2021 Yılının Dünya Moda Trendleri

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 2 Şubat 2021
  • 511 okunma

Pandemi dönemi sebebiyle 2020; hepimiz için evlerde, günlük giysiler, eşofmanlar hatta pijamalarla geçen bir yıl oldu. Hatta zaman zaman giyinmeyi, gezmeyi, keyif almayı ve kendimizi bile unuttuk diyebiliriz.Ve sonunda geride bıraktık 2020’yi ve yeni umutlarla 2021’e ‘merhaba’ dedik! Her sektörde; yeni umutlarla, yeni sezona ve yeni yıla hazırlıklar yapıldı. Moda da bunlardan biri!

2021: Giysilerde Rahat Kesimler, Aksesuarlar, Aşırılık Ve Abartı Yılı

2021: Giysilerde Rahat Kesimler, Aksesuarlar, Aşırılık Ve Abartı Yılı

Genel olarak dünyaya bakacak olursak; tüm ünlü moda markalarının 2021 kreasyonları da, pandeminin etkisiyle ve tüm Dünya’nın içinde bulunduğu eş ruh haliyle, 2020’nin baskılı, zorlu ve kasvetli havasında hazırlandı doğrusu! Ve adeta bu duruma inat;  - artık dijital ortamlarda yapılan - dünya moda devlerinin 2021 yeni sezon defilelerindeki giysileri, renkleri ve tarzları incelediğimizde görüyoruz ki;  adeta ‘yeni bir yaşam’ ‘yeni bir soluk’ ve bu canlılığa eşlik eden ‘huzur’ ve ‘aşırılık’ göze çarpıyor. Anlayacağınız; bütün yıl evlere, ofislere kapalı kaldık, giyinip kuşanıp gezemedik, bari 2021’de acısını çıkaralım demişler 😊İyi de etmişler..Bence 2021 yılı giyim modasının özeti ‘ rengarenk giyinin, takıp takıştırın, hatta abartın ve doyasıya keyif alın’ olmuş 😊Ama tüm bunları yaparken, rahatlığı elden bırakmayın, bol ve oversize (büyük beden) kalıplarla, rahatınıza bakın demişler ! Biz de yeni sezonun keyifli giysilerini görünce; 2021’in moda trendlerini anlatan, gardıroplarınızdaki varlıklarıyla hayatınızı kurtaracak 😊 popüler, tarz ve ‘in’ olacak parçalarla ilgili, size mini bir rehber hazırlayalım istedik. Bu yazımız; 2021 yılı genel moda trendlerini sizlerle paylaşmak için hazırlandı! Moda yazıları serimize devam ederek, bir sonraki yazımızda 2021 kadın ve erkek modası trendlerine göre modaya uygun görünmenizi sağlayacak ‘kadın giysileri’ ve ‘erkek giysileri’ hakkında tüyolar vereceğiz. Söz veriyoruz beyler, sizin için de detaylı bir moda yazısı yakında gelecek! Keyifli okumalar dileriz😊

Sarışın tenli iseniz, giyim tüyoları için linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yeni Sezonun Renkleri ‘Dayanıklılık Ve Umut’

Yeni Sezonun Renkleri ‘Dayanıklılık Ve Umut’

Dünyada - her yılın sonunda -  yeni yılın ‘renkleri’ni belirleyen bir ‘global renk otoritesi’ var. Yani bu şirket tüm dünyada, yeni sezonda hangi renklerin ağırlıklı olarak kullanılacağını belirliyor. Ve bizler birden – bazen sevmesek bile – bu renkte eşyalar ve giysiler alırken buluyoruz kendimizi çünkü moda! 2021 için de ‘dayanıklılık ve umut’ olarak ifade edilen 2 renk belirlemiş. ‘Ultimate gri’ dayanıklılığın temsilcisi , ‘umut’ ise ‘güneş sarısı’ ki ‘illuminating’ olarak adlandırılıyor. Bu iki zıt renk, beraber ‘güç ve umut’ habercisi olarak seçilmiş! Renklerin ne güzel bir hikâyesi var, değil mi? Anlayacağınız, yeni yılda kullanacağımız giysiler için ilk ‘moda tiyomuz’ cepte! ‘Modayı yakından takip etmeyi severim’ diyenlerdenseniz, gardırobunuzda bu renklerden birkaç parça bulundurmanızı öneriyoruz 😊

Bahardan Yaza ‘Parlak Ve Canlı’ Renkler Hâkim

Bahardan Yaza ‘Parlak Ve Canlı’ Renkler Hâkim

Yazımızın başında bahsettiğimiz, bu ‘dünya renk otoritesi’ ayrıca,  2021 bahar ve yaz aylarında ‘parlak renkler’in de giysilerimize hâkim olacağını belirtti. Moda uzmanlarına göre; pandemi süresince tüm dünyanın ‘donuk’ renklere yeteri kadar doyduğu, yeni sezonda bizlere ‘doğadan çeşitli tonlar’ sunularak;  ‘French Blue, Raspberry Sorbet ve Mint’ gibi ‘canlı ve doygun’ renklerin kullanılacağı tasarımların tercih edileceği belirtiliyor. Rengârenk olmak ve canlı renkleri tercih etmek hepimize iyi gelecek 😊Renkler ruhumuza iyi gelsin! diyerek, canlı renkli giysilerle bahara ve yaza merhaba diyelim!

Esmer tenliler için giyim tüyolarını linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.

‘El Emeği’ Giysi Ve Aksesuarlar ‘In’

‘El Emeği’ Giysi Ve Aksesuarlar ‘In’

Ünlü modacıların defilelerinde; kış ayları için  ‘el emeği, göz nuru’ dediğimiz örgüler, el ve tığ işleri, makromeler çok yoğun kullanılmış. Örneğin; bol el örgüsü boğazlı siyah bir kazak, yine el örgüsü bir şort ve el örgüsü kocaman bir çantayla tamamlanabiliyor. Hatta yine el örgüsü; atkılar, bereler, bacaklarımıza geçirebileceğimiz dize kadar konçlar, hatta el örgüsü ayakkabılar bile yapmışlar! Anlayacağınız bayanlar, eğer örgü örmeyi biliyorsanız veya iyi örgü ören bir anne veya büyükanneniz varsa, hiç kimsede bir eşi olmayacak giysiler ve aksesuarlar ördürüp, giyebilirsiniz. Sakın bu fırsatı kaçırmayın! Doğrusu ben; el örgüsüyle yapılmış bol, elbise tarzı boğazlı kazaklara ve aynı renkte takım olarak  yapılmış, bavul misali büyük çantalara bayıldım..2020 yaz sezonundan beri hayatımızda olan örgü ve el işi giysiler, 2021 İlkbahar ve Yaz sezonunda da popülerliğini koruyacak! Yelekler, bluzler, pantolonlar vb her türlü bahar ve yaz giysisinin de ‘tığ işi’ ve ‘el emeğiyle’ yapılmış olanları yine çok moda! Eğer kendiniz örebiliyor, tığ işi, makrome vb. el işleri yapabiliyor iseniz, bence bu trendin rüzgârıyla, yaptığınız ürünleri satabilirsiniz de! Böyle bir iş için moda bu sezon bizlere destek oluyor!

‘Süper Mini’ler Yine Zirve Yapıyor!

‘Süper Mini’ler Yine Zirve Yapıyor!

Son yıllarda, günlük hayatımızda da giymeyi tercih ettiğimiz ‘midi etek ve elbiselerin podyumlarındaki hâkimiyeti sona eriyor ve yerini ‘mini’ye bırakıyor. Özellikle 1960’lı yılların kesimleri ve süper minileri çok popüler olacak! Eğer ‘A şeklindeki kesimleri’ ve ‘süper mini’leri seviyorsanız, bu yıl sizin yılınız! Modanın söz sahibi en büyük markalarından; Chloe, Miu Miu ve Louis Vuitton gibi tabiri caizse ‘moda devleri’  mini etek ve elbiseleri koleksiyonlarına eklemeye başladılar.

60’ların Esintileriyle Geçecek Bir Bahar Ve Yaz Geliyor

60’ların Esintileriyle Geçecek Bir Bahar Ve Yaz Geliyor

Bu sezon giysilerinde 60’lı yılların esintilerini bolca görüyoruz. Gerek elbise ve eteklerdeki ‘mini’ler, gerekse ‘renkler’ bizi geçmişe götürüyor. Bahar ve yaz aylarında, modacılar bize 60’lı yılların rengârenk kumaşları, şal desenleri, A kesim etek ve elbiseleri, süveterleri, pin-up bikini üstleri, şifon gömlek ve elbiseleri ile bence çok şık ve zarif bir yaz bizleri bekliyor.

Çıngınlık Ve Sadelik Birleşiyor

Çıngınlık Ve Sadelik Birleşiyor

İstediği kadar ‘çılgın’ kombinler yapabilir ve bu çılgınlıkları ‘sade’ parçalarla da birleştirebilirsiniz. Ya da ruh halinize göre; zaman ‘çılgın’, zaman ‘sade’ giyinme özgürlüğümüz de var çünkü bu yıl iki tarz da moda! Bu iki tarz ile bu sezon ‘cool trendler’ ortaya çıkıyor. Bu trendler sayesinde; çok daha şık ve zarif tarzlar ve giysiler ortaya çıkıyor. Modacılara göre seçtiğimiz giysilerde ‘ rahatlık ve yaratıcılık’ da ön planda olacak çünkü pandemi bizleri çok baskıladı.. Artık keyfimizce coşma ve çıldırma zamanı! Bu sebeple; bu sezon kullanılan kumaşların baskı ve desenleri de ‘yaratıcı, renkli, iddialı ve farklı’ olacakmış. Bizden söylemesi! Alışveriş yaparken aklınızda olsun..

Süs Ve Abartıda Sınır Tanımayın!

Süs Ve Abartıda Sınır Tanımayın!

2020’yi neredeyse eşofmanlarla geçirmiş olmanın verdiği hak ve cüretle; bu sezon istediğiniz kadar süslenebilir, abartabilir hatta kokoşluğa terfi bile edebilirsiniz diyor dünya modacıları! Bu yılın önemli trendlerini ‘güzel ve şık giyinmek’ dolayısıyla daha iyi hissetmek, ‘ abartmak ve süslenmek’ olarak düşünen modacılar,  biz kadınların kendimizi ‘prensesler’ gibi hissettirecek giysileri de özellikle tercih edeceğimizi belirtiyorlar! Kraliyet ailesinden fırlamış, şık bir prenses veya kraliçe gibi görüneceğiniz elbise ve kıyafetleri de doyasıya kullanabilirsiniz. Bizim Onlardan neyimiz eksik, değil mi? Sadece saraylarımız ve malikânelerimiz.. Ayrıca tüm bu keyifli giysilerde; ışıltılı detaylar, balerinlerin giysilerini andıran tütü’lü etekler, transparan parçalar da cabası.. Anlayacağınız abartılı kıyafetler de hayatımıza geri dönecek gibi duruyor! Benim gibi kokoşluğu sevenler, gelin bu sezonun keyfini çıkaralım! Yeterince sıkılmadık mı, ne dersiniz?

Büyük Hacim Ve Alanlı, Oversize Giysiler!

Büyük Hacim Ve Alanlı, Oversize Giysiler!

Bir de 2020’nin en moda olan parçalarından, vazgeçemeyip 2021’i de ele geçiren, büyük ve hacimli giysiler var! Onlar 2021’de de hâkimiyetlerini genişleterek, sokaklarda sıklıkla boy göstermeye devam edecekler, hem de daha büyüyerek! Ve kocalarımızdan, ağabeylerimizden veya erkek arkadaşlarımızdan ödünç alınmış gibi duran ‘ kocaman gömlekler, elbise kıvamında sweatshirtler, keskin hatlı ve vatkalı ya da pofuduk omuzlu üst giyimler, bol hatta bos bol diyebileceğimiz 😊deri veya deri taklidi kumaşlı pantolonlar, ödünç almış veya babamızdan araklanmış gibi görünen ‘birkaç beden büyük’ görünüşlü kesilmiş blazer ceket ve kabanlar, yüksel belli, uzun ve bol paçalı kumaş pantolonlar ve tek renk pantolon-ceket pop takımlar’ gardıroplarımızdaki yerini daha da genişleterek sağlamlaştırıyor.

Cinsiyetsiz Ve Özgür Tasarımlar

Cinsiyetsiz Ve Özgür Tasarımlar

2021’de modanın öncü markalarının vazgeçemediği diğer bir kavram ise ‘cinsiyetsizlik’ oldu. Artık koleksiyonlarda; kadın ve erkek giysilerinin yanı sıra unisex olarak bildiğimiz ‘cinsiyetsiz’ kıyafetler de ekleniyor. Her iki cinsin de rahatlıkla alıp, giyebileceği parçalar..Bu parçalar, tercih edenlere daha ‘özgür’ olmayı vaat ediyor!

Giysilerde Bolca Renk Ve Desen Hâkim

Giysilerde Bolca Renk Ve Desen Hâkim

2021 moda sezonunun en keyifli ve çekici taraflarında biri de kullanılan kumaşlardaki baskıların rengârenk desen ve motifleri! Özellikle bahar ve yaz ayları koleksiyonlarında; yine 60’lı yılları hatırlatan, öyle çok desen var ki: folklorik, çiçekli, batik ve adeta doğadan, denizden gelen canlı, rengârenk giysiler! Bahar ve yaz aylarında, neredeyse 70’lerin çiçek çocukları gibi gezeceğiz! 😊Klasik ve düz renkler kullanılarak yapılan tasarımlar biraz geri planda kalmış veya pabuçları dama atılmış duruyor..Aman aşağıdaki bölümü de okumadan dolaplarınızı boşaltmayın 😊Bu sezon minimalist parçalar da var !

90’ların Minimalist Tavrı Da Geri Döndü!

90’ların Minimalist Tavrı Da Geri Döndü!

2021 sezonundaki kıyafetlerde; ‘abartı ve şaşaa’ adeta vazgeçilmez bir unsur iken, tam tersi bir tarza sahip olan ‘90’ların minimalist tavrı’ da ayrıca sokaklara geri dönüyor. Yani özetle diyoruz ki; Siz vücudunuza oturan düz siyah elbiseler, özellikle; beyaz, gri, taba, haki ve fildişi gibi renklerdeki düz pantolonlar ve bluzlardan da sakın vazgeçmeyin. Dedik ya bu yıl hem ‘sade’ ve hem de ‘çılgın’ olabiliriz. Tamamen ruhumuzun isteğine bağlı...

Farklı minimal yazlık çanta modelleri için linkteki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Monokrom Aşkı, Satrançtan Gelen İlham!

Monokrom Aşkı, Satrançtan Gelen İlham!

2021 giysilerinde baskılı grafiksel tasarımlar, satranç tahtasına benzer geometrik kesimler, desenler ve renk tercihinde de ‘monokrom’ denilen sadece siyah ve beyaz kullanımı da mevcut! Etekler, elbiseler, pantolonlar ve sezonun ‘in’lerinden trençkotlarda bile bu desen kullanılmış! Kumaş baskılarında, sembol ve logolar da çok yoğun kullanılmış!

Çiçek Desenli Romantik Parçalar

Çiçek Desenli Romantik Parçalar

Çiçek desenli, şeffaf ve ince kumaşlardan dikilmiş, romantik elbise ve etekler bahar ve yaz aylarının yine vazgeçilmez parçalarından olacak gibi! Rüzgârda uçuşan, zarif ve uzun elbiseler giyen peri kızları gibi dolaşacak bayanlar adeta 😊Genel olarak 2021 sezonunda; çiçek desenleri, doğadan fışkıran bitkiler, tropik yapraklar, egzotik çiçekli desenler daha büyük motifler halinde de kullanılmış. Bir nevi safari gezisinde hissedebiliriz kendimizi..Doğada olmanın yanı sıra giysilerimizle doğanın bir parçası olmak da bedenimize ve ruhumuza iyi gelecektir!

Kamuflaj Aşkı Başkadır!

Kamuflaj Aşkı Başkadır !

2021 moda trendleri arasında, gizleme desenli baskılar yine var ama daha kadınsı ve daha yumuşak efektlerle beraber kullanılmışlar! Kamuflajın da daha kibarı ve estetiği olur mu demeyin, olmuş! Pek de güzel olmuş 😊Şöyle ki; kamuflaj baskılar da, fırça darbeli boya izleriyle daha ‘retro’ bir görünüm almış. Daha bir renklenmiş ve canlanmış!

Peki, 2021’de Ayaklar Ne Alamde?

Peki, 2021’de Ayaklar Ne Alamde?

Kış sezonunda; bu yıl çok moda olan botlar vazgeçilmezimiz olacak! Şöyle ki; kalın ve düztabanlı, ayak bileğide dar boğazlı, çok rahat giyilen ve genellikle iki renkli botlar. Bana hep uzay filmlerindeki kadınların ayakkabılarını hatırlatırlar 😊Ve popüler olan diğer bir bot türü de; yine kalın tabanlı botlar ve çorap çizmelerin birleşiminden oluşan yeni sezon tasarımı botlar tercih edilmeli! Vazgeçemediğimiz  ‘snicker’ tarzı spor ayakkabılar yine var. Ve bahara ve yaza damgasını vuracak olan terlikler! Sıradan bir rahat terlikten bahsetmiyoruz ama cool tasarımlı,  deri, zincir vb aksesuar detaylı loafer görünümünde terliklerden bir tane muhakkak almalıyız hanımlar!

2021’in hepimiz için takıp takıştırdığımız, gezip tozduğumuz, bol kahkahalı, bol seyahatli ve tabi ki bol alışverişli geçmesini dilerim. Doya doya giyinelim, süslenelim ve gezelim inşallah! Bir sonraki moda yazımızda görüşmek üzere..

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş sarısı ve gri öncülüğünde bahara doğru tüm canlı renkleri göreceğiz. Çılgınlık ve sadelik bu sezon bir arada olduğu için klasik beyaz, gri, taba, haki ve fildişi tonları da kullanılmaya devam edecek.

Bu sezon giysilerinde 60’lı yılların esintilerini bolca görüyoruz. Özellikle süper miniler ve A kesimli etek ve elbiselerle.. Ayrıca 2021 sezonundaki kıyafetlerde genel olarak; ‘abartı ve şaşaa’ adeta vazgeçilmez bir unsur.. Fakat zıt bir şekilde 90’ların minimalist tavrı da bu yıl sokak modasına damga vuracak..

İlgili Yazılar