Evde Klima Temizliği Nasıl Yapılır?
- Minik Tospik yazdı.
- 14 Ağustos 2021
- 316 okunma
Artan sıcaklıkların etkisiyle klima kullanma ihtiyacı artsa da klima her mevsimde ideal mekân ısısını sağlıyor. Isıtma ve soğutma özelliklerinin dışında bazı klimalar ortamdaki hava kalitesini de kontrol edebiliyor ve düzenleyebiliyor. Ancak en kaliteli, en verimli ve kullanılacağı ortamın özelliklerine en uygun klimayı bile satın alsanız onu doğru biçimde kullanmalı; belirli aralıklarla bakımını ve temizliğini yapmalısınız. Aksi halde klimanızdan gerekli verimi alamaz ve enerjiden tasarruf edemezsiniz. Üstelik bu temizlik ve bakımı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Nasıl mı? Araştırdık ve sizin için yazdık.
Ev tipi klimalar yani ‘split’ klimalar iç ünite-dış ünite olarak iki kısımdır. Evin dışına konumlandırılan dış ünitenin bakım ve temizliğinin, daha sağlıklı olması bakımından, uzman-eğitimli kişiler tarafından yapılması gereklidir. Ancak iç ünite temizliğini kendiniz vereceğimiz adımları izleyerek pekâlâ yapabilirsiniz.
Klima Neden Temizlenmelidir?
Klimalar hava dolaşımına izin verdiğinden, odada bulunan tozlar, çok kısa sürede klima filtrelerinde birikir. Bu tozlar zamanında temizlenmediğinde hem kötü kokulara neden olmakta hem de bakteri ve/veya virüs oluşumuna yol açabilmektedir. Bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Ayrıca çok fazla tozlanırsa, klima havayı yeterli miktarda ememez. Bu da klimanın verimini azaltarak, oda sıcaklığının istenen seviyede olmasına engel olur. Özellikle yaz aylarında iki hafta arayla klimanın iç ünitesi temizlenmelidir. Bazı klimaların uyarı kodu vardır. Bu tip klimaların iç ünite ekranında {CF} kodu uyarı verir. O zaman filtrenin temizlik zamanının geldiğini bilmelisiniz.
Klima Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Klimaların filtreleri sık sık temizlenmelidir. Olanak varsa her hafta, yoksa iki haftada bir temizliği yapılmalıdır. Ayrıca filtreyi üç ayda bir değiştirmek önemlidir. Yıllık uzman bakımı ve temizliği ise, yetkili servislere, klimanın çok daha sık kullanıldığı yaz ayları başında yaptırılmalıdır.
Ayrıca Televizyon Devri Bitiyor Mu? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Klima Nasıl Temizlenir?
- Sigortayı Kapatın: İlk işiniz klimanın şalterini kapatmak olmalıdır. Böylece temizlik esnasında oluşabilecek sıkıntılı durumları önlemiş olursunuz.
- Filtreleri Çıkartın: Klimanın kapağını açarak filtreleri çıkartın. Uçlarındaki tutucuları dışa doğru çektiğinizde gayet kolay çıkarabilirsiniz.
- Filtreleri Temizleyin: Filtreleri çıkardıktan sonra önce elektrikli süpürgenizin ucuyla kaba tozunu alın. Ardından akan suda eski diş fırçası ile sürterek ince tozlarından arındırın.
- Filtreleri Kurutun: Filtrelerin iyice kurumasını bekleyin. Filtrelerin kururken doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Filtreleri tam olarak kuruduktan sonra geri takın.
- Klima Izgarasını Temizleyin: Son olarak hafif nemli bezle klimanın ızgaralarını silin, ardından kuru bezle kurulayın.
- Klimanız Kullanıma Hazır: Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra klimayı kullanmaya başlayın.
Klima Temizliğinde Kullanılabilecek Yardımcı Malzemeler
Piyasada klima temizliğinde kullanılabilen özel spreyler satılmaktadır. Ancak çok iyi durulanması gerektiğini unutmayın. Eğer spreyden yeterince arındırılmazsa klimaya zarar verebilir. Hatta hava emişi sırasında odada bulunan kişilere de zarar verebilir. Temizleme spreyinin mutlaka kullanılması gerekiyorsa kullanım şekli hususunda uzmanlardan yardım almanızı tavsiye ederiz. Son zamanlarda sirke de klima iç ünitesinin temizliğinde tercih ediliyor. Ancak spreyde olduğu gibi sirkenin de klimanıza zarar verme olasılığı var. Ayrıca iyi temizlenmediğinde odaya yayılacak sirke kokusundan rahatsız olma olasılığı da yüksek.
Türlerine Göre Klima Temizliği Nasıl Yapılır?
Duvar Tipi Klimalarda Filtre Temizliği
- Filtreyi tırnakları kaldırarak çıkartın,
- Filtredeki tozu yumuşak fırça veya elektrikli süpürge ile alın,
- Filtredeki toz çok fazlaysa, 30 dakika kadar sabunlu suda bekletip sonra durulayın,
- Filtreyi iyi havalandırılabilen ortamda kurutun ve filtreyi yerine takın.
- Filtreyi sert kıllı fırçayla ya da sert malzemelerle ovmayın.
- Filtreyi kuruturken saç kurutma makinesi kullanmayın.
Not: Hava filtresi iyi kurumazsa veya nemli ortamda kurutulursa filtrede kötü koku oluşabilir.
Salon Tipi Klima Filtrelerinin Temizlenmesi
- Havanın emildiği panelin üst bölümünü kavrayarak yavaşça öne çekin ve hava filtresini çekip çıkartın.
- Temizlik sırasında paneli açık tutmayın.
- Elektrikli süpürge veya su ile tozdan arındırın.
- Hava filtresini gölge alanda güzelce kurutun.
- Hava filtresini iterek tamamen sabitlenmesini sağlayın.
- İki haftada bir hava filtresini temizleyin.
Kaset Tipi Klima Filtrelerinin Temizlenmesi
- Hava emiş bölümündeki ızgarayı kapak üzerindeki işaretli yerlerine basıp açın.
- Ön ızgarayı ayırarak 45 derece açıyla biraz yukarı kaldırın. Ardından ızgarayı ileri çekin.
- Sonrasında hava filtresini hafifçe iterek yukarı kaldırın ve filtreyi çekin.
- Filtrenin tozunu ya elektrikli süpürge ile ya da yumuşak fırça ile alın, fazla ise musluktan akan suyla yıkayın ve havadar alanda kurutun.
- Kuruyan hava filtresini yeniden yerine koyun.
- Son olarak hava filtresini sıfırlayın. Bunun için; kablolu uzaktan kumandası varsa, kumanda üzerindeki sıfırlama tuşuna basın. Uzaktan kumandası kablosuz ise ‘seçenekler’ veya ‘filtre sıfırla’ tuşuna ve sonra ‘ayarla’ tuşuna basın.
Klima Bakımı İle Klima Temizliği Arasındaki Fark Nedir?
Klimaların filtrelerinin temizlenmesi ile klima bakımı farklı şeylerdir. Filtre temizliği, filtreyi üzerinde biriken tozlardan arındırmak için yapılan uygulamadır. Klima bakımı ise; hem sağlığınız ve güvenliğiniz hem klimanızı daha uzun yıllar kullanabilmeniz için, ‘yetkililerce’ yapılması gereken uygulamadır. Klima bakımında; hem iç ve hem dış ünitenin genel kontrolü, basınç ölçümü, hava akım ölçümü gibi işlemler yapılarak varsa arıza ya da eksiklikleri giderilir.
Sprey İle Klima Temizliğinde İzlenecek Adımlar
Evde sprey ile klima temizliğinde yapılması gerekenler:
- Klimanın elektrikle bağlantısını kesin.
- Klimanın hava çıkış parçalarını çıkartın.
- Klima kapaklarını açın.
- Klimanın elektronik aksamını kâğıt bantla kapatın.
- Klimanın alt bölümüne klima temizleme poşeti geçirin.
- Klima temizleme spreyini kullanarak ilaçlayın.
- Klimanın kirleri poşet içine tam olarak süzülene kadar bekleyin.
- Klima kirleri poşet içine döküldükten sonra temiz suyla durulayın.
- Klima temizleme poşetini çıkararak boşaltın.
- Klimanın bulunduğu ortamı havalandırarak 15 dakika kadar klimanın iyice kurumasını bekleyin.
- Tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra 15 dakika süreyle sıcak modda çalıştırın.
Ayrıca Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Klimada Kötü Koku Oluşması Nasıl Engellenir?
Klima kullanan kişiler kullanım sıklığına da bağlı olarak 6-12 ay kadar süre sonunda kötü kokudan şikâyet etmeye başlarlar. Bilinçli olmayan klima kullanımı nedeniyle oluşan kokuların havadaki zararlı bakterileri yaymasına engel olmak için yanlış eylemlerden kaçınmak gerekir. Çünkü önlem alınmadığında sağlığı da tehdit edebilecek seviyeye gelebilir.
Aslına bakarsanız, klimaların zamanla kötü koku yaymaları, işlevini yerine getirdiğinin işaretidir. Sıcak ve soğuk hava dolaşımı yapan klimaların içindeki filtreler bulunduğu ortama zararlı parçacıklardan arınmış hava üflemeyi sağlarlar. Doğal olarak çok uzun süre kullanılan klimaların filtrelerinde biriken parçacıklar kötü koku oluşumuna sebep olmaktadır.
Kötü kokunun oluşumunu önlemek ya da oluşumunu geciktirmek mümkündür. Bunun için klima bulunan odada sigara içilmemesi yerinde olacaktır. Duman oluşumuna sebep olacak hareketlerden kaçınmak gerekir. En önemlisi klimanın bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır. Bu ve benzeri önlemler koku oluşumunu da filtrenin kirlenmesini de geciktirerek işinizi kolaylaştırır. Klimanın uzun ömürlü olması için gerekli bakım ve temizliğin yazı içeriğinde de belirttiğimiz uygun zamanlarda yapılması son derece önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Püskürtmeli, sıvı konulabilecek uygun kap içerisine klima temizleyici ve suyu ilacın üzerinde belirtilmiş olan ölçülerde karıştırarak koymak yeterlidir.
Dış ünite temizliğini işin uzmanına bırakmak en doğrusudur. Yetkili servisler bunun için vardır. Temizlik uygulamasının daha güvenli ve sağlıklı biçimde yapılması önemlidir.