Hobi Amaçlı Çalınabilecek Müzik Aletleri
- Cahil Uzman yazdı.
- 10 Mayıs 2022
- 608 okunma
Müziğe ve müzik aleti çalmaya ilgi duyuyorsanız eğer bu yazının ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu yazımız hobi amaçlı çalınabilecek müzik aletleri ile ilgili!
İnsan her yaşta yeni alışkanlıklar edinebilir, yeni bilgiler öğrenebilir ve eğer biraz ilgi, biraz da yetenek varsa müzik aleti çalmayı dahi deneyebilir. Yeter ki isteyin…
Aslına bakarsanız hemen herkes hayatının belirli dönemlerinde herhangi bir müzik aleti çalabiliyor olmayı istemiştir. Siz de boş zamanlarınızı daha keyifli hale getirmek için, kişisel arzunuza uygun müzik aleti edinerek işe başlayabilir ve belki de çocukluk hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Birazdan size hobi amaçlı olarak çalabileceğiniz müzik aletlerini sıralayacağız ama öncesinde neden müzik aleti çalmayı denemelisiniz sorusuna cevap arayalım…
Hobi Amaçlı Müzik Aleti Çalmanın Faydaları Neler Olabilir?
Hobi amaçlı müzik aleti çalmak, size pek çok fayda sağlayabilir. Müzikle uğraşmak ruhu dinlendiren en önemli aktivitelerden biridir ve müzik aleti çalan kişinin ruh hali sakin ve keyifli olur. Dinlenmiş ruh hali sizi rahatlatacaktır. Günün hemen her saatinde kendinizle baş başa kalarak yeni hobinizle uğraşabilir ve kendinize deşarj alanı yaratabilirsiniz. Hele başarma duygusunu da tattınız mı, elinizden düşürmezsiniz artık… Eğer biraz ileri seviyeye de taşıdıysanız yerel etkinliklerde, dost meclislerinde hünerlerinizi de sergileme fırsatınız olabilir. Yahut yalnızca kendiniz için çalarsınız…
Hobi Amaçlı Çalınabilecek En Doğru Müzik Aletleri Nelerdir?
Hobi amaçlı müzik aleti çalmak istemenin ardında yatan temel arzu; insanın kendisini mutlu hissedeceği işlerle meşgul olma arzusudur. Farklı müzik aletleriyle yapılan müzikleri dinlerken yaşanılan güzel hisler, kişide o müzik aletlerini kendisi çalma hevesini yaratabilir.
Günlük yaşamın yorgunluklarını ve ağırlıklarını geride bırakmanıza olanak verecek, çalması ve sahip olması kolay sayılabilecek en doğru müzik aletlerini sizin için araştırdık.
1. Darbuka
Darbuka ya da bilinen diğer adıyla dümbelek, Orta Doğu ve Balkanlarda kullanılan bu vurmalı çalgı, çıkardığı tınılarla insanın içini kıpır kıpır edebilir. “Düm” “tek” seslerinin yarattığı atmosferi çalarken hissetmenin ayrıcalığını yaşarsınız. Hele bizim toplumumuzda darbukanın girmediği eğlence ortamı ortamdan sayılmaz. Göbek atmanın en keyifli yanıdır darbuka eşliği… Melodisi son derece tanıdık, üstelik sahip olmak da kolay…
2. Tef
Yuvarlak tahta kasnağa tek ya da iki yönlü olarak deriden örtü gerdirilerek yapılan, hafif el ve parmak darbeleriyle çalınan bu müzik aleti bizim müzik kültürümüzde çok tanıdık olduklarımızdandır. Öğrenmek de çalmak da son derece kolaydır. Birkaç temel vuruş tekniği öğrendiğinizde, rahatlıkla tef çalabilirsiniz. Müzik kulağınızı geliştirmede de son derece etkili olacağını söylemeyi unutmayalım.
3. Bongo
Birbirine bitişik iki davuldan ibarettir. Bongo dizler arasına yerleştirilerek çalınıyor. Avuç içinin ve parmak uçlarının davulların üstüne vurulması suretiyle ses çıkarılır. Bizim darbukamıza da benziyor aslen. Latin müziğinin en bilinen unsurlarından olan bu müzik aleti ile siz de Latin ezgilere eşlik edebilirsiniz. Son derece eğlenceli ve pratik olarak taşınabilir. Bongo ile hünerlerinizi göstermeye hazır mısınız?
4. Orkestra Çanı
Piyano klavyesine benzer biçimde tasarlanmış, ayarlı tuşlardan oluşan vurmalı çalgıdır. Özgün adı glockenspiel olan bu müzik aleti ksilefona da benzetilebilir. Ancak bunun çubukları ahşap değildir. Metal plakaları vardır. Metal ksilefon gibi de düşünebilirsiniz. Sesi kolayca ayırt edilebilir; berrak ve dikkat çekicidir. Sizin için adeta oyun aracı vazifesi görebilecek orkestra çanının, son derece eğlenceli seçeneklerden olacağını tahmin ediyoruz.
5. Org
Elektronik org olarak da bilinir. Klavyeli olması nedeniyle piyanonun elektriklisi olarak düşünülebilir. Piyano çalmanın prensipleri org için de geçerlidir ancak piyanodan farklı fonksiyonları ile daha eğlendirici olabilir. Piyano için geç kaldığınızı düşünüyorsanız, size benzer lezzeti yaşatabilecek en yakın müzik aleti org olacaktır. Üstelik taşınabilir ve görece daha ekonomiktir.
6. Mızıka
Mızıka Blues müziğinin arpı olarak da tanımlanmaktadır. Hobi olarak çalınabilecek müzik aletlerindendir. Akort etme sorunu yoktur; güçlü nefes üflemeniz kaydıyla melodik sesler çıkartmanız yeterlidir. Mızıkadan rahatsız edici sesler de çıkmaz üstelik. Yani çevremi rahatsız ederim endişesine kapılmanıza da gerek yok. Mızıka son derece küçük olduğu için yer kaplamaz ve rahatlıkla her yere taşıyabilirsiniz. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde özgürce denemeler yapabilirsiniz.
7. Marakas
İçi oyuk ya da oyulmuş olan gövdesinde bulunan ve ses çıkaran parçalar sayesinde sallamak suretiyle ritim oluşturan müzik aletidir marakas. Çeşitli ağaçlardan ve plastikten üretilmiş çeşitleri vardır. Afrika müziğinin unsurlarından olan marakas Latin Amerika müziklerinde de kullanılıyor. Marakas çalmak için öyle derin müzik bilgisine de ihtiyacınız olmayacak. Elinizle tutup sallamanız, başka müziklere ritim tutarak eşlik etmeniz yeterli. Sevdiğiniz müziklere uydurabilir ve dilediğinizce çalabilirsiniz.
8. Ukulele
Gitarın küçüğü diye bilinse de bu doğru değildir. Başlı başına ayrı müzik aletidir. Evet, gitara benzer ancak ukulelede sadece 4 çalma teli bulunur ve aslen Hawai çalgısıdır. Öğrenmesi oldukça kolaydır, çalması keyiflidir, üstelik telleri naylon olduğu için parmakları da acıtmıyor. Gitara göre daha ekonomik olduğu da söylenebilir. Ukulele ile çok çabuk öğreneceğiniz birkaç akorla sevdiğiniz basit şarkıları çalabilirsiniz. Bu sevimli müzik aleti sizin için gitara geçmeden önceki aşama da olabilir belki, ne dersiniz…
9. Kazoo
Afro-Amerikan kökenli olduğu düşünülen bu müzik aleti de üfleyerek çalınıyor. Aslında üflemekten çok ezgiyi mırıldanmak desek daha doğru olabilir. Bu mırıldanmadan oluşan salınımlı hava, oluşturduğu basınçla kazoonun zarını titreştiriyor. Bu sesi şiddeti sizin mırıltınızın frekansına ve yüksekliğine bağlıdır. Bu minicik, kendine özgü sesiyle ilgi çekici müzik aleti, sizin için çok keyifli başlangıç olabilir. Kimilerine göre bu aletin sesi, çocukken tarağı kâğıtla sarıp üflediğimizde çıkan sesleri andırıyor. Kazoo üfleyip mırıldanarak rahatlıkla şarkılarınızı icra edebilirsiniz…
10. Blok Flüt
Resim: https://woodenearth.com/
Orta öğretim yıllarında, müzik derslerinin demirbaşlarından olan blok flüt de öğrenmesi son derece kolay; ister notayla ister kulaktan müzik yapabileceğiniz üflemeli müzik aletlerindendir. Ağaç ya da plastik malzeme ile üretilen çeşitleri bulunan flüt piyasadan oldukça uygun fiyatlara ve rahatlıkla temin edilebilir. Hobi amaçlı çalınabilecek müzik aletleri başında gelir. Geçmişte sizi blok flüt çalmak konusunda üzmedilerse tabi…
11. Gitar
Genellikle altı telli, ses perdeleri bulunan gitar en ilgi duyulan; en popüler müzik aletlerinin başında gelir. Çoğu insanın çalmaya en çok heves ettiği müzik aleti olduğu da söylenebilir. Baskın elinizle telleri titreştirerek çalarken aynı anda diğer elinizin parmaklarıyla seçili tellerin ses perdelerine bastırarak çalmanız gerekiyor. Tellere vurmak için pena veya pick kullanılıyor. Akdeniz Akşamları şarkısını ömrünüzde tek sefer bile olsa gitar eşliğinde dinleyenlerdenseniz ben de çalmalıyım hissine zaten kapılmışsınızdır… Gitar çalmak kolay değil belki ama tadına vardığınız andan itibaren sizi bambaşka yerlere götürecektir.
12. Piyano
Piyano da gitar gibi popülaritesi yüksek fakat prensipleri sanıldığından daha zor müzik aletlerindendir. Müzikle profesyonel ilişki içinde olan hemen herkespiyano öğrenmekve piyanoda ustalaşmak için çalışır. Ancak bu hobi olarak piyano çalınamayacağı anlamına gelmiyor elbette. Tek veya iki elinizi kullanarak şarkıları dilediğiniz şekilde çalabilir, farklı melodiler deneyebilirsiniz. Zamanla koordinasyonuz güçlenecektir.
Bilgisayar klavyesi kullanabiliyorsanız, piyano tuşlarına da basabilirsiniz değil mi? Kimse sizden piyano virtüözü olmanızı beklemeyecek merak etmeyin. Yalnız tek başınıza bu işi tek başınıza yapabileceğinizi de zannetmeyin. Ders almalısınız. Eğer bütçeniz bunun için elverişli değilse internette yer alan video-derslerden de yararlanabilirsiniz. Hobi amaçlı piyano çalmak sizin için hem çok keyifli, hem çok klas hem de müzik zevkinizi üst seviyeye taşıyacak harika deneyimler yaşamanıza olanak sağlayacaktır.
Amatör olarak müzik yapmaya ilgi duyanlar ya da hobi amaçlı çalınabilecek müzik aletlerini öğrenmek isteyenler için, birkaç fikir verebilmişizdir umarız. Siz siz olun; müzik veya başka herhangi bir şey konusunda, ilk kez veya yeniden başlamak için asla geç olmadığını unutmayın…
Sıkça Sorulan Sorular
Gövdesindeki 64 tane (her biri 3’lü grup olan) telden oluşan müzik aletidir. Her telin iki yanında sesleri kısaltıp uzatmaya yarayan demir klipsler/tırnaklar bulunur. Kanun çalan kişi her iki elinde işaret parmaklarına geçirdiği demir penaları kullanarak icrada bulunur. Akustik ve dinlendirici özelliği nedeniyle eski çağlarda ruh sağlığı tedavilerinde kullanıldığı biliniyor.