Bazı meyve ve sebzelerden elde edilen yağlar hem içilerek hem de harici şekilde kullanılarak birtakım faydalar elde edilebilir. Bu meyvelerden biri de avokadodur. Bizzat tüketildiğinde çok sayıda fayda sunan bu meyvenin yağı da çıkarılır. Avokado bir ağaç türüdür. Defne ailesinde yer alan bu ağacın meyvesi ise bir hayli etli ve büyük çekirdeklidir. Avokado dünyanın farklı ülkelerinde yetiştirilir. Türkiye'de ise iklim koşullarının uygun olması sayesinde Antalya ve Mersin civarında bu meyvenin yetiştiriciliği yapılır. Meyve sert olarak satışa sunulur. Avokado satın aldıktan sonra belirli bir süre yumuşamasını beklemeniz gerekir.
Avokado Yağı Nedir?
Avokado yağı palmitoleik asit bakımından zengin bir türdür. Aynı zamanda protein ve kalori açısından da yüksek bir besin değerine sahiptir. Yağın üretim aşamasında etken maddenin kaybolmaması için ısı kullanılmaz. Yumuşama aşaması tamamlandıktan sonra soğuk pres yöntemi kullanılarak meyvenin yağı çıkarılır. Belirli bir süre dinlendirilen yağ, gerekli filtre aşaması tamamlandıktan sonra soğuk bir alanda depolanmalıdır. Soğuk sıkım yöntemi kullanılmadığı takdirde meyve besin değerini kaybeder. Bu nedenle her zaman soğuk sıkım tekniğiyle elde edilen yağları tercih etmelisiniz.
Avokado Yağının İçerisinde Hangi Besin Maddeleri Var?
Avokado yağı, içerisinde bulunan vitaminler yönüyle son derece zengindir. Omega 3 yağ asitleri içeren bu yağ, aynı zamanda A,D ve E vitaminlerine de sahiptir. Potasyum lesitin bu yağın içerisinde bulunan temel besin maddelerinden biridir. Bunun yanı sıra linoleik ve linolenik asit, oleik asit de avokado yağının içerisinde yer alan bileşenlerdir. β-sitosterol, β-karoten maddeleri ise diğer bileşenlerdir.
Avokado Yağının Cilde Olan Faydaları Nelerdir?
Avokado yağının çok sayıda faydasından bahsedilebilir. Meyvenin içerisinde bulunan vitaminler, doğru yöntemle elde edildiği takdirde yağa da aktarılır. Bu sayede özellikle cilt açısından birçok fayda elde etmek mümkün olur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Hücre yenilenmesini teşvik ederek lekeleri önler.
- Sıkılaştırma etkisi yapar.
- Cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur.
- Kepek probleminin önlenmesine yardımcı olur.
Avokado yağının faydaları hem besin olarak tüketildiğinde hem de haricen kullanıldığında söz konusudur. İçeriğinde bulunan E, D,C, B ve A vitaminleri cilt üzerinde gençleştirici, destekleyici ve yenileyici etki yapar.
Avokado Yağının Vücuda Olan Faydaları Nelerdir?
Avokado yağının faydalarını vücudunuzda da görebilirsiniz. Özellikle göz sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen bu yağ, göz hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi azaltır. Kap sağlığı üzerinde de koruyucu etkisi vardır. Aynı zamanda kemikleri güçlendirmesi ile bilinir. Sindirim sistemini rahatlatması sayesinde kabızlık, şişkinlik gibi sorunlardan kurtulabilirsiniz. Bu yağ tam bir toksin düşmanıdır. Vücudunuzda biriken zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Avokado yağı, migrenden ve depresyondan korunmanızı da sağlar.
Avokado Yağı Nasıl Kullanılır?
Avokado yağını saçınız ve cildiniz için kullanabilirsiniz. Cildinize doğrudan avokado yağı sürebileceğiniz gibi farklı yağlarla karıştırarak da uygulama yapabilirsiniz. Yağı göz çevresi kırışıklıklarını açmak için tercih edebilirsiniz. Bunun için 2-3 damlayı elinize alıp masaj yaparak gözün etrafına yaymanız gerekir. Bu sırada çok sert hareketlerden kaçınmalı ve masaj yapar gibi göz çevrenize dokunmalısınız.
Bu yağ, göz altı morluklarının hafifletilmesinde de etkili. Yağı krem şeklinde göz altına uygulayarak morluk görünümünü hafifletebilirsiniz. Cildinizde lekelenme varsa yatmadan evvel yüzünüze yağı sürmeli ve sabah uyandığınızda yıkamalısınız. Böylece gece boyunca aktif olarak harekete geçen yağ, sabah kalktığınızda güne daha parlak bir cilt görüntüsüyle başlamanızı sağlar.
Avokado yağı ile maske hazırlamanız da mümkün. Yumuşamış avokadoyu püre haline getirdikten sonra içerisine birkaç damla yağ ekleyerek cildinize sürebilirsiniz. Bu karışımı 10 dakika cildinizde beklettikten sonra durulayarak olumlu etkilerinden yararlanabilirsiniz.
Masaj yaparak avokado yağını bacaklarınıza sürdüğünüzde, selülit görünümünü azaltabilirsiniz. Bunun yanı sıra kas ve eklem ağrılarınız için de bu yağı kullanarak masaj yapabilirsiniz.
Avokado Yağı İçilir mi?
Avokado yağı içilerek de tüketilebilir. Ancak bunun için önce satın aldığınız yağın tamamen doğal olduğundan ve sentetik madde içermediğinden emin olmalısınız. Çorbalara, salatalara ya da farklı yemeklere birkaç damla ekleyerek bu yağı kullanabilirsiniz. İçerek tüketmek istediğinizde ise aşırıya kaçmadan günlük olarak tüketebilirsiniz.
Avokado Yağı Yüze Sürülür mü?
Avokado yağı yüze az miktarlarda sürülerek farklı faydalar elde edilebilir. Bu yağın cilde sürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat aşırı kullanımından kaçınmak gerekir. Özellikle göz çevresi gibi hassas noktalarda 2-3 damlayı aşmamalısınız.
Avokado Yağı Sivilce ve Tüylenme Yapar mı?
Avokado yağının sivilce ya da tüylenme yapması rastlanılan bir durum değildir. Anti inflamatuar özelliklere sahip olan avokado yağı, sivilcelerin önlenmesi noktasında fayda sağlar. Tüylenme yaptığına dair bir bilgi olmaması nedeniyle bu konuda bir şey söylemek güçtür. Avokado yağının faydaları zararlarına oranla daha fazladır. Doğru kullanımla herhangi bir zararla karşılaşma ihtimaliniz ise yok denecek kadar azdır.
Avokado Yağının Zararları
Avokado yağının zararları, hatalı kullanım sonucu söz konusu olabilir. Aynı zamanda bazı bünyelerde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Bu nedenle yağı cildinize sürmeden önce vücudunuzun görünmeyen bir bölgesine küçük bir miktar uygulayarak deneme yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yiyeceklere karşı belirli hassasiyetleriniz ya da farklı hastalıklarınız varsa avokado yağını doktorunuza danışarak kullanmanızda fayda vardır. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için aşırı kullanımdan kaçınmalısınız. Aynı zamanda sentetik yağlardan uzak durmanız da bu noktada oldukça önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Avokado yağının hem cilt hem de vücut sağlığınız üzerinde olumlu etkileri vardır.
Avokado yağı cilde sürülerek ya da içilerek kullanılır.
Avokado yağının zararları bu yağa ya da içeriğindeki maddelere alerjinizin olması durumunda söz konusudur. Aşırı tüketim de belli zararlara yol açabilir.