Gelmiş Geçmiş En İyi Kung Fu Filmleri Listesi

  • Minik Tospik yazdı.
  • 20 Haziran 2021
  • 5.709 okunma
  • 3 beğeni

Modern aksiyon filmlerinin temeli, pek çok Amerikalının Bruce Lee ve Jackie Chan filmlerinde ilk kez gördüğü dövüş sanatlarının stil ve ilkelerine dayanmaktadır, haliyle kung fu Amerikan sinemasının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Ancak bu kung fu rüyasının Amerika’nın hayal gücünü ele geçirmesi güçlü yetenek Bruce Lee’nin 32 yaşında zamansız ölümünün ardından izleyicileri büyülemesiyle gerçekleşmiştir. Şiddet içerikli olduklarını inkâr etmek doğru olmaz ancak kung fu filmlerinde şiddet şimdiye kadar çekilmiş hiçbir dövüş sahnesine benzemeyen fiziksel güzelliğe dönüşmektedir. İşte IMDb puanlarına göre en iyi 13 kung fu filmi

13. King Boxer - Five Fingers of Death (1972)

King Boxer

IMDb: 7,1

Yönetmen: Chang-hwa Jeong

Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş dağıtım alanı bulan ilk Çin kung fu filmi olan King Boxer’ın tarihsel önemini küçümsemek imkansızdır. Film, Shaw Brothers’ın şiddet içeren, aksiyon dolu film yapım formülünün mükemmelliğini belirtmektedir. Konusu ise oldukça tanıdıktır: Chao Chih-Hao isimli öğrenci, yaşlı ustası tarafından kötü adamları yenmek ve kızının elini evlilikle kazanmak üzere daha fazla beceri öğrenmesi için gönderilir.

Geniş kadrosuyla oldukça melodramatik, klasik hikaye anlatımına rağmen teknik stiliyle de dikkat çeker. Dövüş, sürekli, basit ve sinematik olup sahnelere şiddetli dürtüler katmaktadır. King Boxer, dövüş sanatları açısından mükemmel olmasa da en iyi kung fu filmlerinden olduğu ve ‘kung fu’yu Amerikan sözlüğünün parçası haline getirdiği kesindir.

Ayrıca Netflix'te En İyi 15 Afrika Konulu Film adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

12. Fist of Fury - Öldüren Karatecinin İntikamı (1972)

Fist of Fury

IMDb: 7,3

Yönetmen: Wei Lo

Bruce Lee ‘markası’ yoğunluğu, teknik olarak etkileyici ve şaşırtıcı derecede komik Fist of Fury ile sonuçlanan onurunu koruma ihtiyacıyla tezat oluşturmaktadır. Çin kung fu filmlerinin Amerikan kıyılarına ulaşan ilk dalgasının en komiklerinden olan filmde Lee, okulunun bütünlüğünü ve onurunu korurken aynı zamanda eski ustasının intikamını alması gereken dövüş sanatları öğrencisini canlandırmaktadır.

11. Iron Monkey (1993)

Iron Monkey

IMDb: 7,5

Yönetmen: Woo-Ping Yuen

Iron Monkey, genellikle kung fu hikayelerine konu olan 19. yüzyıldan kalma halk kahramanı olan Wong Fei-hong’un hikayesini anlatmaktadır. Robin Hood tarzı gezici savaşçıların dürüstlüğünü saray entrikalarının yozlaşması tezadıyla işleyen hikâye tanıdık ama aksiyon dolu hikâye anlatımı için harika perspektif sunmaktadır. Çoğunlukla, Iron Monkey tekerleği yeniden icat etmeye çalışmıyor; burada filmin amacı serseri kung fu sahnelerine nostaljik geri dönüşler sunmaktır.

10. Fist of Legends - Efsane Yumruk (1994)

Fist of Legends

IMDb: 7,5

Yönetmen: Gordon Chan

Bruce Lee’nin klasik Fist of Fury’sinin yeniden çevrimi olan Efsane Yumruk, Jet Li’yi uluslararası sinema ikonu haline getirmiştir. Fist of Fury ve diğer kung fu filmleri gibi, Fist of Legend da 1930’ların Japonya işgalini kemik kıran aksiyon sahneleri için tuval olarak kullanmaktadır. Plan, elbette, dövüş koreografisine ikincildir. Dövüş koreografı Yuen Woo-Ping ve Li arasındaki ortaklık, en iyi kung fu aksiyon sahnelerinden bazılarıyla sonuçlanmıştır ve her ikisinin de kariyerini uluslararası alanda başlatmıştır.

9. Police Story - Süper Polis (1985)

Police Story

IMDb: 7,6

Yönetmen: Jackie Chan, Chi-Hwa Chen

Tüm zamanların en iyi kung fu filmlerinden ve 80’lerin en iyi aksiyon filmlerinden olan Süper Polis, efsanevi Jackie Chan gücüyle yıllardır zirvelerde barınmaktadır. Filmde, Chan’in karakteri Kevin Chan dokunulmaz suç patronunun aleyhinde tanıklık edecek olan tanığı korumakla görevlidir. Bunu yapmak için yeraltı suç dünyasını ele geçirmenin yanında kendi yozlaşmış, çıkarsız ve dar görüşlü amirlerine karşı da mücadele etmesi gerekecektir.

Tüm zamanların en büyük virtüöz dövüş sanatları performanslarını sergileyen filmde, bir mağazanın tamamen yok edilmesini içererek doruk noktasına ulaşan savaş, filmde yer alan en büyük dövüş sahnelerindendir.

8. The Legend of the Drunken Master - Altın Yumruk 2 (1994)

The Legend of the Drunken Master

IMDb: 7,6

Yönetmen: Chia-Liang Liu, Jackie Chan

1978 Çin kung fu filmi The Drunken Master’ın devamı olan Altın Yumruk 2, Jackie Chan’in dünyaya komedi izlerinin gerçek boyutunu göstermesine izin verdi. İzleyiciler Chan’in ‘karmaşık’ ve ‘zor’ gösterilerini görmeye alışmış olsa da bu filmi diğerlerinden ayıran ‘neşeli’ niteliğidir. Filmdeki performansı, dövüş sanatları filmlerinde şimdiye kadarki en komiği seçilebilir. Filmin öncülü, Chan’in karakterinin sarhoş olma veya sarhoş gibi davranma becerisini dövüş yeteneğini artırmanın yolu olarak kullanmasıdır. Sonuç ise, şimdiye kadar çekilmiş en iyi filmlerden kabul edilen, yirmi dakikalık dövüş sekanslarında doruğa ulaşan, heyecan verici aksiyon ve çılgın komedidir.

7. Enter the Dragon - Ejderin Üç Fedaisi (1973)

Enter the Dragon

IMDb: 7,7

Yönetmen: Robert Clouse

Bruce Lee, kung fu türünün titanıdır ve benzersiz dövüş sanatları becerisiyle tüm dünyada sevilen karakterlerdendir. Enter the Dragon ise, Lee’nin yeteneğinin en iyi vitrinidir. Kötü adam Shih Kien, afyon ve köle ticareti yapan, hayal edebileceğiniz kadar korkaktır. Baş kahramanımızın görevi, sadece adamın suçlarını araştırmak değil aynı zamanda saray gibi ada mülklerinde düzenlenen büyük dövüş sanatları yarışmasını da kazanmaktır. Tüm aksiyon sahneleriyle dikkat çeken Bruce Lee’nin bu filmle olan duygusal bağ haliyle kariyerinde benzersiz yere sahiptir.

6. The 36th Chamber of Shaolin - Feleğin 36 Çemberinden Geçenler (1978)

The 36th Chamber of Shaolin

IMDb: 7,7

Yönetmen: Chia-Liang Liu

Batıdaki en iyi kung fu filmlerinden olan The 36th Chamber of Shaolin, 2007’de Amerikan kıyılarına vurduğunda, artık gözden düşmüş olan Weinstein Company sayesinde, ABD’deki kitlesel izleyiciler bu bilgiyi doğrulamıştır. San Te (Chia-Hui Liu) hayatı pahasına işgalci Mançu askerlerinden kıl payı kurtulur. Düşünceleri intikama dönüşür ve sıkı zihinsel ve fiziksel eğitimden geçen Shaolin rahiplerine katılır.

36. Çember ise San Te’nin pastoral geçmiş hayatını mahveden adamla yüzleşmeden önce ustalaşması gereken son eğitim seviyesini ifade eder. Filmin dövüş sahneleri harika olsa da onu türdeşlerinden ayıran felsefi derinliğidir. Kahramanın katlandığı her zorluk sadece fiziksel ders değil, aynı zamanda entelektüel ve duygusal gelişim içermektedir.

5. Kung Fu Hustle - Kung Fu (2004)

Kung Fu Hustle

IMDb: 7,7

Yönetmen: Stephen Chow

1940’ların Şangay’ında, gangsterler ve serserilerle dolu gecekondu mahallesi Pigsty Alley’de geçen Kung Fu Hustle, şimdiye kadar yapılmış en müstehcen ve koreografisi titizlikle yapılmış en iyi kung fu filmlerindendir. Bazıları, baltalı gangsterleri ve insanların canına okurken bile zincirleme sigara içebilen yaşlı ev sahibesiyle Kung Fu’yu çok hafif yürekli ve hayalperest bulmaktadır. Ancak, dövüş sanatları filmlerinde görülebilecek en çılgın, en gülünç gösterilerden bazılarını beğenmek için filme olan inançsızlığı askıya almak oldukça mantıklıdır.

4. Crouching Tiger, Hidden Dragon - Kaplan ve Ejderha (2000)

Crouching Tiger, Hidden Dragon

IMDb: 7,8

Yönetmen: Ang Lee

70’lerin kung fu filmlerinin Amerika’yı Çin dövüş sanatlarına yöneltmesi gibi Kaplan ve Ejderha da Batı dünyasına dövüş sanatları filmlerinin yüksek sanat olabileceğini göstermiştir. Ang Lee’nin filmi finansal ve kritik başarılardandır. Amerikalıları mest etti ve toplam dokuz adaylıkla dört Oscar kazanmıştır. Dövüş sahneleri, Lee ve ünlü dövüş koreografı Yuen Wo-Ping’in iziyle unutulmaz olmuştur. Çarpıcı görsellerinin yanında, oyunculukları ve hikâye anlatımıyla standart kung fu değerinin ötesine geçmiştir. Onur, intikam ve sonsuz aşk temaları dövüş sanatları kadar göz kamaştıran film, sinemanın en büyük başyapıtlarından olmuştur.

3. Hero - Kahraman (2002)

Hero

IMDb: 7,9

Yönetmen: Yimou Zhang

Kahraman’ın görkemli görsel paleti sadece dövüş sanatları filmleri arasında öne çıkmakla kalmaz, filmde aynı zamanda görüntü yönetmeni Christopher Doyle’un fotoğrafçılığı yüzyılın en iyileri arasındadır. Kahraman’ın kesitleri, hikayesinin kimin tarafından anlatıldığını gösteren net, cesur renk paletleri sayesinde özenle ayırt edilmektedir. Dövüş sanatları sekansları birinci sınıf olsa da filmi kung fu türünü aşarak tam anlamıyla unutulmaz başyapıt haline getiren asıl şey, eşlik eden görsel stiliyle özenle seçilmiş ve güzelce fotoğraflanmış olmasıdır.

2. Ip Man (2008)

Ip Man

IMDb: 8,0

Yönetmen: Wilson Yip

Ortalama kung fu filmlerine göre daha politik olan Ip Man, sadece kung fu ustasının değil, aynı zamanda Çin ulusal kahramanı olan baş karakterin biyografisidir. Batıdaki pek çok kişi II. Dünya Savaşı’nı düşündüğünde, Çin ile Japonya arasında süren ve Çin’in acımasız işgalini içeren çatışma akla gelmemektedir. Ip Man ise, Batıda göz ardı edilen bu hikâyeyi anlatmaktadır. Japonları tek boyutlu tasvir ettiği için eleştirilmiş olsa da Amerikalı izleyicilerin daha az aşina olduğu ortamı konu alan dövüş sanatları filmidir. Kullanılan modern film yapım teknikleri ise, kung fu filminde yer alan nefes kesici aksiyon sahnelerinden bazılarını meydana getirmiştir.

Ayrıca Japon Kültürünü Anlatan Popüler Filmler veya Samuray Filmleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Kill Bill: Vol 1 & Vol 2 (2003 & 2004)

Kill Bill

IMDb: 8,1 & 8,0

Yönetmen: Quentin Tarantino

Tarantino, postmodern öykünmenin ustasıdır. Türleri tutku ve ustalıkla harmanlayarak Western’den cesur suç filmlerine ve kung fu’ya kadar kolaylıkla geçiş yapabilmektedir.

Kill Bill, elbette, Tarantino’nun kung fu filmlerine olan saygısıdır ancak her zamanki gibi yol boyunca başka türlere de uğramaktadır. Sonuç, en çekici Amerikan filmlerinden olmuştur. Teknik düzeyde, Kill Bill’in her iki filmi de inanılmaz derecede heyecan verici dövüş sahneleri içermektedir. The Bride (Uma Thurman) yıllar sonra komada uyanır ve aklında sadece intikam vardır. Kendi yollarına giden bir grup suikastçıdan intikam almak için yola koyulur ve bu The Bride ile her suikastçı karşılaşmasının farklı ortam ve yeni dövüş sahneleri sunduğu anlamına gelmektedir. Her şeyi geride bırakmak, onu ölüme terk eden Bill’le (David Carradine) son yüzleşmenin hayalidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tehlikeli akrobatik gösterileri ve çekici fiziksel mizahı ile Asya’da aksiyon filmi yıldızı olan Hong Kong doğumlu oyuncu ve yönetmendir. Şöhret dünyasına adım atmasının en temel nedeni Amerikan sinemasını kung fu akımıyla tanıştırmış olmasıdır.

Bruce Lee, dövüş sanatlarındaki hünerleriyle tanınan ve 1970’lerde dövüş sanatları filmlerinin popülerleşmesine yardımcı olan, Amerika doğumlu sinema oyuncusudur.

İlgili Yazılar

En İyi 12 Romantik Japon Filmi

  • 20 Haziran 2021

En İyi 16 Kızılderili Filmi

  • 20 Haziran 2021