Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız? 11 Yöntem

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 6 Aralık 2021
  • 465 okunma

Her ay elimize geçen parayla mutfak masrafları, kira, taksitler, eğitim ve eğlence gibi pek çok harcama yapmak durumundayız. Üstelik gelirimizin çoğu bu giderlere gider ve kenara ayıracak pek paramız kalmaz. Ayrıca sıklıkla bu harcamalara gelen zamlarla bütçe planlamamızı yeniden düzenlememiz gerekir.

Peki artan harcamalara ne çözüm bulabiliriz? Kira ve eğitim giderleri için yapabileceğimiz pek bir şey olmasa da doğalgaz, elektrik ve su gibi faturalarımızdan tasarruf ederek masraflarımızı azaltabiliriz. Elektrik ise evlerimizde en çok kullandığımız enerjidir. Dolayısıyla öncelikle elektrik tasarrufu yaparak giderlerimizi kısabiliriz. İşte elektrik tasarrufu için yapabileceğimiz şeyler…

1. Gereksiz Işıkları Söndürmek

Gereksiz Işıkları Söndürmek

Hayatınızın hangi alanında tasarruf yapmak isterseniz isteyin, ilk olarak atılması gereken adım ihtiyacınız olup olmadığına karar vermektir. Haliyle elektrik faturasından tasarruf etmek için, öncelikle evinizin aydınlatma gerektirmeyen bölgelerinde ampulleri söndürmek son derece etkili adım olacaktır. Öte yandan hemen geri dönecek olsanız bile çıktığınız odadan çıkarken ışıkları söndürmek yine faydalıdır.

Ampullerin yalnızca 5 dakika bile gereksiz yanması, 1 ayda 150 dakika, 1 yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa elektrik harcanmasına neden olur. Kısacası yaptığınız 5 dakikalık tasarruf bile size önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

2. Kullanılmayan Elektrikli Eşyalar

Kullanılmayan Elektrikli Eşyalar

Telefonumuzun pili tamamen dolduğunda onu şarjdan çıkarırken çoğu zaman şarj aletini prizden çekmeye üşeniriz. Ancak bu fazladan elektrik harcamamıza neden olur. Üstelik bu yalnızca şarj aletlerimiz için geçerli değildir.

Su ısıtıcıları, fön makineleri, hatta televizyonlar gibi diğer bütün elektrikli aletlerin kullanılmadıklarında prizden çekilmesi gerekir. Çünkü fişi prize takılı olmasına rağmen kullanılmayan ürünlerin elektrik harcamadığını düşünseniz de bu büyük yanılgıdır. Fişi takılı kalan elektrikli ürünler, çalıştıkları zamanki kadar olmasa da elektrik harcamaya devam ederler. Haliyle konu elektrik tasarrufu olduğunda kullanılmayan elektronik ürünlerin fişlerini prizden çekmek fazlasıyla işe yarayacaktır. Ayrıca her seferinde prizden çıkarmak istemiyorum diye düşünüyorsanız, tasarruflu prizler kullanmayı tercih edebilirsiniz. Elektronik cihazlar kullanılmadığında, bu prizler cihazın elektrik tüketmemesini sağlar.

3. Enerji Tasarruflu Ampuller

Enerji Tasarruflu Ampuller

Kış mevsiminde elektriği en çok tüketen şey evlerimizdeki ampullerdir. Kullanılmayan ışığı söndürmek büyük oranda işe yarasa da havanın erken kararması ve geç aydınlanması ya da yağmurlu havalarda evin içerisinde karanlığın hakim olması sürekli kullanılan odalarda ışığın daima açık olmasını gerektirir. Bu sebeple elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri kullandığımız ampullerdir.

Peki hangi ampullerle elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz? Cevabımız kesinlikle LED ampuller olacaktır. Çünkü bu ampuller klasik ampullere kıyasla %80 daha az enerji harcarlar. Öte yandan klasik ampullerin ürettiği ışığı çok daha düşük Watt değerleriyle üretirler ki bu da daha fazla enerji tasarrufu anlamına gelir. Yaptıkları enerji tasarrufunun yanında LED ampullerin ortalama ömrünün 10 yıl olması da bütçenize epey katkı sağlayacaktır.

Evin iç bölümlerinde tasarrufu sağladıktan sonra bahçe ve balkon gibi alanları da düşünmek gerekir. Bu alanlar için başka seçenekler mevcuttur. Örneğin güneş enerjili lambalar bu alanlarda elektrik harcamasını azaltmanın en iyi yoludur. Bu tür lambalar gün boyu güneşten aldıkları enerjiyle akşamlarınızı aydınlatır ve aydınlatma elektrik faturanıza yansımaz.

4. Beyaz Eşyaların Enerji Sınıfı

Beyaz Eşyaların Enerji Sınıfı

Gelelim en çok elektrik harcayan diğer ürünlere… Beyaz eşyaları kullanırken dikkat edilen noktalar elektrik faturasından tasarruf sağlasa da eşyaların enerji sınıfları bu konuda çok daha önemlidir. Bu anlamda enerji sınıfları hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerekebilir.

Beyaz eşyaların enerji sınıfları artı işaretleri ve harflerle belirtilir ve bu sınıflar kullanılan elektrikli ürünün harcadığı enerji miktarıyla ilgili bilgi verir. Harfler ilerledikçe eşyanın enerji verimliliği düşer: A enerji sınıfı buzdolabı, B enerji sınıfına göre çok daha tasarrufludur. Artı işaretiyse yalnızca A sınıfında eklenmektedir. Yine aynı şekilde daha fazla artı eklendikçe enerji verimliliği yükselmektedir: A+++ çamaşır makinesi, A+’ya kıyasla daha fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır.

5. Buzdolabı ve Derin Dondurucu Kullanımı

Buzdolabı ve Derin Dondurucu Kullanımı

Beyaz eşyaların enerji sınıflarından bahsettikten sonra her eşya için ayrıca enerji tasarrufu tüyoları vermek mümkündür. Buzdolapları ve derin dondurucular için şöyle sıralayabiliriz:

  • Derin dondurucu veya buzdolabını doğru konuma yerleştirmek, harcadığı enerji miktarını etkileyebilir. Bu eşyalar güneş almayan, hem arkası hem yanları hava alacak biçimde yerleştirilmelidir.
  • Bu ürünler ayarlanan sıcaklık ayarını koruma mantığıyla çalışır. Kapaklarını sürekli açıp kapatmak veya kapasitelerini aşacak kadar yiyecek koymak cihazların ayarlı derecelerini korumak için daha fazla çalışmasına ve fazla enerji harcamasına neden olur.
  • Sıcaklık ayarını idealden daha düşük dereceye getirmek besinlerin bozulmasına ve elektrik tüketiminin artmasına sebep olur. İdeal dereceler soğutucu kısmı için +4°C, dondurucu kısmı için -18°C’dir.

6. Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kullanımı

Çamaşır ve Bulaşık Makinesi Kullanımı

Buzdolabında olduğu gibi çamaşır ve bulaşık makinesi kullanımında da enerji tasarrufu adına dikkat edilebilecek noktalar vardır:

  • Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam dolmadan çalıştırmak hem fazla elektrik hem de fazla su tüketimine sebep olur.
  • Günümüzde pek çok çamaşır makinesinde ‘eko’ programlar bulunur. Bu programlar su ve elektrik tüketimi anlamında daha fazla tasarruf edilmesini sağlar.

7. Fırın Kullanımı

Fırın Kullanımı

Fırın kullanırken elektrik tasarrufu sağlayan önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Fırında pişirilen yemeklerin yapımında genellikle fırının önceden ısıtılması gerektiği söylenir. Fırını ısıtırken gerekenden fazla çalıştırmamak etkili olabilir.
  • Çalışırken sürekli fırının kapağını açmak, içerideki sıcaklığı azaltarak yemeklerin daha uzun sürede pişmesine ve haliyle fırının daha fazla çalışmasına sebep olabilir.

8. Ocak Kullanımı

Ocak Kullanımı

Şimdilerde çoğu evde doğalgazlı ocak kullanılmasına rağmen hem gazlı hem elektrikli ocaklarda enerji tasarrufu sağlamanın yolları vardır:

  • Evinizde elektrikli ocak varsa, tencereye uygun ebatta göz tercih etmelisiniz. İhtiyaçtan büyük olan gözler gereksiz enerji harcayacaktır.
  • Ocağınız gazlıysa ancak elektrikle ateşleniyorsa pişirme işleminden sonra fişini prizden çıkarmalısınız.

9. Klima Kullanımı

Klima Kullanımı

Isınmak için klima kullanıyorsanız, evinizde sürekli büyük oranda elektrik harcanıyor demektir. Bu enerjiden tasarruf etmek için şu yollara başvurabilirsiniz:

  • Klimayı ideal oda sıcaklığından daha fazla veya daha az dereceye ayarlamak enerji tüketimini artırır. Genel kabule göre ideal oda sıcaklığı 21-22°C’dir.
  • Klima bakımı ve temizliğinin düzenli yapılması son derece önemlidir. Yapılmadığında filtreler kirlenebilir ve evdeki hava kalitesinin azalmasının yanı sıra istenen sıcaklığa ulaşmak daha zor hale gelir. Bu da klimayı daha yüksek derecelerde çalıştırmaya ve daha fazla enerji harcanmasına neden olur.

10. Güneş Enerjisi ve Sürdürülebilir Yaşam

Güneş Enerjisi ve Sürdürülebilir Yaşam

Sürdürülebilir yaşam anlayışı sayesinde ihtiyaç duyduğumuz kaynaklara ulaşmak daha kolay hale gelebilir. Üstelik bunu başarmak o kadar da zor değildir. Yalnızca harcamalarımızdan tasarruf yapmak için değil, doğaya karşı sorumlu olduğumuz için bunu yapabiliriz. Farkındalık seviyemiz arttıkça bu sorumluluğa göre hareket etmeye çalışmak yapabileceğimiz ilk şeydir. İhtiyacımız olmadan fazla fazla kullandığımız her şey hem doğaya zarar verir hem de bize gereksiz masraf olarak geri döner.

Peki sürdürülebilir yaşam nasıl mümkün olur? Güneş enerjisinden balkonlarda ve bahçelerde faydalanabileceğinizi daha önce belirtmiştik. Ancak tüm evinizin elektriğini bu şekilde üreterek hiç fatura ödemek zorunda olmadan yaşamanız mümkündür. Binaların veya müstakil evlerin çatılarına yerleştirilebilen güneş enerjisi panelleri sayesinde bu enerjiyi elektriğe çevirebilirsiniz. Böylelikle hem evdeki elektrikli cihazların çalışması için gereken ihtiyaç karşılanabilir hem de doğaya olan sorumluluğumuz yerine gelir.

11. İş Yerlerinizi De Unutmayın!

İş Yerlerinizi De Unutmayın!

Yalnızca evlerimizde değil, sürekli vakit geçirdiğimiz her yerde enerjiden tasarruf etmek önemlidir. Hem cebimiz için hem doğa için… Özellikle iş yerlerinde kullanılan fotokopi makinesi, sabit telefon ve projeksiyon gibi cihazlar ekstra enerji harcarlar. İşte iş yerlerinde elektrik tasarrufu yapmak için bazı yollar:

  • Kullanılmayan toplantı odaları gibi bölgelerde ışıkların kapalı tutulması,
  • Telefon ve fakslar için geçerli olmayabilir ancak fotokopi makinesi ve projeksiyon gibi cihazlar kullanılmadığında kapatılması,
  • Aynı şekilde bilgisayarların kullanım dışında kapatılması,
  • Ofis elektrikle ısınıyorsa gerekli dış yalıtım adımlarının atılması,
  • Ofisin balkon ve bahçe gibi dış alanlarında güneş enerjisi kullanımına ağırlık verilmesi,
  • Klasik ampuller yerine elektrikten tasarruf etmeyi sağlayan ampullerin kullanılması,
  • İş yeri mutfağında bulunan küçük ev aletlerinin kullanılmadığında fişlerinin çıkarılması gibi detaylar büyük oranda elektrik tasarrufu sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Bunu anlamak için evinizdeki elektrikli cihazların Watt (saatte tükettikleri enerji miktarı) değerlerine bakmanız gerekir. Örneğin 2100 Watt ütüyle 2400 Watt saç kurutma makinesi karşılaştırıldığında, 1 saat içerisinde ütünün daha az enerji harcadığını söyleyebiliriz. Ancak cihazların kullanım süreleri de oldukça önemlidir.

Elektrik ve doğalgaz gibi enerjilerin fazla kullanımı faturaların kabarık olmasına ve doğaya zarar gelmesine sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu tür enerjilerden tasarruf etmek hem bütçeniz hem de doğa için son derece önemlidir.

İlgili Yazılar