Evde Benjamin Bitkisi Bakımı, Faydaları ve Dikkat Edilecekler

  • Minik Tospik yazdı.
  • 27 Ağustos 2021
  • 1.434 okunma

Doğa tutkunu insanlar kendi yaşam alanlarında da çevrelerinde doğanın temsilcisi ‘yeşil’i görmek arzusundadırlar. Bu nedenledir ki ister apartman katında ister bahçeli evde yaşasınlar mutlaka envaiçeşit bitki bakarlar. Evlerde bakımı tercih edilen bu bitkilerden biri de “Benjamin”dir.  Dekoratif ve estetik görünüme de sahip olan bu bitki aslında mini ağaç olarak da nitelendirilebilir.

Benjamin Bitkisinin Özellikleri

Benjamin Bitkisinin Özellikleri

Benjamin’in anavatanı, Güney Doğu Asya ve Avusturalya’dır. Moracea (Dutgiller) ailesindendir. Benjamin’in bilinen 800 farklı türü vardır. Kimileri bodur kalırken kimi türleri de elverişli toprağı bulduğunda ağaç gibi büyür ve uzar. Odunsu görünümdedir. Starlight, Egzotika ve Ficus gibi çeşitleri vardır. Küçük ağaç formunda kalan Benjamin türleri bonsai tekniği ile saksı içinde budanarak yetiştirilir. Bu tür Benjaminler, iç mekânlarda yetiştirmek için elverişli olan türlerdir.

Benjamin, çok fazla yer değiştirmekten hoşlanmaz. Yerine uyum sağlamak için belirli sürece ihtiyacı vardır.

Benjamin Bitkisi Faydaları

Benjamin Bitkisi Faydaları

Benjamin bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliğine sahiptir. Hatta bu konuda 1 numaradır denebilir. Ortam havasında mevcut zararlı yabancı maddelerin dörtte üçünden fazlasını yok edebilir. Beraberinde, bulunduğu ortamdaki mikropların da büyük bölümünü ortadan kaldırır. Şayet bu bitkiyi yatak odanızda bulundurursanız, sadece odanıza şıklık katmakla kalmaz aynı zamanda uyku kalitenizi de artırır. Uzun ve yeşil yapraklarıyla göz doldurur. Özetle bulunduğu ortama oksijen vererek ortamın yenilenmesini sağlayarak zihni ve bedeni rahatlatır. Hoş kokusuyla içinde bulunduğu ortamın da doğal biçimde hoş kokmasını sağlar. Öte yandan yüksek sesi emdiği bilinir. Motivasyon arttırıcı etkisi vardır. Son olarak hafızayı kuvvetlendirir ve bazı hastalıklara karşı korur. Bilhassa soğuk kış aylarında soğuk algınlığına karşı etkili olduğu bilinir.

Ayrıca En Çok Oksijen Veren 18 Bitki adlı yazımıza göz atın!

Benjamin Bitkisi Bakımı

Benjamin Bitkisi Bakımı

Güneş/Işık İhtiyacı

Benjamin bitkisi için ışık yaşamsal önemde değildir. Yani bulunduğu alanda ışığın yetersiz olması yaşamasına engel değildir. Oda ışığı bile yeterlidir. Ama tabi ki bol ışık alan yerlerde daha çok gelişir. Direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Güneş ışığı gören yerleri ışığa doğru eğileceğinden bunu engellemek için çiçeğin yönü ve duruşu zaman zaman değiştirilmelidir. Kapalı alanda koyu yeşil renkte yaprakları olan türleri daha rahat yetişir.

Sıcaklık

Tropikal bölge bitkisi olduğu için, soğuğu sevmez. Soğuk kış ayları içinde bitkinin ihtiyacı olan uygun ısı ayarlanmadığında Benjamin zarar görebilir. Bu nedenle bulunduğu ortamın sıcaklığı 17 ila 27 derece arasında olmalıdır. İdeal sıcaklık budur. Sıcaklık 10 derecenin altına kesinlikle düşmemelidir.

Nem

Tropikal bölge bitkisi olmasının gerektirdiği diğer unsur nem ihtiyacıdır. Ortamda yüksek nem gereksinmesi vardır. Nem oranı düşük yerlerde bakılıyorsa yapraklarının zarar görüp dökülmemesi ve nem dengesinin sağlanması için ara ara yapraklarına su püskürtülebilir. Ayrıca bitkinin toprağının çok fazla kuruması engellenmelidir. Bu da Benjamin’in nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Sulama

Bitkinin tropikal özellikleri unutulmamalı ve toprağı ihtiyaç duydukça sulanmalıdır. Soğuk mevsimlerde oda sıcaklığında beklemiş su kullanılmalıdır. Sıcak mevsimlerde kışın kullanılan su miktarının 2-3 katına çıkması gerekir. Çok sıcaklarda toprağa ek olarak, yaprakların da sulanmaya ihtiyacı vardır. Banyoda ve duş başlığı ile bitkinin yaprakları rahatlıkla yıkanabilir. Bu duş aldırma işlemi sabahın erken saatlerinde ya da akşamüzeri yapılmalıdır. Aksi halde bitkinin yaprakları güneşten kavrulabilir.

Toprak Özelliği

Benjamin bitkisi için çok özel toprak gerekmez. Besleyicilik yönünden zengin toprak arzulanmadığından seçici olunması şart değildir. Toprağın drenajının iyi yapılmış olması yeterlidir. Çiçeklerinin üzerinde sararma yahut kararma olursa vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Gübre

Her ne kadar toprak yönünden seçici olunmasına gerek yoksa da ara sıra toprağı beslemek yararlı olacaktır. Bahar aylarında (ilk ve son bahar), ayda iki kez sıvı gübre ile takviye edilmesi bitkinin yapraklarının daha canlı tutulmasına etki eder.

Saksı Değişimi

Hızlı büyüyen Benjamin’in saksısı büyüdükçe değiştirilmelidir. Ortalama iki yıl ara ile saksısı ve toprağı değiştirilebilir. Bu değişimde dikkat gerektiren husus, her seferinde saksının boyunun da aynı oranda büyümesi gerekliliğidir. Gereğinden fazla büyüklükte saksıya geçirmek bitkinin yetişmesine zarar verebilir.

Budama

Benjamin budandıkça yaprakları daha güçlü çıkar. Üst yaprakların budanmasıyla alt gövde de güç kazanır. Bitkinin budanması görünümünü daha dekoratif hale getirir ve daha sağlıklı biçimde gelişir. Benjamin’in her mevsim budanması mümkündür, dilendiği zaman budama yapılabilir. Ara sıra, temizlenmiş bitki kesme makasıyla sararan yapraklar ve çok yoğun olan bölgeler temizlenebilir.

Benjamin Bitkisinin Çoğaltılması

Benjamin Bitkisinin Çoğaltılması

Bitkinin bulunduğu ortamda en az 1 yıl beklemesi tavsiye edilir. Çoğaltılabilecek zaman geçtiğinde, gövdesinden 1 dal nazikçe kesilmeli ve fazla yaprakları temizlenmelidir. Dalın tepesinde 3 adet kadar yaprak kalmalı ve ardından kavanoz içerisine yerleştirilerek kök salana kadar bekletilmelidir. Bu süre bazen birkaç ay olabilir. Kök kısmı yaklaşık 5 santimetreyi bulmalıdır. Bu süre içerisinde 10 gün aralarla suyu yenilenmelidir. Kökleri yeterince büyüdüğünde saksıya aktarılabilir. Saksıya geçirildiğinde sera etkisi yaratılmalı; bunun için de bitki şeffaf poşet içinde muhafaza edilmelidir. Işık alan yerde nem dengesini kurması beklenmelidir. 1 hafta kadar sonra poşetten çıkarılarak asıl yerleştirilmek istenen alana konumlandırılabilir.

Ayrıca Yaklaşılmaması Gereken Dünyanın En Zehirli 9 Bitkisi adlı yazımıza göz atın!

Benjamin Bitkisinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Benjamin Bitkisinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Benjamin’in yaprakları fazla dökülürse bunun sebebi ışık, ortam ısısı ve veya nem dengesizliği ile ilgili olabilir. Bu gibi durumlarda eksik olan hususların tespit edilip giderilmesi gerekir. Alınan tedbirlere rağmen düzelme olmuyorsa bitkinin toprağına manganez ve magnezyum takviyesi yapılabilir.
  • Benjamin yer değişikliğinden hoşlanmadığı için yeri değiştirilmişse bu durum da yaprak dökmesine sebebiyet verebilir. Bitki yeni yerine alıştığı zaman yaprak dökmesi sona erecektir.
  • Saksı değiştirirken gereğinden fazla büyük saksıya geçilmemelidir. Büyük saksı içinde bitkinin kökleri fazla toprağa boğulur. Bu da bitkinin dengesini bozabilir. Böyle durumlarda toprağı havalandırılmalıdır. Sorun giderilemezse saksı ve toprak yeniden değiştirilerek uygun büyüklüğe ulaşılabilir.
  • Yaprak ihtiyacından daha fazla sulanmamalıdır. Bu durumda yapraklar sararak kalitesini kaybeder.
  • Yapraklar üzerinde yapışkan, beyaz renkte kabarcıklar oluşuyorsa bitki böcekler veya sinekler nedeniyle zorlanıyor olabilir. Yapılacak şey duş aldırmaktır. Banyoda duş başlığı ile yapraklar güzelce yıkanmalı, sineklerden ya da böceklerden arındığına emin olunmalıdır.
  • Normalde hızlı büyüyen bitkinin büyümesi yavaşlamış veya durmuşsa ortam ısısı yetersiz demektir. Ortam ısısının yeterli seviyeye ulaştırılması gerekir.
  • Benjamin hava akımlarından olumsuz etkilenir. Onu bu etkiden korumak için önlem alınmalıdır.
  • Benjamin’in saksı değişim işlemi bahar aylarının sıcağa dönmeye başladığı zamanda yani Nisan ayında yapılmalıdır.
  • Kış mevsiminde bitki aşırı soğuklardan korunmalı ve fazla sulanmamalıdır. Yazın ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacaktır. Bu nedenle bitkiye verilen su miktarı da arttırılmalıdır.
  • Çiçeğin toprağının her tarafının sulandığından emin olunmalıdır. Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.
  • Bitki her seferinde aynı kapla (aynı ölçüde ) ve aynı günde sulanmalıdır. Benjamin’de dikkate değer değişim görülmediği sürece kap, ölçü ve su miktarlarına sadık kalınmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ficus Benjamin Danielle türleri 95-120 TL arası; Benjamin Ficus Starlight çiçeği 110-120 TL arası; Ficus Benjamin Natasja çiçeği 170 TL civarı; Ficus Benjamin Kafes Örgülü 700 TL civarı; Küçük boy Hediyelik Benjamin ise 75 TL civarı satış fiyatlarına sahiptir.

Benjamin bitkisinin yaprakları kırıldığında içinden süt akar. Bu sütün sağlık üzerinde herhangi olumsuz yan etkisi ve zararı bilinmemektedir. İçinden akan bu sütün açık yarayla, gözle ve/veya ağızla temas etmemesine dikkat edilmelidir. Ancak Benjamin bitkisi genel olarak zehirli bitkilerden değildir. Aksine çok faydası vardır.

İlgili Yazılar