Ara (Macaw) Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi

  • Minik Tospik yazdı.
  • 4 Eylül 2021
  • 522 okunma

Kimisine göre değildir ancak bazı insanlar evlerinde evcil hayvan beslemeyi çok severler. Bu yaşam tarzı, özellikle insanlar ve hayvanlar arasındaki sevginin ve bağın artmasında, insanların hem gelişimsel hem de psikolojik açıdan daha mutlu olmasında etkilidir. Evlerde kuş, balık, köpek ve kedi gibi pek çok hayvan beslenebilir ancak papağanlar da genellikle sevimli duruşları ve konuşkanlıkları sayesinde insanlar tarafından tercih edilirler. Üstelik papağanların pek çok farklı türü de bulunur. Ara, diğer adıyla Macaw, papağanı da bu türler arasındadır. Eğer yolunuz Ara papağanıyla kesişirse, nasıl bakmalısınız ve beslemelisiniz, özellikleri nelerdir gibi detayları öğrenmek için devam edin…

Ara Papağanı Çeşitleri

Ara Papağanı Çeşitleri

Evcil hayvan seven kişilerin beslemeyi en çok tercih ettiği tür, Ara papağanıdır. Ancak Ara papağanlarının da kendi içerisinde pek çok türüne rastlamak mümkündür. Ayrıca konuşmaya en yatkın türdür. Zekâ gerektiren kimi soruları, iyi eğitim aldıktan sonra Ara papağanlarının çözümlediği bile görülmüştür. Türleri ise şöyledir: Sarı-Mavi Ara, Kırmızı-Sarı Ara, Mavi Göğüs Ara, Yeşil Kanat Ara, Mavi Ara, Mavi Baş, Asker Renkli Hahn Ara…

Merak edilen Sultan Papağanı ve Muhabbet Kuşu Birlikte Yaşar Mı? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Ara Papağanı Özellikleri

Ara Papağanı Özellikleri

Ara papağanlarının diğer türlere göre farklı özellikleri bulunmaktadır. İşte, Ara Papağanı özellikleri:

  • Sarı-Mavi Ara papağanı, boyu 75-85 cm aralığında değişen türdür. Bu kuşun doğal alanı Bolivya, Güney Amerika, Brezilya ve Paraguay taraflarıdır.
  • Kırmızı-Sarı Ara papağanları ise Brezilya, Bolivya, Ekvator ülkelerinde görülür. Boyları 80-90 cm aralığında değişir.
  • Mavi Göğüs Ara papağanı Bolivya’da görülür. Boyları 75 cm’yi bulabilmektedir.
  • Yeşil Kanat Ara papağanlarının boyu 90-95 cm aralığında değişir. Güney Amerika’da görülürler.
  • Mavi Baş olarak tanınan Ara papağanı ise daha minimal boyutlara sahiptir; boyları 40-45 cm aralığında değişir. Brezilya ve çevresinde görülürler.
  • Asker Renkli Ara papağanının görüldüğü yerler Kolombiya, Meksika ve Ekvator ülkeleridir. En küçük boyutlara sahip Ara papağanı türüdür; boyları 30 cm civarında olmaktadır.

Ara Papağanı Bakım Önerileri

Ara Papağanı Bakım Önerileri

Ara papağanının bakımı için, özellikle ev ortamında yapılacaksa, bazı dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Papağanların beslendiği yem kabı, su kabı gibi eşyaların sürekli olarak temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. Kafesinin alt tarafına serebileceğiniz kâğıt ile bulunduğu ortamın kirlenmesini de önlemek mümkündür. Ancak bu yolu tercih ederseniz, koyduğunuz kâğıdı da her gün değiştirmeniz gerekir. Öte yandan, Ara papağanları oyuncaklarla oynamayı, vakit geçirmeyi epey sevdiklerinden kafesleri içerisine oyuncak koymanız faydalı olabilir. Koyduğunuz bu oyuncağın kafes içindeki yerini de zaman zaman değiştirirseniz, papağanın daha aktif olmasını sağlarsınız.

Ayrıca Sultan Papağanı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Ara Papağanının Eğitimi ve Beslenmesi

Ara Papağanının Eğitimi ve Beslenmesi

Papağanlar arasında en kolay şekilde eğitilen tür, Ara papağanıdır diyebiliriz. Bu papağanlar konuşabilir, hatta daha ileri düzeylerde eğitim bile alabilirler. Ara papağanları sebze ve meyve gibi besinlerle beslenebilir. Ancak besinin taze olmasına dikkat edin çünkü ağızlarının tadını bildikleri için bayat sebze ve meyvelerden uzak durabilirler. Meyvelere olan düşkünlüğünden dolayı, Ara papağanlarını meyve tohumları içeren yemler ile beslemek, yemeklerini severek yemelerini sağlayabilir. Evlerde en sık beslenen ve sevilen tür olduğundan insanlarla da epey uyum içerisinde yaşarlar. Üstelik gürültü seviyeleri düşük olduğu için, yaşadığınız evlerde bu papağan türünü beslemek etrafa ve size zarar vermeyecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ara papağanları en uzun ömre sahip papağan türlerindendir. Ufak boyutlu türler 15-20 yıl arası, orta boyutlu türler 25-30 yıl arası, büyük boyutlu türler ise 60-100 yıl arası (neredeyse insanlar kadar) yaşayabilmektedir.

Papağanların cinsiyetini anlamak hiç kolay değildir ancak ötüş veya renk farklılıklarından, yumurtlayıp yumurtlamadığını takip ederek ya da DNA testi (kesin yolu) yaptırarak papağanın cinsiyetini öğrenmek mümkündür.

İlgili Yazılar