Kuru fasulyenin yanına giden yemekler hakkında bilgi edinmek bu özel lezzete mutfağında sık sık yer verenler açısından önemlidir. Türk mutfağında yer alan en özel tatlardan biri olan kuru fasulye farklı tariflerle hazırlanabilir. Özellikle içerisine et girdiğinde bu lezzet bambaşka bir yapıya kavuşur. Kırmızı et, dana eti, pastırma ve sucuk; kuru fasulyenin içerisine katabileceğiniz malzemeler arasında yer alır. Kuru fasulyenin yanına giden yemeklerden önce bu özel tadın püf noktalarından bahsetmek gerekir. Şu püf noktalara dikkat ederek daha lezzetli bir kuru fasulye hazırlayabilirsiniz:
- Kuru fasulye seçimi önemli. Her zaman kaliteli markalara ait doğal ya da organik kuru fasulyeleri kullanmalısınız. Aksi takdirde pişmeme gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
- Yemeğe et katacaksanız orta yağlı ve kuşbaşı şekilde doğranmış olmasına özen göstermelisiniz.
- Baharat olarak pul biber ya da kırmızı biber kullanabilirsiniz.
- Fasulyeyi bir gece önceden ıslatmalı ve pişirmeye geçmeden önce ıslatma suyundan arındırmalısınız.
- Düdüklünüzün pişirme süresini doğru ayarlamalısınız.
- Pişirme için tereyağ tercih ederseniz daha lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.
1. Pirinç Pilavı
Pirinç pilavı, kuru fasulyeden ayrı düşünülemeyecek yemeklerden biridir. Kuru fasulyenin tanelerini pilava ekleyerek yemeyi seven pek çok kişi vardır. Bunun yanı sıra pilavsız kuru fasulye olmaz diyenler de bir hayli fazladır. Siz de böyle düşünüyorsanız tereyağında lezzetli bir pilav hazırlayabilirsiniz. Pirinç pilavını şehriyeli yapabilirsiniz. Bunun yerine sade olarak da pilavı hazırlayabilirsiniz. Tavuklu, bezelyeli, havuçlu gibi farklı seçenekleri de deneme şansınız vardır.
2. Turşu
Turşu, kuru fasulyenin lezzetine lezzet katan seçeneklerden biridir. Biber, salatalık, domates, lahana gibi farklı sebzelerle nefis turşular hazırlanabilir. Kuru fasulyenin yanına giden yemeklerle beraber turşuyu karışık olarak servis edebilirsiniz. Bunun yanı sıra hangisini seviyorsanız onu da tercih edebilirsiniz. Hazır olarak satılan turşulardansa kendi hazırlayacağınız turşular her zaman daha lezzetli olur. Bu sayede doğallığından emin olduğunuz lezzetleri afiyetle tüketebilirsiniz.
3. Cacık
Cacık ile kuru fasulye birbirine çok yakışır. Kuru fasulyenin yanına salatalık, nane gibi malzemelerle çok güzel bir cacık hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz sarımsak da kullanabilir ve cacığın tadını tam kıvamına getirebilirsiniz. Cacık, süzme yoğurtla hazırlanırsa daha lezzetli olur. Yoğurdu duru bir kıvama getirebilir ya da koyu kıvamlı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz.
4. Bulgur Pilavı
Bulgur pilavı, Türkiye'nin en sık tüketilen yemeklerinden biridir. Bulgur pilavı farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanır. Salça, domates, patates, havuç bulgur pilavının içerisine koyulan malzemelerdir. Bunun yanı sıra pirinç pilavına benzer şekilde şehriyeyle de bulgur pilavı hazırlanabilir.
5. Salata
Salata, kuru fasulye ile sofranıza renk katacak yiyeceklerden biridir. Salatayı istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Çoban, gavurdağ, kırmızı lahana gibi farklı salatalar hazırlayabilirsiniz. Salatanızı tabaklara bölüştürebilir ya da ortaya tek tabakla koyarak self servis yapabilirsiniz.
6. Kuru Soğan
Kuru soğan, Türk kültüründe kuru fasulyenin değişmeyen yol arkadaşıdır. Kuru soğanı geleneksel biçimde kırıp yemek istemiyorsanız salatasını yapmalısınız. Soğanları ince ince piyazlık doğrayarak üzerine sumak, maydanoz ve zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Bunun yanı sıra domates, biber ve soğan karışık bir salata da hazırlama şansınız vardır.
7. Karışık Kızartma
Karışık kızartma, kuru fasulye ile afiyetle tüketilecek yemeklerden biridir. Patates, patlıcan, kabak ve biber kızartması hazırlayabilirsiniz. Kızartmaları üzerine yoğurt ya da sos dökerek servis etme şansınız vardır. Kızartmanın ağır geleceğini düşünüyorsanız sebzeleri fırınlayarak da pişirebilirsiniz. Kuru fasulyenin yanına giden yemekler arasından hemen seçiminizi yapabilir ve güzel bir sofra hazırlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kuru fasulyenin yanına turşu, yoğurt, kızartma gibi yiyecekler yapılabilir.
Soğuk ayran aşı çorbası ve yoğurt çorbası kuru fasulyenin yanında tercih edilebilir.
Soğan ve gavurdağı salatası kuru fasulyenin yanında tüketilebilir.