tası, hepsi bu! Tuvalet eğitimi deyince öyle kapsamlı bir şey de gelmesin aklınıza. Kediler için üretilen özel kumu uygun kap içerisinde belirleyeceğiniz sabit alanda tutmanız ve yerini göstermeniz yeterli. Kediler tuvaletlerini kuma yapma eğiliminde olduğundan doğal içgüdüleriyle bunu yapacaklardır. Kendi temizliklerini kendileri yapan kediler bu açıdan da zahmetsizdirler. Yani apartman katı dahi olsa ev ortamında kolaylıkla bakılıp beslenebilmektedirler.
Ankara kedisi, İran kedisi, Brezilya kedisi, siyam kedisi gibi pek çok türlerini sahiplenerek evde onlarla beraber yaşamanız mümkün.
2. Köpek
Bakımları kedilerden birazcık daha zahmetli olsa da evde bize can olabilecek en değerli evcil hayvan türlerinin başında köpekler gelir kuşkusuz. İnsanın en değerli dostu hatta yaşam ortağı olmaları ile bilinirler. Nasıl bir evde yaşadığınız köpek seçiminde ilk sırada düşünmeniz gereken husustur. Köpeğinizi nerde ve nasıl yaşatacağınızı göz önünde bulundurarak doğru tercihi yapmanız gerekir.
Büyük ya da çabuk büyüyen cinsler apartman katında, küçük evlerde/odalarda yaşayamazlar. Bu hem onlara hem de apartman komşularınıza haksızlık olacaktır. Onları böyle alanlarda yaşatmaya çalışmak onlara eziyetten başka bir şey değildir. Bu durum psikolojilerini bozarak hastalanmalarına hatta yaşamlarını yitirmelerine neden olabilmektedir.
Eğer apartmanda yaşıyorsanız, küçük ya da orta boy köpek cinslerini tercih etmelisiniz. Bahçesi bulunan, geniş teraslı ya da verandalı evde yaşıyorsanız daha büyük cins köpekleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Beagle, Alman Kurdu, Lassie, İrlanda Kurdu, St Bernard, Danua cinsi köpekler bahçede beslemek için elverişli olabilir. Evde/apartman dairesinde ise Terrier, Pekinez, Toy Poodle, Cavalier King Charles Spanieli, Maltese gibi küçük cinsler tercih edilmelidir.
Konuyla ilgili Türkiye’de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar bilgilerine de bakabilirsiniz.
3. Kuş
Evde bakılabilen ve çok sevilen evcil hayvan türleri arasında kuşlar da ilk sıralarda yer almaktadır. Evcil kuş türleri yemi suyu düzenli olarak verilmek kaydıyla ev ortamında, uygun özelliklerdeki kafesleri içinde kolaylıkla yaşayabilmektedirler. Uçmaya olan gereksinimleri göz ardı edilmemeli ve zaman zaman kafeslerinden salınarak uçmalarına olanak sağlanmalıdır. Onlar uçarken siz de kafeslerini temizleyebilirsiniz.
Bakımı ve beslenmesi en kolay evcil hayvanlardan olan kuş türleri arasında en çok muhabbet kuşları tercih edilmekle beraber; kanarya, bülbül ve papağanlar da sıkça sahiplenilen ve ev arkadaşlığına alınan kuş türlerindendir.
4. Balık
Balıklar ev ortamında bakılması en kolay, en zahmetsiz evcil hayvan türleri arasındadır. Sahip olunan cins/cinslerine bağlı olarak ya da büyüklükleri ve kaç adet oldukları göz önünde bulundurularak, uygun büyüklükteki cam fanus yahut akvaryum içerisinde yaşayabilmektedirler. Çoğu balığın beslenmesi için sabah-akşam yani günde iki öğün yem verilmesi yeterli olmaktadır. Daha sağlıklı şekilde yaşayabilmeleri için rutin aralıklarla suyunu yenilemek gerekmektedir. Böylece uzun yıllar hiçbir ciddi sıkıntı olmaksızın balıklarınız sizinle beraber yaşayabilirler.
Bilindiği kadarıyla en çok evde beslenen balık türlerinin başında Japon balıkları gelmektedir. Bilhassa küçük çocuklar, bu renkli küçük yaramazları çok severler. Yanı sıra; Teleskop balığı, Lepistes, Siyam balığı, Melek balığı, Çöpçü balığı, Sarı prenses, Tetrazon gibi tercih edilen akvaryum balıkları da bulunmaktadır.
5. Kaplumbağa
Kaplumbağalar da aynı balıklar gibidir. Yani günde iki kez yem vermek ve ara sıra sularını yenilemek dışında pek zahmeti olmayan evcil hayvan türlerindendir. Bilindiği gibi çok uzun ömürlü olan bu hayvanlar büyüdükçe daha geniş alana ihtiyaç duyacaklarından en baştan akvaryum seçimini doğru yapmak gerekebilir.
Hem kara kaplumbağası hem de su kaplumbağası türleri çocukların da son derece ilgisini çeken ve sevdikleri evcil hayvanlardandır ve bu sevimli dostlarına kendilerinin bakmaları onların sorumluk duygularını da pekiştirir.
6. Hamster
Hamsterlar, fareye benzetilse de tamamen ayrı ırktırlar. Çokça tercih edilen sevimli olduğu kadar ürkek hayvanlardır. İnsan dostlarıyla iletişim kurmak için biraz zaman ihtiyaç duysalar da son derece sessiz ve uyumludurlar. Bakımları da son derece kolay ve zahmetsizdir.
Günlük taze yem vermek, su ihtiyacını karşılamak ve kafes ortamında bakmak! Hepsi bu. İhtiyaçları karşılandığı sürece insanların yanında mutlu yaşam sürebilirler. Biline yaşam süreleri 3 ila 4 yıl arasında değişmektedir. Isırma eğilimi bulunan bu sevimli canavarı yavru olarak alıp, eve geldiği andan itibaren evcilleştirmek ve bunun için de çok ilgi göstermek gerekir.
Beslenmeleri de oldukça kolaydır. Hazır yemlerin yanı sıra, yeşil sebzelerle de beslenebilirler. Özellikle ıspanak, brokoli ve salatalık taze olarak verilebilecek besin türlerindendir. Muz, elma ya da armut gibi meyveleri de aşırıya kaçmamak kaydıyla yedirebilirsiniz.
Evde bakılması en uygun olan Hamster türleri ise şunlardır: Gonzales Hamster, Çin Hamsterı, Avrupa Hamsterı, Roborovski Hamster, Cüce Rus Hamsterı ve Winter White Hamster.
7. Tavşan
Evde bakımı kolay olan hayvanlardan biri de tavşandır. Kafeste bakılan bu evcil hayvanın kafesi yeterli büyüklükte olmalı ve düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Hepsi bu! Gözde besini olan havuç başta olmak üzere, ekmek artıkları, marul yaprakları, kereviz sapı ya da maydanoz dalları gibi besinlerle rahatlıkla beslenebilmektedirler.
Sahip olacağınız tavşanla uzun yıllar geçirmek istiyorsanız yaşam alanını mümkün olduğunca ferah tutmalısınız. Kendi büyüklüğünün üç-dört katı büyüklüğünde kafesler tavşanlar için idealdir. Hollanda Lop, Hothot tavşanı, Rex, Cüce tavşan ve Aslanbaş tavşanı gibi türleri evde bakılabilecek tavşan türlerindendir.
8. Çinçilla
Nesli tükenmekte olan kemirgen hayvanlardan olan çinçilla, yirmi yıldan fazla yaşayabilmektedir. Güney Amerika tavşanı adıyla da bilinmektedirler. Yumuşak ve kalın tüyleri vardır. Sıcakkanlı hayvanlar olduklarından insanlarla iletişim kurabilmektedirler. Bu nedenle evcil hayvan olarak dost edinilebilecek hayvan türlerindendir. Ancak sosyal olduğundan çift olarak beslenmesinde yarar vardır.
Evcil çinçillayı evinizde ona özel hazır yemlerin yanı sıra kuru ve yeşil otlarla, yosunla, likenle ve bodur ağaç meyveleri ile (elma-armut-ayva gibi) besleyebilirsiniz. Öğünleri genellikle akşamüstü ve gece verilmelidir.
Ayrıca Dünyadaki En İlginç 15 Hayvan ve Özellikleri adlı yazımıza göz atın!
9. Sugar Glider - Şeker Planör
Meraklı, sevimli ve eğlenceli bu küçük hayvanlar mükemmel evcil hayvan olabilmektedirler. Sosyal hayvanlar olduklarından sahiplenen kişi tek olarak sahiplenmemelidir. İnsanlarla etkileşimi yüksek olan bu hayvan temiz ve basit bakımla 12-14 yıl kadar evde yaşayabilir.
Vahşi doğada aileleriyle birlikte yaşayan bu mini minnacık hayvanlar sahiplenildiği evde de aynı aile ilgisini arayabilirler. Gece yarısından sonra beslenirler. Beslenme saatinden sonra daha hareketli olduklarından onlarla ilgilenmeniz ve iletişim kurmanız gerekebilir. Meyveler, tohumlar ve yemişlerle beslenirler. Uçan sincap da denilen; sahibini sahiplenen bu sıcakkanlı hayvanlar evcil hayvan dostunuz olabilirler.
10. Ginepig - Gine Domuzu
Ginepig tıknaz, değişik renklere ve farklı tüy biçimlerine sahip evcil kemirgenlerdendir. Ülkemizde pek yaygın olduğunu sanmıyoruz ama Amerika’da ve Avrupa’da popüler olduğu söyleniyor. Isırma eğiliminde olmaması, sıcakkanlı olması gibi özellikleri de evcil hayvan olarak tercih edilme nedenlerinden.
Hamsterlar ile benzer gibi görünseler de onlara göre daha sakindirler. Öyle atlama-zıplama gibi alışkanlıkları yoktur. Küçük boy kafeslerde yaşayabilir ve kolay bakılırlar. Meyve ve sebze yemeyi severler. Erik, elma, karpuz ve kavun gibi meyvelere ek olarak kereviz, brokoli, havuç ya da yeşil fasulye gibi sebzeleri de yiyebilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
“Petle”, hayvanlar ile hayvan severleri buluşturmayı amaçlayan sosyal platformdur. Yalnız kalmış ya da yolunu kaybetmiş canlar için ‘kayıp’ ve ‘yuva arama’ aktiviteleri yürütüyor. Konum bilgileri kullanılarak yapılan paylaşımlar yardımıyla yakın noktalarda bulunan hayvan severleri ihtiyaç halinde bilgilendiriyor. Böylece platforma üye olan kullanıcılar da ihtiyaç olduğunda hayvanların sahiplendirilmesinde ve yeni yuvalara kavuşturulmasında etkin görev ve sorumluluk üstlenmiş oluyorlar.
Fil, panda, koala, penguen, rakun gibi çok masum ve çok sevimli bazı hayvanlar insanları cezbeden görünümlere sahip olsalar da ne yazık ki evcilleştirilmeleri mümkün değildir.