Belbim Bakiye Sorgulama, Öğrenme, Yükleme

  • Tugba yazdı.
  • 24 Mart 2023
  • 189 okunma

BELBİM bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemleri ile kartınızı düzenli olarak toplu taşımada kullanabilirsiniz. BELBİM, toplu taşımada kullanılan elektronik kartları çıkaran firmadır. Firma bugüne kadar yürüttüğü araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile akıllı kart sistemlerinin gelişmesini ve son derece kullanışlı hale gelmesini sağlamıştır. BELBİM bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemleri sayesinde kartlarınızın güncel durumunu izleyebilirsiniz. Yeterli bakiyeniz olması halinde İstanbul'da istediğiniz yere ulaşmanız daha kolay olur.

İstanbul'da araç kullanmak, nüfus fazlalığından dolayı oldukça zordur. Nüfusun fazla olması nedeniyle trafikte uzun süreler ilerlemeden beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun yerine BELBİM kartlarını kullanarak İstanbul'da toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. BELBİM ödeme sistemi olarak İstanbulkart kullanmaktadır. Hem toplu taşımada hem de farklı alanlarda kullanılabilen İstanbulkart, 2007 yılından bu yana kullanılmaktadır.

İstanbulkart ile ilgili işlemleri internet üzerinden ya da mobil uygulamadan yapabilirsiniz. İşlemlerin kolayca bulunduğunuz yerden yapılması sayesinde yükleme noktalarında sıra beklemenize gerek kalmaz. Hızlı ve pratik bir şekilde internet üzerinden tüm işlemleri yapabilirsiniz.

BELBİM Nedir?

BELBİM, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir iştirakidir. Açılımı, Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri A.Ş. şeklinde olan BELBİM kart teknolojisinde çok geniş kapsamlı çalışmalar yapmaktadır. Türkiye'de kart sistemine dair ilk çalışmaların BELBİM tarafından başlatıldığı söylenebilir. Türkiye çapında ilk elektronik kart uygulaması olan Akbil,1994 yılında BELBİM tarafından kullanıma sunulmuştur. Akbil'in kullanımı, İstanbul'da toplu taşıma sürecine büyük bir rahatlık getirmiştir. İstanbul'da çok sayıda toplu taşıma aracı olduğu düşünüldüğünde, AKBİL sisteminin ne denli faydalı oladuğunu anlamak zor değildir. AKBİL sayesinde aktarma sistemleri de kullanılmaya başlanmış ve daha tasarruflu bir kullanım olanağı doğmuştur.

AKBİL sonrası İstanbulkart kullanımına geçilmiştir. BELBİM farklı sistemlerin geliştirilmesini de sağlayarak İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya devam etmektedir. Bu sistemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Biletmatik
  • Validatör ve turnike geçiş sistemleri
  • Spor aktivitelerinde kullanılan ölçme ve değerlendirme projeleri
  • Temassız şehir kartı projesi
  • Yolcu bilgilendirme sistemi
  • Personel takip sistemi
  • Otopark sistemleri
  • Telemetri
  • Araç takibi
  • E-Sağlık sistemleri
  • Kavşak teknolojileri
  • Tekne sistemleri

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

BELBİM kart yükleme işlemleri, internet sitesinden ve mobil uygulamadan yapılabilir. Yükleme işlemleri için kullanacağınız internet sitesi, bireysel.istanbulkart.istanbul şeklindedir. Bu adrese girdikten sonra sağ tarafta bulunan menüden "Giriş Yap" seçeneğine tıklamalısınız.

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Gelen ekranda sizden cep telefon numaranız istenir. Telefon numaranızı ardından şifrenizi girerek sisteme ulaşabilirsiniz.

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Son olarak cep telefonunuza gelen şifreyi ekranda belirtilen yere girmelisiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra kendi sisteminize ulaşırsınız.

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Sisteminize girdikten sonra İşlemler kısmından çeşitli işlemler yapabilirsiniz. Yapabileceğiniz işlemler şunlardır:

  • Yeni İstanbulkart ekleme
  • TL yükleme
  • Dolu dolu TL yükleme
  • Abonman yükle
  • Bakiye aktarımı yap

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

İstanbulkart Ekle yazan kısımdan kendi kartınızı ya da başkasının kartını sisteme ekleyebilirsiniz.

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kart ekleme işlemi için sizden kartınızın seri numarası, kart numarası ve kart ismi istenir.

BELBİM Kart Yükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

TL yükleme kısmından bakiye yükleme işlemi yapabilirsiniz.

2023/03/post-1679072952-3537-belbim-yukleme.webp

Yükleme işlemini kredi kartınızı sisteme kaydederek yapabilirsiniz. Dolu Dolu TL yükle kısmında Fibabanka kredisi kullanarak yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Fibabanka kredisi ile İstanbulkart'a yükleme yapabilirsiniz.

Abonman yükleme işlemi, kart numarası ve seri numarası ile yapılır. İstanbulkart internet sitesinden kartlarınız arasında bakiye transferi yapabilirsiniz. Kart başvuruları da İstanbulkart internet sitesinden yapılabilir. Tüm kart türlerine internet sitesi üzerinden başvurabilirsiniz.

2023/03/post-1679072951-6129-belbim-kart-basvurusu-1.webp

Yukarıdaki kartlardan size uygun olanı seçerek başvuru aşamasına geçebilirsiniz.

2023/03/post-1679072951-8692-belbim-kart-basvurusu-2.webp

BELBİM Kart Sorgulama Nasıl Yapılır?

BELBİM Kart sorgulama yapmak için İstanbulkart internet sitesinden Kartlarım kısmına giriş yapmalısınız. BELBİM bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme için Kartlarım kısmına tıkladıktan sonra mevcut kartınızın bakiyesini görebilirsiniz.

2023/03/post-1679072952-1241-belbim-sorgulama.webp

Ancak daha önce sisteme kartınızı eklemediyseniz önce kart eklemesi yapmalısınız. Bunun için Kartlarım kısmından Kart Ekle yazan yere tıklamalısınız. Kart numarası ya da seri no ile ekleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Eğer henüz kartınız yoksa kart başvurusu alanından başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Başvuru ekranında sizden istenen bilgileri girerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru ekranında sizden adres, adres, telefon numarası gibi çeşitli bilgiler istenir. Bu bilgileri doldurarak başvuru aşamasını tamamlayabilirsiniz.

BELBİM Kart Tarifesi Ne Kadardır?

BELBİM kart tarifesi kullanılan toplu taşıma aracına ve kart türüne göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra güzergahlara bağlı olarak da tarifede değişiklik olur. İstanbulkart'ın mevcut ücretleri şu şekildedir:

  • Tam bilet ücreti olarak 7,67 TL alınır.
  • Öğrenci ücreti 4,83 TL alınır.
  • Öğretmen ücreti 7,09 TL'dir.
  • Tam abonman 777 TL
  • Öğrenci abonman ücreti 140 TL

BELBİM Kart Çeşitleri Nelerdir?

BELBİM kart çeşitleri arasında farklı seçenekler vardır. Bunlar; öğrenci, öğretmen, 60 yaş üstü, mavi kart, basın mensubu olarak sıralanabilir. Aynı zamanda ada sakini mavi kart, 65 yaş üstü, spor İstanbul üye kartı, Anne kart ve kırmızı İstanbul kart gibi farklı seçenekler de vardır. Kart başvurunuzu internet üzerinden yapabilirsiniz. Gerekli sorgulamalar, internet üzerinden yapılır ve kartınız adresinize gönderilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesine başvuru sonrasında evrak teslimi yapmalısınız.

Kart başvurunuzu bizzat İstanbul Büyükşehir Belediyesine giderek de yapabilirsiniz. Kartınızla ilgili yaşadığınız problemleri, 153 Çözüm Merkezi üzerinden çözebilirsiniz. cozummerkezi.ibb.istanbul adresinden yardım başvurusu yapabilirsiniz.

BELBİM'in sağladığı avantajlardan biri de İstanbulkart Mobil ile ödeme yapabilmektir. Eğer fiziksel kartınız yanınızda değilse ödemeyi mobil uygulamada bulunan karekodu okutarak yapabilirsiniz. Bunun için İstanbulkart Mobil üzerinden dijital kart oluşturma işlemlerini yapmalısınız. Dijital kartla da aynı şekilde indirimlerden ve sunulan avantajlardan yararlanabilirsiniz.

BELBİM Kart Çıkarmak İçin Hangi Evraklar Gerekir?

BELBİM kart çıkarmak için gerekli evraklar, kart türüne göre değişiklik gösterir. Öğrenci kartı için yapılacak başvurularda sizden öğrenci belgesi talep edilir. Bunun yanı sıra nüfus cüzdanı, fotoğraf giibi belgelere de ihtiyaç vardır. Başvurularınızı başvuru merkezlerinden yapabilirsiniz. İstanbul'un birçok yerinde başvuru merkezi mevcuttur.

BELBİM Kart İşlemlerini Nasıl Yapabilirim?

BELBİM kart işlemlerini online olarak yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kart başvuru merkezlerinden de işlem yapabilirsiniz. Normal İstanbulkart aldığınız takdirde herhangi bir belge ibraz etmenize gerek kalmaz. Ancak eğer ücretsiz ve indirimli İstanbulkart alacaksanız sizden istenen belgeleri belediyeye vermeniz gerekir.

İstanbulkart'ı farklı ayrıcalıklardan yararlanmak için de kullanabilirsiniz. Çeşitli firmalar, İstanbulkart'a özel ayrıcalıklar sunar. İndirim, bir alana bir bedava gibi kampanyalardan yararlanmak için İstanbulkart sahibi olmalısınız. Bu tür kampanyaları İstanbulkart internet sitesi ve mobil uygulama üzerinden takip edebilirsiniz. Mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden üye girişi yaptıktan sonra tamamen size ait olan kısma ulaşırsınız. Bu kısımda kartlarınızı kaydederek kartınızla ile ilgili tüm işlemleri yapabilirsiniz.

Kart işlemlerini online olarak yapmak size ciddi anlamda zaman kazandırır. Aynı zamanda kartınızın durumunu da online olarak takip ederek sorunsuz bir kullanım şansı elde edebilirsiniz. İstanbulkart'ın kaybolması halinde İstanbulkart Başvuru Merkezine bilgi vermelisiniz. Kartınızın arızalanması durumunda ise arızalı kartınızı BELBİM'e göndermelisiniz. PTT şubesinden kartınızı BELBİM'e ileterek abonman aktarım talebinizi yetkililere ulaştırabilirsiniz. Bakiye aktarım işlemleri ve abonman aktarımları aynı gün içerisinde yapılır. BELBİM bakiye sorgulama, öğrenme ve yükleme işlemlerini düzenli olarak yaparak kartınızı kesintisiz olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu nedenle bir an önce mobil uygulamayı yüklemenizde ve internetten üyelik oluşturmanızda fayda vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

BELBİM kartınızda ne kadar olduğunu öğrenmek için Alo 153'ü arayabilir ya da online olarak işlemleri yapabilirsiniz.

İstanbulkart mobil yükleme işlemi yapmak için mobil uygulamayı kullanabilirsiniz.

İstanbulkart bakiye sorgulama işlemi İstanbulkart internet sitesinden ve mobil uygulamadan yapılabilir.

İlgili Yazılar