Imei kalan gün sayısını öğrenmek için e-Devlet'ten sorgulama yapmalısınız. Bu işlem yurt dışından getirilen ve henüz Türkiye'de bir kaydı olmayan telefonları ne kadar süre kullanabileceğinizi anlamanızı sağlar. Imei, telefonun kimliği niteliğinde olan bir numaradır. Bu numara ile telefon hakkında kapsamlı bilgilere ulaşılır. Imei kalan gün sayısının öğrenmek de bu bilgilerden biridir. Yurt dışından getirdiğiniz ya da satın aldığınız telefonların Türkiye'de kayıt altına alınması gerekir.
Kayıt işlemlerini pasaportunuz üzerinden yapmanız için son bir yılda yurt dışına çıkıp dönmüş olmanız gerekir. Telefonun kaydedileceği pasaportun sahibi ile telefonda kullanılan hattın sahibi aynı olmalıdır. Yani başkasının kullanacağı telefon için kendi pasaportunuza kayıt yaptırma şansınız yoktur. Imei kaydı olmadan telefonunuzu belirli bir süre kullanabilirsiniz.
Imei Süresi Kaç Gün?
Imei süresi, 120 gün olarak uygulanır. Bu süre sonunda telefonunuz kullanıma kapatılır. Açtırmak için kayıt işlemlerini yaptırmanız gerekir. Kayıt işlemleri yapılmadığı takdirde telefonunuzu kullanmanız mümkün olmaz. Yurt dışından getirilen telefonların yanı sıra diz üstü bilgisayarlar, tabletler için de 120 günde kayıt zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk genel olarak elektronik kimlik bilgisi olan cihazlar için uygulanır. Yani IMEI numarasına sahip tüm cihazları kaydettirmeniz gerekir.
Imei Kalan Gün Sayısını Nasıl Öğrenebilirim?
Imei kalan gün sayısını öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapmanız gerekir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekir.
Bu adrese giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımda "Giriş Yap" yazan alandan şifre bilgilerini gireceğiniz alana ulaşabilirsiniz. Gelen ekranda T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapmanız mümkündür. Aynı zamanda e-imza, mobil imza gibi alternatif giriş yöntemlerini kullanabilirsiniz. Imei kalan gün sayısını öğrenmek için bu şekilde kendi e-Devlet sisteminize ulaşabilirsiniz.
Sisteme girdikten sonra arama alanına Imei yazarak kullanmanız gereken kısma ulaşabilirsiniz. Çıkan seçenekler arasından "Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama" yazana tıklamalısınız.
Devamında gelen ekranda kalan kullanım haklarınızı kolay bir şekilde görebilirsiniz.
Imei Kaydı Nasıl Yapılır?
Imei kaydı yapmak için girmeniz gereken adres https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet şeklindedir. Bu adrese girerek kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Adrese girdikten sonra ekranda yer alan bilgilendirme metnini okumalı ve "Devam Et" yazan alana tıklamalısınız.
Gelen ekranda ilk olarak kimin bilgileri ile başvuru yapacağınızı seçmelisiniz. Kendi bilgileriniz ya da çocuğunuzun bilgileri ile başvuru yapabilirsiniz. Ardından cihaz Imei numaralarını girmelisiniz. Birden fazla Imei numarası olması halinde hepsini girmeniz gerekir.
Imei bilgilerinin ardından yurda giriş belge türünü, belgenin hangi ülkeye ait olduğunu ve numarasını girmelisiniz. Bu kısımda size yurda giriş tarihiniz de sorulur. Tüm bilgileri girdikten sonra "Devam Et" yazan alana tıklamalısınız. Açılan ekranda da istenilen bilgileri eksiksiz şekilde yazmalısınız. Böylece Imei kaydını oluşturursunuz. Imei kaydını e-Devlet üzerinden oluşturmadan önce harç yatırmanız gerekir. Harcınızı anlaşmalı bankalardan yatırabilirsiniz. Imei kayıt harcı 2023 yılı için 6091 TL olarak ödenir.
Aynı Anda Birden Fazla Imei Kaydı Yapılır mı?
Aynı anda birden fazla Imei kaydı yapılması mümkün değildir. Bir Imei kaydı tamamlandıktan sonra yeni bir telefon kaydetmek için üç yıl beklemek gerekir. Üç yıl sonra aynı işlemleri yaparak, yeni bir telefonu pasaportunuza işleterek kullanmanız mümkün olur. Bu tarz sınırlamalar ve kayıt harcının yüksek olması, yurt dışından telefon getirme fikrinin cazibesini kaybetmesine yol açmaktadır. Imei kalan gün sayısını öğrenmek gibi işlemlerin online olarak yapılması ise bu noktada işleri biraz kolaylaştırır.
Sıkça Sorulan Sorular
Yurt dışı cihazların kalan kullanım haklarını e-Devlet'ten öğrenebilirsiniz.
Imei bittiğini telefonunuzun kullanıma kapatılmasından anlayabilirsiniz.
Imei kayıtsız kullanım hakkı 120 gündür.