Hackerler Neden Kapüşonlu Sweatshirt Giyer?
- Tugba yazdı.
- 12 Eylül 2022
- 184 okunma
Hackerların kapüşonlu sweatshirt giymesi, bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi? İnternette hacker yazıp arattığında; görsellerde yer alan kapüşonlu sweatshirt giymiş ve maskeli adamlar, gerçek hackerları ne denli yansıtıyor, bilme şansımız pek yok. Çünkü bu insanlar genellikle bilişim suçları işliyorlar ve yakalanmamak için gizli çalışıyorlar. Tabii ki bu gizlilik kapüşonla yüzlerini gizlemelerini gerektirecek şekilde olmuyor. Genellikle sanal dünyada gizlenmeleri gerekiyor. Bilgisayar IP'lerinin, konumlarının tespit edilememesi için farklı yöntemler kullanarak kimliklerini gizliyorlar. Kimse ortaya çıkıp "Ben Hackerım" diye bağırmıyor elbette. Ya da bu insanlar filmlerde gösterildiği gibi asosyal kişilikleri ile karanlık bir odada kendilerine ayrı bir dünya yaratmıyor. Yeteneklerini yasal amaçlarla kullanan hackerlar da var. Neredeler ve nasıl bir çalışma sistemleri var bilinmez ama hackerların kapüşonlu sweatshirt giymesinin bir klişeden ibaret olduğunu söylesek çok da yanlış olmaz.
Hacker Modası Diye Bir Şey Var mı?
Hackerlara özgü kıyafetler var olduğunun sanılması sanki onlara özel bir moda varmış gibi algı oluşmasına da yol açıyor. Geçmiş yıllarda siberpunk olarak adlandırılan hackerlara layık görülen deri ceketler ve yarım eldivenlerdi. 90'ların ortalarından itibaren kapüşonlu çocuklar ortaya çıkmaya başladı. Devasa şirketleri, dünyanın süper gücü olan ülkeleri tepetaklak edecek becerilere sahip bu çocukların kapüşonlu sıradan görünümleriyle yansıtılmasının altında bir aşağılama algısı da olabilir belki. Takım elbiseli efendiler dünyasının bu çocuklara yenilişi, hackerların ellerinde nasıl bir koz olduğunun önemli bir göstergesi. İstedikleri takdirde neler yapabileceklerini tahmin etmek hiç de zor değil. Bir kapüşonlu çocuğa yenileceksiniz beyler, o yüzden gerekli yatırımları yapın ve güvenlik açıklarınızı kapatın.
Hacker Ne Demek?
Hacker, internet üzerinden elektronik sistemlere, yazılımlara erişebilen ve güvenlik açıklarını kullanarak farklı işlemler yapan kişilere verilen isimdir. Bazen çok bilindik sitelerde ya da farklı ülkelere ait resmi devlet sayfalarında "Bu site X Hacker grubu tarafından hacklenmiştir" yazar ve siteye erişim mümkün olmaz. Siyasi olaylar, ülkeler arası savaşlar; milliyetçilik duygusuyla yapılan hack saldırılarının meydana gelmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra bankalardaki müşteri kayıtlarının ele geçirilmesi ya da hesaplardan paraların başka yerlere transfer edilmesi gibi durumlar da söz konusu olabilir.
Hackerlar her zaman kötü amaçlı işler yapmaz. Beyaz şapkalı hacker olarak tabiredilen kişiler siyah şapkalı olarak adlandırılan kötü niyetli hackerlara karşı şirketlerin sistemlerini korur. Bu kişilerin yaptığı iş tamamen yasal olduğu için şirketler ve devlet birimleri nezdinde çalışmaları mümkündür.
Hackerlık Yasal Olarak Suç mu?
Hackerlık yasa dışı işlemler için kullanıldığı takdirde haliyle suç teşkil eder. Bunun aksine güvenlik sağlamak, web sitelerinin açıklarını kapatmak için yapılan işlemler herhangi bir suç teşkil etmez. Burada önemli olan kişisel verilere kesinlikle izinsiz erişim sağlamamak ve farklı birine ya da kuruma ait sistemlere izinsiz giriş yapmamaktır. Yani sadece bakıp çıkmak ya da zararsız da olsa bazı bilgilere şöyle bir göz atmak amacıyla da başkasına ait bir sosyal medya hesabına, banka hesabına giriş yapamazsın.
Nasıl Hacker Olunur?
Hacker olmak isteyenlerin ileri seviyede programlama becerilerine sahip olması gerekir. Aynı zamanda hackerların vazgeçilmezi olan Linux işletim sistemini de kullanabilmelisin. Bu arada Linux'un kurucusu olan Linus Torvalds da bir hacker. Kendisi ev bilgisayarının işletim sistemine sızıp daha iyi bir hale getirmesiyle ünlüdür. 1991 yılında ise Linux'u ortaya çıkararak Windows'un en büyük rakibi haline gelmiştir. Şifreleme de beyaz şapkalı bir hacker olman için gerekli bir beceridir. Mesajlaşmalar, hesap bilgileri, gizli kalması gereken yazışmalar üst düzey şifreleme yöntemleri ile koruma altına alınmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hackerlık yasa dışı işler için kullanılmadığı takdirde yasal bir iştir.
Hacker olmak için çeşitli programlama becerilerini edinmen gerekir.