En Çok Oksijen Veren 18 Bitki

  • Minik Tospik yazdı.
  • 3 Ağustos 2021
  • 2.303 okunma

Bitkiler doğal ortamlarının olduğu kadar evlerimizin de baş tacı! Evlerde dekoratif süs malzemesi olmasının çok ötesinde anlamı var aslında. Çünkü özellikle bazı bitkiler sağlığımız açısından da son derece yararlı. Vücudu yatıştıran, arındıran etkilerinin yanı sıra uyku kalitesini arttıran özellikte olanları da vardır.

Ev ve ofis gibi kapalı alanların havası, dışarıdaki havadan çok daha fazla kirlilik barındırma potansiyeline sahiptir. Oda spreyleri, vinil malzemeden üretilen yer döşemeleri, kullandığımız havlu kâğıtlar, deterjanlar, sentetik kumaştan üretilmiş eşyalar, duvar boyası ve mobilya cilası gibi amonyak, benzen, ksilen, formaldehit vb. zehirli maddelerin kokusunun karıştığı havayı soluyoruz aslında, evlerde veya ofislerde.

1,5 yılı aşkın süredir Dünya toplumu olarak yaşamakta olduğumuz salgın nedeniyle, evlerimizde oldukça fazla zaman geçirmek zorunda kaldığımız gerçeği, ister istemez evimizde soluduğumuz havanın her zamankinden daha temiz olması ve en üst seviyede oksijen içermesi ihtiyacını doğuruyor. Yapılan bazı araştırmalara göre belirli bitkiler ev ya da ofis gibi ortamlarda havada bulunan toksik maddeleri filtreleyerek yok ediyor.

Bu yazı içeriğimizde gece gündüz oksijen üreterek evimizin havasını temizleyerek tazeleyebilecek özelliklere sahip olan; yani en çok oksijen veren bitkilerin neler olduğunu sizler için araştırdık.

1. Benjamin

Benjamin

Havayı temizleme özelliğine sahip 1 numaralı bitkidir. Havada bulunan pek çok zararlı yabancı maddenin yüzde yetmişinden fazlasını ortadan kaldırır. Aynı zamanda ortamda mevcut mikropların önemli kısmını da yok eder. Uzun ve yeşil yapraklara sahip olmasıyla göz dolduran Benjamin hem uyku kalitenizi arttırır hem de yatak odanıza şıklık katar. Benjamin bulunduğu ortama ve ısı gibi koşullara adaptasyon sağladığından bu koşulların aniden değiştirilmemesi çok önemlidir.

2. Paşa Kılıcı

Paşa Kılıcı

Halk arasında Peygamber Kılıcı olarak da bilinir. Oksijen üretir ve geceleri havadan karbondioksit çıkarır. Yatak odanızdaki paşa kılıcı daha rahat uyumanızı sağlar. Gece boyunca ürettiği oksijen hem solunumunuza hem de bağışıklık sisteminize iyi gelir.  Ayrıca baş ağrısını giderici ve yüksek tansiyonu da dengeleyici özelliktedir. Bu bitki üzerinde yapılan pek çok araştırma özellikle karbon monoksit ve azot monoksit gazları gibi havayı kirleten gazları absorbe edebilme özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Ayrıca Yaklaşılmaması Gereken Dünyanın En Zehirli 9 Bitkisi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

3. Potos Sarmaşığı

Potos Sarmaşığı

Sarmaşıklar havayı filtreleyerek havada bulunan zehirli kimyasalları temizleme özelliğine sahiptir. Potos sarmaşığı yalnızca içinde bulunduğu odanın havasını temizlemekle kalmaz. Gözlerin kanlanmasına da iyi gelir. Gözleri ile ilgili sıkıntı yaşayanların rahatlamasına da yardımcı olur. Göz tansiyonu, katarakt ve karasu hastalıklarının oluşmasını önlediği ve tedavisine yardımcı olduğu da söylenir. Kapalı alanlarda yaşamayı severler.

4. Kurdele Çiçeği

Kurdele Çiçeği

Kurdele bitkisi de, havadaki toksinleri temizleyen ve rahat uyumanıza yardımcı olan bitkilerdendir. İçinde yer aldığı odanın kötü kokulardan arınmasını sağlar. Yaklaşık 24 saat içinde neredeyse havadaki bütün karbonmonoksiti absorbe eder.

5. Kaktüs

Kaktüs

Kaktüs doğada, çöl ortamında susuzluğa dayanabilen bitki türüdür. Dikenli ve dikensiz (sukulent) olmak üzere iki çeşit olan kaktüs zor iklimlerin bitkisi olduğu ve güneş ışığından asla zarar görmediği için radyasyon emici özelliktedir. Havadaki radyoaktif sinyallerin zararlı etkilerini absorbe ederek azalttığı düşünülen bu bitki, ev içinde televizyon ve bilgisayar yakınlarında havayı temizlemesi amacıyla kullanılabilir.

6. Noel Kaktüsü (Schlumbergera)

Noel Kaktüsü (Schlumbergera)

Çoğunlukla doğu Brezilya’da bulunan bu bitki gece de oksijen sağladığı için kapalı ortamların havasını arındırmak amacıyla kullanılıyor.

7. Orkide

Orkide

Kuru toprakta da gelişebilen orkideler, yatak odasında yer verebileceğiniz güzel ve kullanışlı bitkilerdir. Mobilya ve duvar boyalarının içeriğinde bulunan zehirli ksilen elementini ortadan kaldırır ve iç ortamı temizleyerek havayı arındırır.

8. Areka Palmiyesi

Areka Palmiyesi

Bu bitki adeta fabrika gibi çalışarak gün boyu oksijen üretir. Havada bulunan ksilen ve tolüen gibi gazları absorbe ederek havayı temizler. 2 metre büyüklüğündeki areka palmiye fidanı 1 gün içerisinde (24 saatte) havaya 1 litre su salınımı yapar. Yaprak veya fidan sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyi hava nemlendiricisi olarak vazife görür. Özellikle evdeki ısıtma sisteminin havayı kuruttuğu kış döneminde daha işlevseldir. Areka palmiyesinin ev dekorasyonu açısından da muhteşem katkı sağladığını söyleyebiliriz.

9. Kauçuk Çiçeği

Kauçuk Çiçeği

Hoş ve iri yapraklara sahip bu bitki de gece gündüz oksijen üreten bitkilerdendir. Her ortama kolayca uyum sağlarlar. Kauçuk çiçeği kolay bakılan ve kolay yetiştirilen ve dekoratif olarak da tercih edilen bitkilerdendir.

10. Aşk Merdiveni

Aşk Merdiveni

Oldukça sık ve minik yaprakları bulunan bitkinin yaprakları havada bulunan formaldehit ve ksilen gazları ile savaşır. Güneşe doğrudan maruz kalmadığı aydınlık ortamlar sağlıklı yetişmesi ve bol bol oksijen üretmesi için ön koşuldur diyebiliriz.

11. Aloe Vera

Aloe Vera

Onarıcı ve iyileştirici özelliğe sahip olan aloe vera aynı zamanda aldehit, formaldehit gibi tehlikeli kimyasalların temizlenmesinde de en etkili bitki türlerindendir. Genellikle diğer bitkilerin tersine, geceleri oksijen yayar. Ayrıca, bağışıklığı olumlu yönde etkileyen uçucu maddeleri de ortamda serbest bırakır. Bu yüzden yatak odasında bulunabilecek ideal bitkilerdendir. Çoğunlukla güneşli ortamları sever ve fazla su köklerine zarar verebilir.

12. Kutsal Hint İnciri

Kutsal Hint İnciri

Hindistan’a özgü olduğu adından da kolayca anlaşılabilecek olan bu bitki Peepul Plant olarak da biliniyor. Peepul, kendisiyle ilgili batıl inançlar ve efsanelerin yanı sıra faydalı özelliklere de sahiptir. Geceleri oksijen üretimi yapan kutsal Hint inciri bitkisi, astıma ve kabızlığı da iyi geliyor. Diyabet kontrolünde de kullanılan bitkinin diş çürümelerinin tedavisine de yardımcı olduğu biliniyor.

13. Yılan Bitkisi

Yılan Bitkisi

Dik ve narin yaprakları olan bu bitki havadaki karbondioksiti sürekli olarak emer. Ayrıca gece boyunca sağlıklı ortam oluşturmak için formaldehit gibi gazları absorbe eden benzersiz özelliğe de sahiptir. Devamlı suya ihtiyaç duymaz; bakılması ve yetiştirilmesi kolaydır.

14. Hint Leylağı (Neem Ağacı)

Hint Leylağı (Neem Ağacı)

Neem ağacı, ya da Hint leylağı bitkisi anti-bakteriyel özelliğe sahip olup aynı zamanda havayı arındırmak ve birtakım rahatsızlıklara çare bulmak için de kullanılıyor. Doğal böcek ilacı olduğundan bahçenize de ekmenizi tavsiye edebiliriz. Hintli kadınların güzelliğinin sırrı olarak da gösterilen bu mucize bitki saç ve diş ürünlerinin elde edilmesinde de kullanılmaktadır.

15. Gerbera

Gerbera

Gerbera bitkisi de geceleri oksijen üretme kabiliyeti ile tanınan çok güzel ve renkli çiçekli bitkilerdendir. Sağlık açısından da faydalı olan bu bitki nefes alıp verme ve/veya uyku bozukluğu yaşayan kişilere de iyi gelmektedir. Uygun ve doğru bakımla iki yıldan fazla çiçekli olarak yaşayabildikleri biliniyor.

16. Tulsi

Tulsi

Kutsal fesleğen de denilen yine Hindistan’a özgü bu bitki daha çok Güneydoğu Asya’da yetiştirilir. Astım, boğaz ağrıları, soğuk algınlığı, kolesterol gibi hastalıkların tedavisinde ve ayrıca stres gevşetici ve iltihap giderici olarak kullanılıyor. Oksijen üretimi konusunda da diğerlerinden aşağı kalır yanı yok diyebiliriz.

Ayrıca Dünyada Nesli Tükenen Bitkiler - Artık Göremeyeceğimiz 10 Bitki Türü adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

17. Money Plant (Para Fabrikası)

Money Plant (Para Fabrikası)

Devil’s sarmaşık da denen bu bitki, madeni paraya benzeyen düz ve dolgun yapraklarından ötürü daha çok bu adla anılıyor. Havayı filtrelemesi amacıyla iç mekânlarda kullanılan money plant, uyku bozukluklarının tedavisine de yardımcı olarak kullanılabiliyor.

18. Marginata

Marginata

Madagaskar Dragon ağacı olarak da bilinen, her mevsimde oda sıcaklığı isteyen bu bitki de ortamda bulunan havayı trikloretilen, benzen ve ksilenden arındırıyor. Ancak evinizde kedi köpek gibi böyle dostlarınız varsa marginata almadan veterinerinize danışmanız ve/veya araştırma yapmanız gerekebilir.

Uzmanlar oksijen üreten bitkilerden maksimum fayda sağlayabilmek için evlerimizde her dokuz metrekareye saksı yerleştirilmesini öneriyor. Ancak yine de paşa kılıcı, sarmaşık ya da marginata gibi, varsa ev hayvanlarınız için toksik etki yaratabilecek bitkilerden de uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Geceleri uyuduğumuz odalarda bulunan çiçeklerin var olan oksijeni tükettiği iddiası yeni değildir. Bu iddia tam olarak doğru değildir. Bazı bitkiler geceleri yapılarındaki glikoz, şeker ya da nişasta gibi maddeleri parçalayıp kullanmak için ortamdaki oksijeni kullanırlar. Ancak bu durum insanların hatta diğer canlıların sağlığını tehdit seviyesinde değildir.

Yaşam çiçeği sembolü, büyük çemberin içinde iç içe geçen; eşit alanları bulunan çemberlerden oluşur. İç içe geçen çemberlerin merkezi, onu çevreleyen diğer altı çemberin çevrelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. Bu sembolün evrenin ve yaşamın sırlarını barındırdığını iddia edenler bulunmaktadır. Yaşam çiçeğinin yaratıcı gücü temsil ettiğine inanılır. Tüm inanışlarda hayatın sonsuz gücünü ve enerjisini de temsil eder.

İlgili Yazılar