2020-2021 Sezonunda Yayına Başlayıp Final Yapan ve Yayından Kaldırılan Diziler
- 2 Kasım 2021
- 161 okunma
Mitolojiyle ilgili filmlerden bahsedildiğinde ilk akla gelenler ‘Percy Jackson’ ya da ‘Herkül’ olabilir. Dünyanın her yerinde ülkelerin kendi kültürlerine ışık tutan eski hikâyeleri, efsaneleri ve mitleri vardır. Ve bunlar genellikle çağdaş hikâyeler için ilham kaynağı olur ya da anlatıya hiç kimsenin farkına bile varmayacağı şekilde dokunan yönlere sahiptir. ‘Noel Gecesi Kâbusu’, ‘Avatar’ ve ‘Oz Büyücüsü’ gibi filmlerin tümü, dünyanın farklı yerlerinden farklı mitolojolilerin özelliklerini kullanırlar. Şimdiden meraklandığınızı hissediyoruz, işte mitolojilere ve yaratıklarına ışık tutan en iyi 16 film…
IMDb: 8,4
14. yüzyılda Japonya’da genç prens Ashitaka, şeytani yaratık tarafından lanetlenir ve Shishigami adlı geyiğe benzeyen tanrıdan yardım istemek zorundadır. Yolculuğu boyunca, kurt tanrısı Moro ve ortağı Prenses Mononoke’nin gazabına yol açan insan-doğa çatışmasına şahit olur. Film, ağaçlara bağlı ruhlar ve filmde ormanda yaşayan küçük yaratıklar olan Kodama gibi Japon folklorundan etkilenmiştir.
Konuyla ilgili Yunan Mitolojisi Tanrıları ve Hikayeleri bilgilerine de bakabilirsiniz.
IMDb: 7,9
Harry Potter üçüncü filmi, itibarlı genç büyücünün Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndaki üçüncü senesini işler. Potter ve Hogwarts yeni tehditle karşı karşıyadır: Lord Voldemort’un en sadık öğrencilerinden biri Azkaban hapishanesinden kaçar ve Harry’den intikam almak ister. Pek çok efsanevi yaratık, baştan sona gerçek hayattaki mitlerden pay alan film serisinde görünse de bu bölümde 1500’lerde İtalyan şair Ludovico tarafından yaratılan Şahgaga adlı mitolojik yaratık belirgin biçimde işlenir.
IMDb: 7,8
Belden aşağısı felçli olan denizci, yemyeşil Pandora gezegeninde göreve başlar. Ancak gezegenin insanlarına olan bağlılığını keşfettiğinde ve görevinin doğası gereği kendisine verilen emirlerle çatıştığında hedefi tehlikeye girer. Pandora’nın Na’vi halkının taptığı tanrıça ise, Gaia ve Toprak Ana gibi mitolojik tanrılarla aynı kefeye konan Eywa’dır.
IMDb: 7,5
Bu animasyon filminde, ıssız adada gemi kazası geçiren adam kaçma girişimlerini merakıyla engelleyen dev kırmızı kaplumbağayla tanışır. Film, Havva olarak bilinen ve kırmızı kaplumbağanın kabuğundan oluşan kadının ve Âdem olarak bilinen adamın oğul dünyaya getirmesi gibi İncil’deki Eden hikâyesinin ve diğer yaratılış mitlerinin yorumu olarak görülür.
IMDb: 8,0
Balkabağı Kralı Jack Skellington, Halloweentown’daki evinde harika ve korkunç yaşam sürer. Ta ki rutininden sıkılana kadar… Bu sıkıntı onun Christmastown’ı yanlışlıkla yeniden keşfetmesine neden olur. Balkabağı Kralı, Noel Baba rolünü üstlenerek hayatla yeni anlaşma yapmaya niyetlidir. Bu animasyon filmi Noel Baba, Paskalya Tavşanı, vampirler ve kurt adamlar gibi çeşitli mitolojik varlıklar üzerinde oynar.
IMDb: 7,8
Kubo adında çocuk yanlışlıkla kötü ruhu çağırır ve kaçarken kendini samuray babasının etrafındaki gizemi çözme arayışında bulur. Kendi mistik güçlerini keşfederken yol boyunca pek çok yaratıkla savaşır. Film, dev iskelet Gashadokuro ve onu Japon halk masalı Prensen Kaguya’nın Hikâyesi’ne bağlayan Ay Kralı gibi Japon mitlerinden esinlenir.
IMDb: 7,9
Masal yaratıklarının yaşadığı dünyada, kötü Lord Farquaad onları krallığından kovunca dev Shrek’in yalnız yaşadığı evi onlar tarafından işgal edilir. Yaratıkları ait oldukları yere geri götürmek için Shrek, Prenses Fiona üzerine Farquaad ile anlaşma yapar. Tabii Fiona’nın kendi sorunları vardır. Efsanevi yaratıklar ve ejderhalar, Kral Arthur ve Merlin gibi karakterlere rağmen, kimisine göre Shrek’in hikâyesi klasik kahramanın Yunan mitolojisindeki yolculuğa değindiğini düşünür.
IMDb: 7,6
Karadaki yaşamın büyüsüne kapılan genç denizkızı, yüzeye yaptığı ziyaretlerden birinde prense âşık olur. Prensle daha uzun süre birlikte olmaya kararlı Ariel, güzel sesini kendine almak isteyen sinsi deniz cadısı Ursula ile anlaşma yapar. Disney’in animasyon filmi, Hans Christian Andersen’in aynı adlı mitolojik peri masalına dayanır.
IMDb: 8,4
Genç Miguel’in idolü Ernesto de la Cruz gibi müzisyen olma hayali vardır ancak ailesinin nesiller boyu süren müzik yasağı mevcuttur. Bu yüzden hem yeteneğini kanıtlamak hem de aile geçmişinin gerçeklerini ortaya çıkarmak için ‘Ölüler Diyarı’na doğru maceraya atılır. Meksika’nın Ölüler Günü ‘Dia De Muertos’un kültür ve geleneklerinden yola çıkan animasyon film, Azteklerin yeraltı dünyasına rehber olarak hizmet eden hayvanlar Xoloitxcuintli’yi tasvirinde Aztek mitolojisini de kullanır.
IMDb: 8,1
Cadılar ve büyücülerin gizli dünyasını çevreleyen destansı film serisinin son bölümünde Harry Potter ve arkadaşları, Hogwarts’ın kutsal topraklarında Voldemort ve Ölüm Yiyenler’in kötü güçleriyle savaşırken görülür. Basilisk, anka kuşu ve sentorlar gibi çeşitli efsanevi yaratıkların dahil edilmesinin ötesinde kimileri Harry’nin Ölüm Yadigârları’ndaki yolculuğunun, dünyasını kurtarmak için ölümü göze almasıyla Mesih benzeri yolculuğa benzediğini düşünür.
IMDb: 7,9
Fantezi ve gerçeği harmanlayan ve İspanya İç Savaşı’nın ardından ülkenin kırsalında yaşayan kızı konu alan film, 1931 yapımı Amerikan korku filmi Frankenstein’dan esinlenir. Hikâye onun ailesini ve okul hayatını da takip eder. Film canavar mitlerine ve insan olmanın ne anlama geldiğiyle, özellikle de toplumsal kargaşa içinde yaşayan çocuğun hayatında ne anlama geldikleriyle ilgilenir.
IMDb: 8,1
Kıyamet gibi küresel felaketin ardından, dünyanın geri kalan insanları, Prensen Nausicaa tarafından yönetilen sakinleri, insanlarla gezegen arasındaki dengeyi yeniden sağlamak için mücadele eden Rüzgâr Vadisi gibi dağınık yarı misafirperver kalelerde yaşar. Baş karakterin adı Nausicaa doğrudan Homeros’un ‘Odyssey’deki aynı zamanda krallığın prensesi olan karakterden alındığı için film, Yunan mitolojisiyle ilişkilendirilmiştir.
IMDb: 8,1
1600’lü yıllarda İrlanda’da kurtlar, şeytani yaratıklar olarak görülür. İnsanlar doğayla çelişir. Bir kız ve babası, son kurt sürüsünden kurtulmak için ülkeye seyahat eder. Ancak tesadüfi karşılaşma, kızın hayatını sonsuza dek değiştirir ve onu sihirli şekilde kurtlarla anlaştırır. Yardımcı yönetmen Tomm Moore’un ‘İrlanda Folkloru’ üçlemesinin üçüncü filmi olan Wolfwalkers, Orta Çağ’da Oliver Cromwell’in fethetmesi ve ardından yerel kurt popülasyonunu yok etmesiyle ortaya çıkan; kurda dönüşen insanlarla ilgili gerçek İrlanda mitlerini kullanır.
IMDb: 8,0
Yaşlı çift tarafından alınan bambu sapının içinde küçük kız bulunur ve pek çok taliplisi olan güzel genç kadına dönüşür. Sonunda, dünyadaki görünümünün gerçek doğasıyla yüzleşmek zorundadır. Aynı adı taşıyan en eski Japon mitlerinden birine dayanan animasyon filmi Chloe Grace Moretz, Mary Steenburgen, James Caan, Darren Criss ve Lucy Liu’nun da aralarında bulunduğu İngilizce dublaj kadrosuna sahiptir.
IMDb: 7,6
Bu komedi-müzikal animasyonu, Hindu tanrıçası Sita’yı içeren iki büyük Hint Sanskrit destanından olan ‘Ramayana’nın mitolojik anlatısıyla filmin yönetmeni Nina Paley hakkında çağdaş anlatıyla paralellik gösterir. 1930’ların şarkıcısı Annette Hanshaw’ın caz vokallerine ayarlanır. Yayınlandıktan sonra film, Ramayana tasviri nedeniyle Hindistan’da tartışmalara yol açmıştır.
IMDb: 8,2
Orta Çağ’da geçen klasik Ingmar Bergman filmi, ‘Ölüm’ ile anlaşma yapan ve hayal kırıklığına uğramış İsveçli şövalyeyi işler. Antonius Block, ülkesi vebayla boğuşurken Azrail’i hayatı için satranç maçına davet eder. Ve o, dünyada kalan zamanında son kurtuluş eylemini gerçekleştirmek için yolculuğa çıkar. Halk korkularının öncüsü olarak kabul edilen Bergman, ‘Yedinci Mühür’ü büyücülük, putperestlik ve fantezi yönleriyle klasik mit macerası içinde barındırır. Film, sinema dünyasında son derece etkilidir. Modern kültürün ölüm tasvirinde filme sıklıkla atıfta bulunulur, parodisi yapılır.
Mitler kuşaktan kuşağa aktarılan, toplumların dış güç etkisiyle ve zamanla şekil değiştiren, tanrılar, tanrıçalar, evrenin başlangıcı gibi konularla ilgili imgesel ve alegorik anlatımı olan halk öyküleridir.
Türk mitolojisinde asıl yaratıcı Gök Tanrı olarak geçer; aynı zamanda bu inanış tarihte Türk toplumları tarafından benimsenen din bile olmuştur. Öte yandan Gök Tanrı haricinde pek çok tanrı ve tanrıça Türk mitolojisinde mevcuttur.