Astrolojide Hava, Su, Ateş ve Toprak Elementlerinin Özellikleri ve Burçlar
- 26 Ağustos 2021
- 886 okunma
Ametist, olağanüstü mor tonuyla doğada rahatlıkla ayırt edilebilen kuvars minerallerinin üyesidir. Hatta ‘mor kuvars’ olarak adlandırıldığı yerler bile vardır. Bu doğal taşın rengi, açık leylaktan parlak mora dek uzanabilen çeşitli tonlarda olabilir. Ametist taşının, tarihi açından genelde kraliyet ailelerinde ayrıldığı görülür ancak günümüzde zarif takılarda ya da dekorasyon objelerinde de kullanılır. Taş, tema olarak dinginliği ve sakinliği ifade eder.
Tarih boyunca bu güzel taşın pek çok farklı niteliğe sahip olduğu düşünülmüştür. Örneğin olumsuz düşünceleri kontrol ettiği ya da askerleri savaştaki yaralanmalardan koruduğu gibi farklı fikirler ortaya atılmıştır. Ancak ametist taşının kökleri esasında Antik Yunan’a kadar uzanır. Taşın adının Yunanca kelime ‘amethystos’tan türediği düşünülmektedir. Bu kelime ise, ‘sarhoşluğa çare’ veya ‘ayık’ anlamlarına gelmektedir. Dolayısıyla Yunan mitolojisinde taşı üstünde bulunduran kişilerin sarhoş olmayacağına veya tamamen ametistten yapılmış kadehten içki içildiğinde sarhoş olunmayacağına inanılmaktadır.
Ayrıca Doğal Taş Temizliği Nasıl Yapılır? adlı yazımızı inceleyin!
Ham ametist, dışarıdan görüldüğünde sadece kaya parçası olduğu sanılabilir. Ancak içi açıldığında parlak ve güzel kristallerle dolu mor renkli taş çıkar. Bilimsel olarak bakıldığında, ametist kütlelerinin oluşumu iki aşamadan ibarettir. Bu aşamalardan ilki, boşluk oluşumu; ikincisi ise kristallerin oluşumudur. Lav kabarcıklarına gaz boşlukları sıkışır, bu sıkışmanın sonunda volkanik kayaların içinde boşluklar oluşur. Ardından, zamanla bu boşlukların içi silika açısından zengin olan sıvıyla dolar. İşte bu sıvı zaman içinde ametistin kristallerini oluşturur. Anlatımı bu kadar kısa sürse de mor kristallerin oluşma süresi milyonlarca yıl sürebilir, yani bugün gördüğünüz ametistlerin tarih öncesi çağlarda oluştuğunu söylemek mümkündür.
Bu değerli taşın yatakları dünyanın hemen hemen her yerinde bulunabilir. Özellikle volkanik kayalar bakımından zengin Brezilya, Hindistan ve Uruguay’da fazla miktarda ametist yatağı bulunur. Bu bölgeler arasından en çok tanınanı Rio Grande Do Sul’daki maden yatağıdır. Öte yandan, özellikle son zamanlarda Rusya ve Sibirya’da ametistin ticari amaçlı çıkarıldığı bilinmektedir. Türkiye’de ise Ordu-Fatsa, Balıkesir-Dursunbey, Çanakkale-Lapseki, Yozgat-Şefaatli, Giresun-Şebinkarahisar ve Ordu-Gölköy bölgelerinde bu değerli taşın kristallerine rastlamak mümkündür.
Ametist, tıpkı diğer doğal taşlar gibi belirli kriterler düşünülerek değerlendirilir. Bu kriterler, taşın saflığını ve kalitesini ortaya çıkarır. Ametist taşı seçerken göz önünde bulundurulması gereken 3 temel unsur vardır: Netlik, renk ve kesim. En önemli faktör renktir. Başlarda da söylediğimiz gibi morun pek çok tonu olabilen ametistin morluk derecesi ve yoğunluğu ne kadar artarsa, değeri de aynı oranda artar.
En bilinen ve iyi tonlar şöyledir: Koyu menekşe, lavanta, açık leylak, leylak, mavi menekşe, koyu kırmızı ve parlak kırmızı. Öte yandan, kaliteli ve orijinal ametist göz alıcı seviyede parlak olmalıdır. Eğer yapabiliyorsanız, taşı almadan önce mutlaka güneşteki haline bakmalısınız. Bu değerli taş, kütle halinde ya da çok farklı şekillerde bulunabilir. Kendi kullanım alanınıza en uygun olanı seçmelisiniz. Genellikle enerji çalışmalarında oval veya piramit; dekorasyonda ise kütle formları tercih edilir.
Aldığınız ya da alacağınız ametist taşının gerçek olduğunu anlamanın en güvenli yolu, nitelikli mücevher değerlendirme uzmanı tarafından kontrol edilmesidir. Ancak bu uzmanlar genellikle yüksek fiyatlar talep eder. Bu yüzden ametist taşı alırken tanınmış ve güvenli satıcılardan almanız en mantıklı seçenek olacaktır. Ayrıca kendiniz deneyebileceğiniz yöntem de mevcuttur: Sertliğini test etmek. Bu değerli taş, normalde camı çizebilecek sertliğe sahip olur. Öte yandan gerçek ametist, yaz sıcağının ortasında bile soğuk olmalıdır. İmkânınız varsa, taşı altınıza yerleştirerek kısa süre bekleyin. Taş ısınıyorsa yüksek ihtimalle sahtedir çünkü orijinal ametist taşı ısı alışverişine elverişli değildir.
Değerli taşın bilinen pek çok faydası bulunur. Ametist, kullananlara pozitiflik ve sakinlik veren ‘hava’ elementi olarak tanınır. Sosyal olarak izole edilmiş, depresyonda ya da duygusal olarak zorlanmış hissettiğinizde, ametist taşını çevrenizde bulundurarak rahatlamanıza katkı sağlayabilirsiniz. Öte yandan, taşın yaratıcılığı ve tutkuyu tetiklediğini, dolayısıyla yaratıcı işlerle ve sanat dallarıyla uğraşanların çalışma alanlarında kullanabileceğini söylemek mümkündür. Bunlar dışında şöyle faydaları da bulunur:
Ayrıca Birbiriyle Uyumlu Doğal Taşlar Hangileridir? adlı yazımıza göz atın!
Taş, vücudunuza ve hanenize huzur, mutluluk, canlılık ve enerji katar. Hem dekorasyon amaçlı hem de enerji çalışmalarında kullanmak mümkündür. Ametisti yaşadığınız alana koyduğunuzda, yalnızca sizinle uyumlu olan enerjileri alır, olumsuz enerjileri yoldan çevirir ya da değiştirir. Öte yandan, üçüncü gözün ya da taç çakranıza koyduğunuzda geçmişte anımsayamadığınız şeyleri daha kolay hatırlamanıza ve ileri görüşünüzün gelişmesine katkı sağlayabilir.
Bu eyaletin resmi değerli taşı, ametisttir.
Ametist, mor renginden dolayı kraliyet hanedanlarını temsil eder; özellikle İngiltere’de kraliyetin nişan ve amblemlerinde kullanılmaktadır.